Uniunea Competențelor va sprijini dezvoltarea capitalului uman al Uniunii pentru a consolida competitivitatea UE. O inițiativă cheie din primele 100 de zile ale acestei comisii, Uniunea Competențelor va:

  • Oferiți niveluri mai înalte de competențe de bază , de exemplu prin intermediul programului pilot al Schemei de sprijinire a competențelor de bază;
  • Oferiți oportunități pe tot parcursul vieții pentru adulți de a-și perfecționa în mod regulat competențele și recalificarea , de exemplu, printr-un program pilot pentru Garanția competențelor;
  • Facilitarea recrutării de către întreprinderi din întreaga UE , de exemplu printr-o inițiativă privind portabilitatea competențelor;
  • Atrageți și păstrați competențele și talentele necesare în economia europeană, de exemplu prin acțiunea „Alege Europa” pentru a atrage talente de top la nivel global;
  • Să aibă o bază solidă de guvernanță , bazată pe noul Consiliu european la nivel înalt pentru competențe, care va fi informat de un Observator european de informații privind competențele.

De la copiii de la școală până la cei care ajung la pensie, această inițiativă va oferi oamenilor din întreaga Europă abilitățile de care au nevoie pentru a se dezvolta. De asemenea, va încuraja portabilitatea competențelor pe întreg continentul prin libera circulație a cunoștințelor și a inovației.

Uniunea Comunicării Competențelor este însoțită de un Plan de acțiune privind competențele de bază și un Plan strategic de educație STEM pentru a îmbunătăți competențele în știință, tehnologie, inginerie și matematică, pentru a promova carierele STEM, a atrage mai multe fete și femei și pentru a stimula pregătirea în fața tranzițiilor digitale și a tehnologiei curate.

Roxana Mînzatu, Vicepreședinte Executiv pentru Drepturi Sociale și Abilități, Locuri de muncă de calitate și Pregătire

Uniunea competențelor este strategia noastră de a ajuta oamenii să rămână în frunte într-o lume în schimbare rapidă și să mențină Europa competitivă și echitabilă. Noi, în Europa, punem oamenii pe primul loc, deoarece succesul fiecărei persoane în învățare, la locul de muncă și în viață este esențial pentru competitivitate și pentru o Uniune stabilă și rezistentă.

Roxana Mînzatu, Vicepreședinte Executiv pentru Drepturi Sociale și Abilități, Locuri de muncă de calitate și Pregătire

Noi obiective pentru 2030

Comisia propune o serie de noi obiective până în 2030:

  • Ponderea performanțelor insuficiente în alfabetizare, matematică, știință și competențe digitale ar trebui să fie mai mică de 15 %, în timp ce ponderea performanțelor de top în alfabetizare, matematică și știință ar trebui să fie de cel puțin 15 %;
  • Ponderea studenților înscriși în domeniile STEM în VET inițial mediu ar trebui să fie de cel puțin 45%, cu cel puțin 1 din 4 studenți femei;
  • Ponderea studenților înscriși în domeniile STEM în învățământul superior să fie de cel puțin 32%, cu cel puțin 2 elevi din 5 femei;
  • Ponderea studenților înscriși la programele de doctorat în TIC ar trebui să fie de cel puțin 5%, cu cel puțin 1 din 3 studenți femei.

Construirea unei baze solide prin educație și formare

Educația și formarea joacă un rol esențial în crearea de locuri de muncă și vieți de calitate, de exemplu, vom sprijini competențele de alfabetizare, matematică, știință, digital și cetățenie prin programul pilot al Schemei de sprijin pentru competențe de bază . Împreună cu statele membre, Comisia va dezvolta și va sprijini financiar un cadru de măsuri de intervenție eficiente (cum ar fi avertizare timpurie, monitorizare, sprijin personalizat, rețele). Această schemă pentru copiii și tinerii care se luptă să dobândească abilități de bază le va îmbunătăți nivelul de performanță.

Perfecţionarea şi recalificarea regulată ca noua normă

Dezvoltarea de noi competențe ar trebui să fie o parte recurentă și esențială a vieții profesionale a oamenilor din economiile noastre în evoluție.

Comisia va dezvolta un proiect pilot pentru Garanția competențelor . Această schemă le va oferi lucrătorilor implicați în procese de restructurare, sau aflați în risc de șomaj, oportunitatea de a-și dezvolta în continuare cariera într-o altă companie sau alt sector.

UE va eficientiza și va consolida academiile de competențe ale UE care oferă competențele necesare întreprinderilor pentru tranziția ecologică și acordul industrial curat.

Sprijinirea liberei circulații a persoanelor calificate

Întregul potențial al pieței unice va fi deblocat prin difuzarea competențelor. Pentru a deschide mai multe oportunități pentru lucrători și întreprinderi, o inițiativă privind portabilitatea competențelor va facilita recunoașterea și acceptarea competențelor și calificărilor în întreaga UE, indiferent de locul în care au fost dobândite. Inițiativa va promova utilizarea acreditărilor digitale.

Facerea din UE un magnet pentru talent

Uniunea Competențelor va consolida capacitatea UE de a atrage, dezvolta și reține talente cheie, din interiorul UE și din întreaga lume.

De exemplu, Comisia va lansa un apel pilot „Alege Europa” pentru acțiuni Marie Skłodowska-Curie, cu un buget de 22,5 milioane EUR, pentru a atrage talente de top la nivel global, oferind condiții excelente de muncă și de angajare științifice și perspective de carieră.

În plus, odată adoptată de Parlament și Consiliu, Comisia va înființa un grup de talente al UE pentru recrutarea din afara UE la toate nivelurile de competențe, în special în ocupațiile care se confruntă cu o penurie gravă. O strategie de viză va fi prezentată în acest an pentru a sprijini în continuare sosirea studenților de top, lucrătorilor instruiți și cercetătorilor.

O nouă guvernare puternică

Realizarea uniunii competențelor va necesita o responsabilitate colectivă și o ambiție sporită, investiții și implementarea eficientă a reformelor. Pentru aceasta, Uniunea Competențelor se va baza pe o guvernanță puternică, informată de un Observator european de informații privind competențele . Observatorul va oferi date și previziuni cu privire la competențe și va permite alerte de avertizare timpurie cu privire la deficitul de competențe în sectoarele critice sau strategice.

Un nou comitet european la nivel înalt pentru competențe va reuni furnizorii de educație și formare, lideri de afaceri și parteneri sociali pentru a oferi factorilor de decizie politici din UE informații cuprinzătoare despre competențe. Pe baza Observatorului, Consiliul va asigura o viziune coordonată și identificarea acțiunilor îndrăznețe necesare pentru a ne consolida capitalul uman.

Deoarece capitalul uman, educația și competențele reprezintă o chestiune de bază pentru asigurarea competitivității europene, Comisia intenționează să introducă o nouă recomandare UE-27 privind educația și competențele în ciclul semestrului european, pentru a ghida statele membre și actorii relevanți.

Pentru mai multe informații

O Uniune a Competențelor (Comunicare)

Site-ul Uniunii Competențelor

Întrebări și răspunsuri

Fișa informativă a Uniunii Competențelor

Dezvoltarea competențelor, forța de muncă și deficitul de competențe – fișe informative pentru toate cele 27 de state membre (Cedefop)

Plan de acțiune privind competențele de bază

Planul Strategic de Educație STEM

Planul de acțiune privind fișa informativă privind competențele de bază

Fișă informativă STEM Education Strategic Plan

Pin It on Pinterest

Share This