Comisia Europeană și Agenția Europeană de Mediu (AEE) au publicat cel de-al doilea raport privind monitorizarea și perspectiva poluării zero , care oferă o imagine de ansamblu asupra activității UE pentru îndeplinirea obiectivelor de poluare zero pentru 2030 . De asemenea, Comisia a publicat astăzi cel de-al patrulea raport privind perspectivele pentru aer curat .

Rapoartele arată că politicile UE au contribuit la reducerea poluării aerului , a utilizării pesticidelor și a gunoiului de plastic pe mare . Cu toate acestea, nivelurile de poluare sunt încă prea ridicate , în special din cauza zgomotului dăunător, a eliberărilor de microplastice în mediu, a poluării cu nutrienți și a generării de deșeuri. Potrivit rapoartelor,  sunt necesare acțiuni mult mai puternice  în UE  pentru a-și atinge obiectivele de reducere a poluării pentru 2030 .

Principiile poluării zero trebuie să fie integrate în toate politicile și eforturile întreprinse la toate nivelurile pentru a asigura progrese suplimentare . În acest context, promovarea economiei circulare a UE va contribui la reducerea consumului de resurse și, prin urmare, va atenua presiunile asupra ecosistemelor și a sănătății umane. În cele din urmă, acțiunile privind poluarea zero, în special prin Planul de acțiune privind poluarea zero , vor sprijini tranziția durabilă a economiei UE și o va face mai competitivă.

Jessika Roswall, comisar pentru mediu, rezistență la apă și o economie circulară competitivă

Cetăţenii europeni doresc aer curat, apă şi sol şi produse chimice sigure, astfel încât sănătatea lor şi mediul lor să fie protejate. Dar și întreprinderile și fermierii au nevoie de un mediu curat pentru a prospera. Astăzi facem un bilanț al călătoriei noastre către obiectivele de poluare zero pentru 2030. Ne îndreptăm în direcția bună, dar provocările rămân. Prin urmare, trebuie să ne concentrăm pe o mai bună implementare pe teren în statele membre. Numai aplicarea la timp și ambițioasă a politicilor noastre ne va permite să creăm un mediu de viață mai bun pentru toți. Aștept cu nerăbdare să lucrez cu statele membre și cu alte părți interesate pentru a mă asigura că oferim rezultatele de care avem nevoie.

Jessika Roswall, comisar pentru mediu, rezistență la apă și o economie circulară competitivă

Reducerea poluării este o parte esențială a ambițiilor noastre de durabilitate pe termen lung, urmărind în cele din urmă reducerea poluării în măsura în care aceasta nu mai prezintă un risc pentru sănătatea umană și pentru mediu. Cu toate acestea, analiza noastră privind poluarea zero arată că este nevoie urgentă de mai multe măsuri în domenii cheie pentru a reduce pierderile de nutrienți și impactul asupra mediului, pentru a reduce impactul zgomotului asupra sănătății și pentru a reduce poluarea cu plastic. Acțiunile de reducere a consumului și de reducere a deșeurilor – care sunt factorii principali ai presiunilor de mediu – și de a promova o economie circulară sunt esențiale dacă dorim să facem progrese în atingerea obiectivelor noastre. UE trebuie să treacă la modele de consum care oferă mai multă valoare pentru cetățeni, reducând în același timp consumul în zonele care provoacă cel mai mare prejudiciu asupra mediului: cu alte cuvinte, trebuie să consumăm mai bine, diferit și mai puțin.

Leena Ylä-Mononen, director executiv al Agenției Europene de Mediu

Progrese către obiectivele pentru 2030, dar nivelurile de poluare rămân prea ridicate

În timp ce progresul către cele  șase ținte „zero poluare”  rămâne mixt, poluarea este în scădere de la gunoiul marin, pesticide și antimicrobiene, conform raportului de monitorizare și previziune a poluării zero. Calitatea aerului s-a îmbunătățit, de asemenea, în întreaga Europă, susținută de evoluțiile de reglementare și de reduceri ale emisiilor, ducând la o scădere semnificativă a deceselor premature. Cu toate acestea, numărul deceselor cauzate de aerul poluat rămâne prea mare. În plus, poluarea continuă, în special de la amoniac și oxizi de azot, continuă să amenințe ecosistemele UE. Acest lucru este reflectat de cel de-al patrulea raport privind perspectivele pentru aer curat, care subliniază că, în timp ce emisiile de poluanți atmosferici din UE continuă să scadă, calitatea aerului prezintă un risc serios pentru sănătate și calitatea ecosistemului în UE. Ambele rapoarte arată că sunt necesare mai multe măsuri pentru a reduce și mai mult poluarea aerului.

