În încercarea de a reduce numărul accidentelor auto cauzate de consumul de alcool, Comisia Europeană introduce o nouă mențiune unică pentru permisele de conducere eliberate de statele membre persoanelor obligate să respecte anumite restricții la volan. Înscrierea noului cod într-un permis auto indică faptul că titularul acestuia are dreptul să conducă exclusiv automobile echipate cu un sistem de blocare anti-alcool al motorului. Noul cod va fi valabil în toate statele membre începând cu data de 15 mai 2015.

Noul cod unic înlocuiește o întreagă serie de mențiuni înscrise de statele membre în permisele de conducere. Inițiativa Comisiei Europene reprezintă un pas important în vederea armonizării legislației la nivel european, contribuind la îmbunătățirea siguranței rutiere printr-o mai mare claritate a mențiunilor din permisele de conducere.
Odată montate pe un autoturism, dispozitivele de blocare anti-alcool nu permit pornirea motorului în cazul în care aerul expirat de șofer indică prezența alcoolului. Potrivit statisticilor, șofatul sub influența alcoolului este una din principalele cauze responsabile pentru majoritatea covârșitoare a deceselor survenite pe șosele.

Sursa: Reprezentanţa Comisiei Europene în România 

Pin It on Pinterest

Share This