În 15 iunie, Comisia a lansat o platformă web intitulată „Re-open EU”, dedicată sprijinirii reluării în siguranță a călătoriilor și a turismului în întreaga Europă. Aceasta va furniza informații în timp real privind frontierele și disponibilitatea mijloacelor de transport și a serviciilor de turism din statele membre. „Re-open EU” va conține și informații practice furnizate de statele membre cu privire la restricțiile de călătorie, la măsurile de protecție a sănătății publice și de siguranță, cum ar fi distanțarea fizică sau purtatul măștilor, precum și alte informații utile precum ofertele turistice din fiecare țară și din UE.

Platforma face parte din pachetul Comisiei privind turismul și transporturile din 13 mai 2020, lansat pentru a restabili încrederea călătorilor din UE și pentru a sprijini reluarea turismului european în condiții de siguranță și cu respectarea măsurilor de precauție sanitare necesare.

Noua platformă, care vine și cu o versiune de mobil (aplicație web), reprezintă un reper esențial al călătorilor aflați în UE, deoarece centralizează informații actualizate provenite de la Comisie și de la statele membre. Prin intermediul unei hărți interactive, ea le va permite cetățenilor să vadă informații specifice fiecărei țări, să afle cum evoluează situația și să consulte recomandările de călătorie pentru fiecare stat membru. Va fi ușor accesibilă prin aplicație sau prin site web, urmând să fie disponibilă în cele 24 de limbi oficiale ale UE.

Platforma mai conține informații despre sponsorizarea prin vouchere, care le permite consumatorilor să își demonstreze sprijinul față de hotelurile sau restaurantele preferate, cumpărând vouchere de cazare sau de masă după redeschiderea acestor unități, pentru a ajuta industria hotelieră din Europa în perioada inițială a ridicării restricțiilor și a redeschiderii granițelor. Sponsorizarea prin vouchere ajută întreprinderile să depășească blocajele de numerar, urmând ca serviciile să fie prestate ulterior. Suma plătită de client merge direct la prestatorul de servicii. Prin crearea unei pagini dedicate, Comisia intenționează să contribuie la o bună corelație între întreprinderile participante și clienții interesați, mai ales când aceștia călătoresc în străinătate.

În cele din urmă, platforma culturală digitală a Europei, Europeana, lansează  Discovering Europe , o colecție de opere de artă și fotografii ale celor mai emblematice simboluri ale Europei. În plus, pe Europeana Pro va fi creată o platformă de turism menită să-i ajute pe cei care lucrează în domeniul patrimoniului cultural să descopere ce inițiative de sprijinire a turismului apar în țările UE.

 

CONTEXT

Pachetul Comisiei privind turismul și transporturile în 2020 și ulterior, adoptat la 13 mai 2020, a anunțat publicarea unui site internet dedicat, menit să le furnizeze călătorilor toate informațiile care să le permită să circule în siguranță în UE. Comisia și-a anunțat de asemenea intenția de a prelua impulsul generat de sponsorizarea prin vouchere și de a colabora cu autoritățile naționale și cu organizațiile și întreprinderile locale de turism pentru a multiplica și a intensifica acest tip de inițiative.

Miniștrii turismului au discutat prima dată despre lansarea platformei dedicate „Re-open EU” în timpul videoconferinței din 20 mai, salutând larg inițiativa. Dezvoltată de Centrul Comun de Cercetare al Comisiei (JRC), „Re-open EU” furnizează informații în timp real care acoperă aproximativ 30 de indicatori privind transportul, sănătatea publică și turismul, transmise de statele membre și completate cu date de la Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC).

La 11 iunie 2020, Comisia și-a prezentat recomandările privind ridicarea parțială și progresivă a restricțiilor de călătorie în UE după data de 30 iunie și a invitat statele membre să elimine restricțiile privind libera circulație și controalele la frontierele interne până la 15 iunie, având în vedere îmbunătățirea situației sanitare din UE și implementarea de către statele membre a distanțării fizice și a altor măsuri sanitare.

Prin intermediul „Re-open EU”, Comisia oferă și informații relevante cu privire la ofertele turistice din diferite state membre, inclusiv la acțiunile UE precum capitalele europene ale turismului inteligent, destinațiile europene de excelență (EDEN) și capitalele europene ale culturii.

 

Mai multe informații

Site-ul web „Re-Open EU” https://reopen.europa.eu/ro/#/en

Europeana https://classic.europeana.eu/portal/ro

Discovering Europe https://www.europeana.eu/ro/discovering-europe

Europeana Pro https://pro.europeana.eu/

Pin It on Pinterest

Share This