În 20 octombrie, Ministerul Fondurilor Europene – Direcția Generala Programe Capital Uman a publicat spre consultare Ghidul solicitantului pentru Cererea de propuneri de proiecte România creativă, finanțată prin Programul Operațional Capital Uman (POCU), Axa prioritară 3: ”Locuri de muncă pentru toți”, Prioritatea de investiții 8.iii Activități independente, antreprenoriat și înființare de întreprinderi, inclusiv a unor microîntreprinderi și a unor întreprinderi mici și mijlocii inovatoare.

Apelul va fi dedicat persoanelor fizice cu rezidența într-una din cele 7 regiuni mai puțin dezvoltate ale României (Nord-Est, Nord-Vest, Vest, Sud-Vest Oltenia, Centru, Sud-Est si Sud Muntenia), care intenționează sa înființeze o afacere non agricolă în mediul urban într-una din industriile creative: film, muzică, artele scenei, publicitate, design și moda, IT software și tehnologie, arhitectură si artă.

În cadrul propunerii de proiecte nu vor fi eligibili șomerii cu vârsta între 16 – 24 ani. Aceștia pot beneficia de măsuri pentru înființarea de afaceri, inclusiv sprijin sub formă de consiliere, formare, mentorat în cadrul măsurilor sprijinite din Axa prioritară 1, respectiv Axa prioritară 2.

Bugetul apelului va fi de 35 mil. Euro (5 mil. Euro pe fiecare regiune). Grantul maxim va fi de 25.000 euro/ plan de afaceri și va fi acordat numai persoanelor ale căror planuri de afaceri sunt aprobate. Valoarea maximă eligibilă a unui proiect va fi de 50.000€. Contribuția eligibilă minimă a solicitantului va fi de 2%.

Activitățile vor fi grupate într-un pachet integrat de business care presupune parcurgerea a 3 etape cadru de implementare:
Etapa I: Educație antreprenorială și program de mentorat
Etapa II: Dezvoltarea planului de afaceri
Etapa III: Înființare firmă/ afacere/ exploatarea ideii de business

Toate întrebările legate de Ghidul solicitantului, precum si propunerile si sugestiile de îmbunătățire vor fi transmise până la data de 3 noiembrie 2015 pe adresa de email consultare.pocu@fonduri-ue.ro 

 

Ghidul supus consultării este disponibil la adresa de internet:

http://www.fonduri-ue.ro/images/files/programe/CU/POCU-2014/20.10/ghid.20.10.2015.pdf 

 

Calendarul de lansare a apelurilor în cadrul POCU este disponibil la adresa de internet:

http://old.fonduri-ue.ro/posdru/images/doc2015/pocuplanlansari2015.pdf

 

Pin It on Pinterest

Share This