Parlamentul European, reunit azi, 15 februarie 2017, în sesiune plenară la Strasbourg, s-a pronunțat în favoarea acordului de liber-schimb între Uniunea Europeană și Canada (CETA).

Acordul comercial UE-Canada a primit 408 voturi pentru, 254 împotrivă, iar 33 de eurodeputați s-au abținut de la vot. Acordul trebuie să intre acum în procedura de ratificare la nivelul fiecărei țări UE, ceea ce va însemna un proces destul de îndelungat. Tocmai de aceea, Canada și UE au convenit ca unele prevederi ale acordului să intre în vigoare înainte de încheierea procedurii, mai precis de la 1 aprilie.

La aproape opt ani de la debutul negocierilor, Acordul economic și comercial UE-Canada (CETA) este la un pas să intre în vigoare. CETA presupune eliminarea a 98% dintre taxele vamale valabile până acum în schimburile comerciale dintre Uniunea Europeană și Canada. Ar însemna un plus de circa 12 miliarde de euro în vistieria Uniunii Europene, o sumă nu tocmai impresionantă având în vedere că reprezintă mai puțin de 1% din PIB-ul UE.

Acordul CETA a fost semnat anul trecut la Bruxelles. Valonia, una dintre regiunile Belgiei, a blocat tratatul chiar în ultima fază dinaintea semnării, doar ca mai apoi să cedeze. Tot în cadrul acestor tratative România și Bulgaria au obținut eliminarea vizelor pentru cetățenii lor.

Ridicarea vizelor pentru români – care depindea de ratificarea acestui acord – intră în vigoare, parțial, încă de la sfârșitul lunii aprilie. Este vorba despre românii care au mai fost în Canada și au obținut anterior viză. Ei pot intra liber în Canada de la 1 mai. Apoi, de la 1 decembrie, toți românii vor putea călători fără vize în Canada.

CETA este considerat cel mai ambițios acord comercial negociat vreodată între Canada și Uniunea Europeană.

Află care sunt beneficiile CETA din articolul Centrului de informare Europe Direct Regiunea Centru pe această temă:
http://europedirect-adrcentru.ro//stiri/stiri-uniunea-europeana/1005-care-sunt-beneficiile-acordului-economic-si-comercial-cuprinzator-ceta-incheiat-intre-uniunea-europeana-si-canada 

Pin It on Pinterest

Share This