În cadrul sondajului Eurobarometru publicat marți, 10 decembrie 2019, de Parlamentul European, cetățenii Uniunii Europene au fost întrebați care cred că ar trebui să fie temele politice pe agenda prioritară a Parlamentului.

În privința valorilor europene, 48% dintre cetățenii care au răspuns sondajului spun că protejarea drepturilor omului în întreaga lume este principala valoare pe care se bazează UE, urmată de libertatea de exprimare (38%), egalitatea de gen (38%) și solidaritatea între statele membre ale UE (33%).

Deși poziționarea priorităților indică o variație semnificativă între statele membre, pentru prima dată schimbările climatice ocupă primul loc între prioritățile cetățenilor. 32% dintre cetățenii participanți la sondaj menționează combaterea schimbărilor climatice ca fiind cea mai importantă prioritate de care ar trebui să se ocupe Parlamentul.

Lupta împotriva sărăciei și a excluziunii sociale (31%), combaterea terorismului (24%) precum și lupta împotriva șomajului (24%) sunt următoarele priorități ale cetățenilor.

De-a lungul anului trecut, protestele dedicate mediului conduse în special de tineri au mobilizat milioane de cetățeni în UE și în întreaga lume.

Rezultatele Eurobarometrului realizat în octombrie 2019 reflectă preocuparea pentru urgența climatică, ținând cont că o majoritate absolută a celor care au răspuns (52%) consideră schimbările climatice cea mai presantă problemă legată de mediu, urmată de poluarea atmosferică (35%), poluarea maritimă (31%), defrișările (28%) și creșterea cantității de deșeuri (28%).

În plus, șase din zece cetățeni europeni cred că aceste proteste au contribuit la accentuarea măsurilor politice pentru combaterea schimbărilor climatice atât la nivel național cât și european.

 

Șase din zece europeni (59%) în favoarea apartenenței țării lor la UE

Sprijinul pentru apartenența la UE rămâne la un nivel înalt pentru al treilea an la rând și mai mulți europeni își doresc un Parlament mai puternic, conform sondajului publicat marți. Circa 55% dintre români consideră că apartenența țării lor la UE este un lucru bun.

Rezultatele sondajului arată și o creștere a nivelului de satisfacție cu privire la modul în care funcționează democrația în cadrul Uniunii Europene: 52% (+3 puncte) dintre europeni împărtășesc acest sentiment, indicând contribuția pozitivă a alegerilor din mai 2019 și a creșterii participării la vot.

Cetățenii europeni și-ar dori ca Parlamentul European să joace un rol mai puternic, 58% dintre cei care au răspuns sondajului pledând pentru un Parlament mai influent în viitor. Este o creștere cu 7 puncte procentuale față de primăvara anului 2019 și reprezintă cel mai bun rezultat pentru acest indicator din 2007.

 

O majoritate importantă dorește mai multe informații despre UE

Parlemeterul 2019 oferă și indicii despre tipul de informații referitoare la UE de care ar fi interesați cetățenii europeni. 77% dintre europenii care au răspuns sondajului doresc să afle mai multe informații despre activitățile instituțiilor europene. Cele mai relevante subiecte sunt cele legate de impactul concret al legislației europene în plan local, regional și național, precum și activitatea Parlamentului și a membrilor acestuia.

Pin It on Pinterest

Share This