Fiica lui Ilham Tohti a acceptat, în 18 decembrie 2019, Premiul Saharov pentru libertatea de gândire din 2019, în numele tatălui său care se află în închisoare.

Ilham Tohti, un om de știință uigur care luptă pentru drepturile minorității musulmane uigure din China, este în închisoare din 2014, sub acuzații legate de separatism. „Ilham Tohti, prin activismul său, a reușit să dea o voce uigurilor. […] Lucrează de 20 de ani pentru a promova dialogul și înțelegerea reciprocă între uiguri și ceilalți chinezi”, a spus președintele Parlamentului European, David Sassoli.

„Astăzi ar trebui să trăim un moment de bucurie, pentru a sărbători libertatea de exprimare. În schimb, este o zi tristă. Încă o dată, acest scaun este gol, deoarece în lumea în care trăim, exercitarea libertății noastre de gândire nu înseamnă întotdeauna să fim liberi”, a adăugat dumnealui.

Acceptând premiul în cadrul ceremoniei de la Strasbourg, Jewher Ilham a declarat: „Sunt onorată să fiu astăzi la Parlamentul European și să accept Premiul Saharov în numele tatălui meu. Sunt recunoscătoare că am oportunitatea de a-i spune povestea, pentru că el nu o poate spune. Ca să fiu sinceră, nu știu unde este astăzi tatăl meu. În 2017 familia mea a avut noutăți de la el pentru ultima dată.”

„Astăzi, nu există libertate pentru uigurii din China, nici la școală, nici în public, nici măcar în case. Tatăl meu, la fel ca majoritatea uigurilor, a fost etichetat drept extremist violent, cu o boală care trebuie vindecată și o minte care trebuie spălată”, a spus doamna Ilham. „Cu această falsă etichetă de extremism, guvernul a închis un milion de oameni – probabil mai mulți – în lagăre de reeducare sau de concentrare, unde uigurii sunt nevoiți să renunțe la religia, limba și cultura lor, unde oamenii sunt torturați și unde unii au murit”, a adăugat dumneaei.

Din aprilie 2017, peste un milion de uiguri au fost reținuți în tabere de concentrare, unde sunt obligați să renunțe la identitatea etnică și credința lor religioasă și să jure loialitate față de guvernul chinez.

Jewher Ilham a cerut sprijin activ pentru cauza tatălui său: „Vă întreb în această cameră și pe cei care ascultă, vedeți o problemă în modul în care guvernul chinez tratează uigurii? Dacă vedeți o problemă, vă rog să lucrați pentru o soluție.”

Președintele Sassoli a cerut eliberarea imediată și necondiționată a lui Ilham Tohti și eliberarea multor alți laureați ai Premiului Saharov, care se află în prezent în închisoare și sunt persecutați pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale.

 

Despre laureat

Ilham Tohti este un susținător al dialogului și activist pentru implementarea legilor privind autonomia regională în China. În 2014, în urma unui proces înscenat, domnul Tohti a fost condamnat la închisoare pe viață cu acuzații legate de separatism. În ciuda acestui fapt, dumnealui rămâne o voce a moderației și a reconcilierii.

 

Ceremonia de premiere

Premiul, constând într-un certificat și 50.000 de euro, a fost primit de Jewher Ilhami, în cadrul ceremoniei din 18 decembrie 2019. Au fost prezenți sau reprezentați și ceilalți finaliști ai Premiului Saharov 2019.

 

Finaliștii

Ceilalți finaliști ai Premiului Saharov din acest an au fost trei apărători brazilieni ai drepturilor omului și un grup de studente din Kenya.

 

Despre Premiul Saharov

Premiul Saharov pentru libertatea de gândire, numit astfel în onoarea fizicianului și disidentului politic sovietic Andrei Saharov, a fost acordat anual din 1988 persoanelor și organizațiilor care apără drepturile omului și libertățile fundamentale.

 

Informații suplimentare pe această sunt disponibile pe pagina de internet a Parlamentului European:

https://www.europarl.europa.eu/sakharovprize/en/home/the-prize.html

Pin It on Pinterest

Share This