România se menține printre țările cu o opinie pozitivă despre situația actuală și evoluția în perspectivă a construcției europene. Mai mult de jumătate dintre români cred că Uniunea Europeană se îndreaptă în direcția corectă. De asemenea, imaginea Uniunii Europene este pozitivă în rândul românilor. Pentru aceștia, Uniunea Europeană înseamnă libertatea de a călători, în primul rând, și ea este cea care oferă, de asemenea, oportunități de muncă. România se situează în fruntea țărilor care susțin politica de extindere a Uniunii Europene, ceea ce argumentează, de asemenea, în favoarea opiniei pozitive la adresa construcției europene. Important de menționat este și faptul că gradul de cunoaștere și încredere în instituții cum ar fi Parlamentul European sau Comisia Europeană este unul ridicat în raport cu media celorlalte state membre.

Astfel, 74% dintre romani se declară optimiști în legătură cu viitorul Uniunii Europene (față de 56% media UE), cu 11% mai mulți în 2014 față de 2013, conform ultimului Eurobarometru publicat de Reprezentanța Comisiei Europene în România. Un procentaj e 60% dintre romani au încredere în Uniunea Europeană, procent mult superior celui referitor la instituțiile naționale, 68% dintre români se simt cetățeni europeni (în creștere față de 56% în 2013) și jumătate din cei intervievați consideră că își cunosc drepturile de cetățeni europeni. Marea majoritate a românilor (74%) consideră că Uniunea Europeană se îndreaptă în direcția cea bună și 59% dintre ei au o imagine pozitivă asupra UE, ceea ce îi plasează pe locul al doilea după polonezi.

Sondajul a fost realizat la doar o săptămână de la începerea mandatului noii Comisii Europene și include întrebări referitoare la prioritățile politice prezentate de președintele Jean-Claude Juncker în data de 15 iulie 2014. De asemenea, colectarea datelor a fost făcută la puțin timp de la prezentarea de către Comisia Europeană a previziunilor economice de toamnă, ce arătau o creștere economică ușoară pe ansamblul celor 28 de state membre și o rată a șomajului în scădere față de 2013, precum și în contextul unui an electoral într-o serie de state membre, inclusiv România.

Șeful reprezentanței Comisiei Europene în România, Angela Filote a declarat la evenimentul de lansare a raportului Eurobarometru: “Mă încurajează optimismul românilor atunci când vine vorba de viitorul Uniunii Europene și încrederea lor în Comisie și Parlamentul European. Comparativ cu datele culese în noiembrie 2013, este îmbucurător că tot mai mulți români se simt cetățeni europeni, își cunosc drepturile și se consideră bine informați în legătură cu politicile europene”.

Sprijin pentru prioritățile UE

Romanii susțin, într-o mai mare măsură decât ceilalți europeni, atât cele șapte inițiative ale strategiei “Europa 2020” (procente cuprinse între 66% și 89%), cât și prioritățile Comisiei Juncker în materie de migrație (74%), energie (75%), securitate și apărare (78%). Politica de extindere a Uniunii Europene se bucură, în rândul românilor, de un sprijin de două ori mai ridicat decât media europeană (72% față de 39%).

• Raportul național / Eurobarometru Standard (EB) 82: http://ec.europa.eu/public_opinion/archives/eb/eb82/eb82_ro_ro_nat.pdf

• Pagina dedicată Eurobarometrului standard 82
http://ec.europa.eu/public_opinion/archives/eb/eb82/eb82_en.htm 

• Prezentarea principalelor date
http://ec.europa.eu/romania/images/16032015_eb82_ro_ro_nat_pre.pdf 

Pin It on Pinterest

Share This