În contextul reducerii populației polenizatorilor în Europa și în alte părți ale lumii, Parlamentul European a cerut Comisiei să propună mai multe acțiuni pentru a proteja mai bine albinele și alte insecte polenizatoare din Europa.

În iunie 2018, Comisia Europeană a prezentat Inițiativa UE privind polenizatorii. Strategia Comisiei propune măsuri pentru a face față declinului, care amenință ecosistemele și economiile noastre, identificând drept principale domenii de acțiune protecția diversității și ameliorarea cercetării.

O rezoluție aprobată de Parlament pe 18 decembrie 2019 critică măsurile propuse ca fiind insuficiente pentru a aborda cauzele principale ale declinului polenizatorilor: schimbările climatice, agricultura intensivă și pierderea habitatelor. Rezoluția solicită Comisiei să evalueze impactul măsurilor politice existente pentru a asigura acțiuni la nivel UE eficiente și specifice, ca reacție la declinul polenizatorilor sălbatici.

 

Reducerea pesticidelor este esențială pentru protejarea polenizatorilor

Impactul pesticidelor asupra polenizatorilor depinde de toxicitatea substanței active și nivelul de expunere. Pentru a promova biodiversitatea plantelor și a contribui la securitatea alimentară, reducerea pesticidelor ar trebui să devină o prioritate în dezvoltarea viitoarei politici agricole comune (PAC), spun eurodeputații.

În aprilie 2018, UE a restricționat utilizarea în exterior a trei pesticide neonicotinoide (imidacloprid, clotianidină și tiametoxam), după ce s-a demonstrat că acestea prezintă riscuri ridicate pentru albine. Cu toate acestea, mai multe state membre au cerut derogări de urgență cu privire la utilizarea acestora pe teritoriul lor.

Pentru a proteja mai bine insectele polenizatoare sălbatice, eurodeputații cer o reducere suplimentară a utilizării pesticidelor și solicită Comisiei să adopte legi care interzic producția, vânzarea și utilizarea tuturor pesticidelor neonicotinoide în UE.

 

Intensificarea cercetării și o mai bună monitorizare a declinului polenizatorilor

Deputații europeni solicită mai multe fonduri pentru cercetarea cauzelor declinului albinelor și monitorizarea speciilor și populațiilor polenizatoare din UE. Deputații pledează, de asemenea, pentru dezvoltarea pesticidelor cu risc scăzut, inofensive pentru polenizatori.

În ultimii ani, apicultorii s-au confruntat cu pierderi de colonii, în special în țările din vestul UE, cum ar fi Franța, Belgia, Germania, Marea Britanie, Italia, Spania și Olanda. Dar și alte părți ale lumii, inclusiv SUA, Rusia și Brazilia, se confruntă cu aceeași problemă, prin urmare este clar că problema este globală.

 

Amenințarea cu dispariția

Amenințarea cu dispariția a atras atenția publicului, deoarece albinele și alți polenizatori insecte sunt esențiali pentru ecosisteme și biodiversitate. Reducerea numărului polenizatorilor face ca multe specii de plante să intre în declin sau chiar să dispară împreună cu organismele care depind direct sau indirect de ele. În plus, scăderea numărului și a diversității populațiilor de polenizatori afectează siguranța alimentară, cu pierderi potențiale în producțiile agricole.

 

Cine sunt polenizatorii?

Puține plante se auto-polenizează. Marea majoritate depind de animale, vânt sau apă pentru reproducere. Pe lângă albine și alte insecte, o gamă largă de animale, de la lilieci, păsări și șopârlele care vizitează flori tropicale pentru nectar, până la vertebrate precum maimuțe, rozătoare sau veverițe pot fi polenizatoare. Odată cu scăderea populației de albine, fermierii din unele părți ale lumii, cum ar fi China, au început să-și polenizeze livezile manual.

 

Albinele din Europa

În Europa, polenizatorii sunt în principal albinele și sirfidele, dar și o parte dintre fluturi, molii, gândaci și viespi. Albina vestică domesticită este cea mai cunoscută specie și este exploatată de apicultori pentru miere și alte produse. În plus, în Europa trăiesc aproximativ 2.000 de specii sălbatice de albine.

 

De ce sunt în declin polenizatorii

În prezent, nu există date științifice care să ofere explicații complete, dar există dovezi ale unei scăderi considerabile a numărului polenizatorilor, datorată în primul rând activităților umane. Albinele și fluturii sunt speciile pentru care sunt disponibile cele mai multe date, care arată că una din zece specii de albine și fluturi este amenințată cu dispariția în Europa.

Declinul nu are o singură cauză, dar printre amenințări se numără modificarea utilizării terenurilor pentru agricultură sau urbanizare, care duce la pierderea și degradarea habitatelor naturale. În plus, agricultura intensivă duce la peisaje omogene și la dispariția florei diverse, reducând alimentele și locurile de cuibărit.

Pesticidele și alți poluanți pot afecta polenizatorii direct (insecticide și fungicide) și indirect (erbicide), motiv pentru care Parlamentul subliniază necesitatea reducerii utilizării acestora.

Deosebit de periculoase pentru albine sunt speciile invazive, cum ar fi viespea asiatică Vespa velutina, și paraziții. Un alt factor este schimbarea climei: creșterea temperaturilor și evenimentele meteorologice extreme.

 

Impactul economic al polenizatorilor

În UE, 78% dintre speciile de flori sălbatice și 84% dintre speciile de plante de cultură depind, cel puțin parțial, de insecte pentru a produce semințe. Polenizarea de către insecte sau alte animale permite o mai mare varietate și o calitate mai bună a fructelor, legumelor, nucilor și semințelor.

Conform estimărilor, aproximativ 5 până la 8% din producția mondială a culturilor este direct legată de polenizarea de către animale. Polenizatorii contribuie direct și la producția de medicamente, biocombustibili, fibre și materiale de construcții.

Rezoluția referitoare la Inițiativa UE privind polenizatorii poate fi consultată la adresa de internet:

https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/TA-9-2019-0104_RO.html

Pin It on Pinterest

Share This