Lucrătorii cu înaltă calificare sunt esențiali pentru economiile moderne, stimulând inovarea, productivitatea și creșterea economică. Persoanele angajate cu înaltă calificare sunt definite ca persoane cu vârste cuprinse între 25 și 64 de ani care sunt angajate în următoarele profesii: manageri, profesioniști, tehnicieni și profesioniști asociați.

În 2022, în UE existau aproximativ 80 de milioane de persoane cu înaltă calificare, reprezentând 44,2 % din numărul total de persoane angajate cu vârste cuprinse între 25 și 64 de ani.

Distribuția la nivel regional a persoanelor angajate cu înaltă calificare a variat foarte mult. 106 din cele 241 de regiuni raportate au fost egale sau mai mari decât media UE.

În 53 de regiuni din UE, cel puțin jumătate dintre persoanele angajate au fost considerate cu înaltă calificare, cele mai mari ponderi fiind înregistrate în regiunile capitale și în alte regiuni urbane. În special, 12 din cele 14 regiuni din UE cu cele mai mari ponderi de lucrători cu înaltă calificare au fost regiuni-capitală.

În 2022, cele mai mari ponderi regionale ale locurilor de muncă cu înaltă calificare au fost înregistrate la Stockholm (Suedia, 73,6 %), Utrecht (Țările de Jos, 68,9 %), Luxemburg (67,4 %) și Prov. Brabant Wallon (Belgia, 65,8 %). Regiunile-capitală ale Belgiei, Franței, Lituaniei, Ungariei, Finlandei, Germaniei, Poloniei, Țărilor de Jos, Danemarcei și Cehiei au urmat, cu ponderi variind între 62,6 % și 65,6 %.

Setul de date sursă:  Eurostat (ancheta asupra forței de muncă) extracția ad-hoc

Regiunile rurale, fostele zone centrale industriale, precum și regiunile ultraperiferice și periferice se numără printre regiunile UE cu cote mai mici de persoane cu înaltă calificare. În 2022, în UE existau 24 de regiuni în care persoanele cu înaltă calificare reprezentau mai puțin de 29,5 % din totalul locurilor de muncă în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 25 și 64 de ani. Aceste regiuni au fost concentrate în principal în colțul de sud-est al Europei: 10 regiuni în Grecia, 6 în România și 4 în Bulgaria; aceasta a inclus, de asemenea, 3 regiuni slab populate în jumătatea sudică a Spaniei și Panonska Hrvatska în Croația.

Cele mai scăzute procente de angajați cu înaltă calificare au fost înregistrate în regiunile grecești Sterea Elláda (21,8 %) și Ionia Nisia (22,3 %), precum și în regiunea românească Sud-Muntenia (22,8 %).

Pin It on Pinterest

Share This