Sâmbătă, 10 noiembrie, s-a lansat în România noua inițiativă a Uniunii Europene: Corpul European de Solidaritate. Tinerii între 18 și 30 de ani precum și organizațiile preocupate de solidaritate și tineret vor beneficia prin intermediul acestuia de finanţări în valoare de peste 12 milioane de euro la nivel naţional până în anul 2020. 

Evenimentul de lansare al Corpului European de Solidaritate a avut loc la Casa Tineretului din Baia Mare – Capitala Tineretului din România, alături de sute de tineri și organizații de tineret într-un cadru special și relevant: Summitul Tinerilor, cel mai important eveniment de învățare, dezbatere și celebrare al mișcării de tineret din România. Lansarea a fost precedată de trei ateliere dedicate programului pentru ca participanții să cunoască opotunitățile acestui program.

Corpului European de Solidaritate – Iniţiativă a Comisiei Europene

Acest program a apărut la inițiativa Comisiei Europene lansată în 2016 ca răspuns la provocările generației actuale de tineri. În ciuda faptului că sunt din ce în ce mai bine educați, aceștia întâmpină dificultăți mari în găsirea unui loc de muncă și sunt din ce în ce mai demotivați să se implice activ în comunitate.

De ce să apelezi la Corpul European de Solidaritate? 

Corpul European de Solidaritate oferă tinerilor români și europeni cu vârsta cuprinsă între 18 și 30 de ani șansa de a învăța și a se (re)descoperi prin stagii de voluntariat, internship, locuri de muncă sau proiecte care să ofere soluții la problemele cu care se confruntă comunitățile.

Pentru ca să beneficiezi de oportunitățile oferite de Corp este important să te înscrii în baza de date din Portalul Corpului European de Solidaritate.  Astfel datele tale vor fi incluse în sistemul Corpului european de solidaritate, iar organizațiile vor putea căuta în această bază de date persoanele potrivite pentru proiectele lor și organizațiile pot invita pe să te implice în activitățile lor dacă profilul tău este relevant.

Înscrie-te în baza de date la acest link: https://europa.eu/youth/solidarity_ro

 

Şi organizaţiile pot participa la Corpul European de Solidaritat

Corpul European de Solidaritate este deschis pentru o varietate largă de tipuri de organizații: ONG-uri de și pentru tineret, instituții publice sau companii din mediul privat. Dimensiunea organizației este mai puțin relevantă, mai importantă fiind motivația de a face proiecte de voluntariat sau pentru experiență profesională care vizează promovarea solidarității în comunitate și pentru tineri.

Condițiile de participare a organizaţiilor la program sunt prevăzute în Ghidul programului și în Apelul la candidatură. Organizaţiile trebuie să obțină un certificat de calitate în cazul proiectelor de voluntariat sau ocupaționale. Certificatul se solicită de la Agenția Națională. În urma obținerii acestuia organizați atestă că îndeplinește standardele minime pentru a desfășura astfel de proiecte. Pentru proiecte de solidaritate nu este nevoie de certificat de calitate. Mai multe detalii găsiți pe site-ul oficial: www.suntsolidar.eu

Alocări finanicare pentru Corpul European de Solidaritat

La nivel european, Corpul European de Solidaritate beneficiză de 340 milioane de euro până în anul 2020 pentru a implica un număr de 100.000 de tineri. În cadrul următorului buget al Uniunii Europene aferent perioadei 2021-2027, Comisia propune o nouă alocare pentru Corp de 1,26 miliarde euro. Viitorul program va implica cel puțin 350 000 de tineri pentru a sprijini comunități din Europa.

Pin It on Pinterest

Share This