Raportul privind monitorizarea și perspectiva poluării zero constată, de asemenea, că nivelurile de poluare din zgomot dăunător, microplastice, nutrienți și deșeuri rămân prea ridicate . În ceea ce privește poluarea fonică, sunt necesare mai multe eforturi, în special în zonele urbane, pentru a reduce numărul de persoane deranjate cronic de zgomotul transportului. În ceea ce privește microplasticele, sunt necesare măsuri suplimentare pentru a aborda această sursă de poluare. În plus, pierderile de nutrienți au rămas în mare parte neschimbate, în special din cauza provocărilor persistente ale scurgerii agricole și ale utilizării îngrășămintelor. În ceea ce privește deșeurile, sunt necesare și eforturi mai mari, deoarece producția de deșeuri continuă să crească în UE. Raportul arată în mod clar că sunt necesare mai multe acțiuni pentru a atinge ambiția UE de zero poluare. Prin urmare, implementarea și aplicarea deplină a legislației UE de mediu sunt esențiale pentru atingerea obiectivelor de zero poluare pentru 2030, astfel cum sunt stabilite în Planul de acțiune pentru zero poluare .

Pe plan legislativ, UE a făcut deja pași cu revizuirile Directivei privind emisiile industriale , Directiva privind calitatea aerului înconjurător , Directiva de tratare a apelor uzate urbane , Directiva-cadru privind deșeurile , Directiva-cadru privind apa și Regulamentul privind mercurul . Noul regulament privind restaurarea naturii va contribui, de asemenea, la reducerea în continuare a presiunilor de poluare asupra ecosistemelor și la creșterea rezistenței globale a ecosistemului. Pentru a combate poluarea cu microplastice, Comisia a prezentat în 2023 o propunere de regulament privind prevenirea pierderilor de pelete de plastic în mediu. Odată adoptat, va contribui la atingerea acestui obiectiv de poluare în Planul de acțiune pentru poluare zero.

Tabloul de bord Zero Polution

Ambele rapoarte sunt însoțite de primul tablou de bord Zero Pollution , care arată progresele înregistrate de regiunile UE și de toate capitalele în obținerea unui aer, apă și sol mai curat.

Tabloul de bord compară regiuni între ele și cu media UE. Comparația se bazează pe mai mulți indicatori de poluare a mediului care abordează sănătatea, protecția ecosistemului și biodiversitatea, precum și producția și consumul.

Tabloul de bord evidențiază 15 regiuni din Austria, Finlanda, Franța, Germania și Suedia, care se laudă în prezent cu cele mai scăzute niveluri de poluare.

Fundal

Raportul de astăzi privind monitorizarea și perspectiva poluării zero a fost întocmit împreună cu Agenția Europeană de Mediu (EEA) și Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene. Monitorizarea și evaluarea perspectivelor servesc ca verificare periodică bianuală a progresului înregistrat de statele membre în atingerea obiectivelor UE de zero poluare. De asemenea, va informa politicile viitoare concepute pentru a sprijini ambiția de zero poluare — de a reduce poluarea în măsura în care nu mai prezintă un risc pentru sănătatea umană și pentru mediu până în 2050. Raportul a fost prezentat în această dimineață la reuniunea Platformei părților interesate cu poluare zero de la Bruxelles.

Pentru a obține o planetă curată și sănătoasă, Planul de acțiune pentru poluare zero a fost inițiat în 2021, cu obiective cheie de accelerare a reducerii poluării. În cadrul Planului de acțiune pentru poluare zero, Comisia a lansat nouă proiecte emblematice și 33 de acțiuni dedicate pentru prevenirea și reducerea poluării, inclusiv în special pachetul de poluare zero pentru aer și apă mai curate.

Poluarea contribuie semnificativ la o serie de probleme de sănătate și la decesele premature. Există, de asemenea, inegalități clare atât în ​​ceea ce privește expunerea la poluare, cât și impactul acesteia. Cetățenii din grupurile socio-economice inferioare tind să fie mai expuși la poluare, iar grupurile vulnerabile, cum ar fi copiii și persoanele în vârstă, sunt, de asemenea, afectate în mod disproporționat. Aceste decese și boli asociate poluării pot fi prevenite în mare măsură prin reducerea nivelurilor de poluare a mediului și ar trebui să fie considerate ca parte a viitoarelor măsuri preventive de sănătate în Europa. Poluarea este, de asemenea, una dintre cele cinci amenințări principale la adresa biodiversității.

Pentru mai multe informații

Monitorizarea poluării zero și raportul Outlook

Al patrulea raport privind Outlook Clean Air

Știre Zero Pollution Dashboard

Stire din raportul Clean Air Outlook

Tabloul de bord Zero Polution

Site-ul Planului de acțiune pentru poluare zero

Instrumente și metodologii pentru monitorizarea poluării zero și raportul Outlook

Pin It on Pinterest

Share This