Parlamentul European acordă Premiul Saharov în fiecare an pentru a onora persoane și organizații care apără drepturile omului și libertățile fundamentale. 

Nominalizările pentru Premiul Saharov pentru libertatea de gândire în 2019 sunt:

 

Nume

Grupurile politice care au susținut candidatura

Alexei Navalny

PPE

Marielle Franco; Claudelice Silva dos Santos; Șeful Raoni

S&D și GUE

Ilham Tohti

Renew Europe. Susținut de Phillip Bennion, Ilhan Kyuchyuk, Reinhard Bütikofer alți 58 de eurodeputați

Jean Wyllys; Marielle Franco

Verzi/ALEA. Susținuți de Terry Reintke, Tanja Fajon alți 43 de eurodeputați

The Restorers

CRE


Alexei Navalny este un avocat și activist politic rus. În 2011, a fost arestat pentru prima dată pentru participarea la un miting în fața Dumei. A fost pe locul doi la alegerile pentru primarul Moscovei din 2013. În 2017, a publicat un raport în care ataca corupția politică și îl critica pe Putin și pe aliații săi politici. Acesta a declanșat mitinguri anticorupție în multe orașe rusești, lucru care a dus la arestarea a peste 1.000 de protestatari, inclusiv a lui Navalny. Autoritățile l-au împiedicat să candideze la alegerile prezidențiale din 2018. Navalny a fost închis de trei ori în 2018 și 2019 pentru încălcarea legilor de protest stricte în Rusia.

 

Marielle Franco, activistă politică braziliană și apărătoare a drepturilor omului, a fost ucisă brutal în martie 2018. Marielle, o femeie de culoare bisexuală, născută într-o favelă, era cunoscută pentru apărarea drepturilor tinerilor negri, ale femeilor, ale rezidenților zonelor care nu beneficiază pe deplin de serviciile civilizației urbane și ale persoanelor LGBTI. De asemenea, a denunțat în mod repetat execuțiile extrajudiciare și alte încălcări ale drepturilor omului comise de polițiști și forțele de securitate ale statului. Cazul ei rămâne deschis.

 

Claudelice Silva dos Santos, ecolog brazilian și apărătoare a drepturilor omului, a devenit activistă în urma uciderii fratelui și cumnatei sale pentru lupta împotriva defrișărilor din Brazilia. Este cunoscută pentru poziția sa împotriva tăietorilor de lemne ilegali, ciobanilor și producătorilor de cărbune care operează în îndepărtata regiune amazoniană Praia-Alta Piranheira.

 

Șeful Raoni este o figură emblematică a luptei împotriva defrișărilor din pădurea amazoniană. Este unul dintre marii lideri ai poporului Kayapo, stabilit în inima pădurii amazoniene. Are aproximativ 90 de ani și și-a dedicat viața luptei pentru drepturile indigenilor și conservării pădurii amazoniene.

 

Ilham Tohti este un economist uigur care luptă pentru drepturile minorității uigure din China. El susține dialogul și pledează pentru punerea în aplicare a legilor regionale de autoguvernare în China. Acuzat de separatism, a fost condamnat la închisoare pe viață în 2014. În ciuda acestui fapt, rămâne un simbol al moderației și împăcării. Din 2017, peste un milion de uiguri au fost deținuți în lagăre.

 

Jean Wyllys este un apărător al drepturilor omului, jurnalist, conferențiar și politician brazilian. În 2010 a fost ales deputat federal, devenind primul activist gay care a dobândit un loc în Congres. În cele două mandate, a prezentat legi privind egalitatea căsătoriei civile, legalizarea avortului, reglementarea muncii sexuale, identitatea de gen, nașterea umanizată, legalizarea marijuanei și școli fără orice formă de prejudecată. În ianuarie 2019, amenințat cu moartea, nu a și-preluat funcția în ciuda faptului că fusese reales, și a părăsit Brazilia. Locuiește în prezent în Europa și călătorește în lume pentru a denunța încălcările drepturilor omului în țara sa și politicile regresive ale guvernului de extremă dreaptă al președintelui Bolsonaro.

 

The Restorers, un grup de cinci studenți din Kenya format din Stacy Owino, Cynthia Otieno, Purity Achieng, Masculine Atieno și Ivy Akinyi, a dezvoltat aplicația i-Cut, care ajută fetele să facă față mutilării genitale feminine. i-Cut le permite femeilor tinere să solicite ajutor, să găsească un centru de salvare sau să alerteze autoritățile mai ușor. Mutilarea genitală a femeilor este recunoscută la nivel internațional ca o încălcare a drepturilor omului. Peste 200 de milioane de fete și femei în viață sunt victime. În fiecare an, sunt amenințate peste 3 milioane de fete.

 

Nominalizările la Premiul Saharov pot fi făcute de grupuri politice și/sau grupuri de cel puțin 40 de deputați. Comisiile pentru afaceri externe și dezvoltare, pe baza nominalizărilor oficiale, selectează cei trei finaliști. Apoi, Conferința președinților (compusă din președintele Parlamentului European și liderii grupurilor politice) alege laureatul. În 2018, premiul a fost acordat regizorului ucrainean Oleg Sentsov.

 

Ce urmează

  • 30 septembrie: prezentarea oficială a candidaților din 2019 într-o reuniune comună a comisiilor pentru afaceri externe și dezvoltare și subcomisiei pentru drepturile omului
  • 8 octombrie: comisiile pentru afaceri externe și dezvoltare votează pentru alegerea celor trei finaliști
  • 24 octombrie: numele câștigătorului este anunțat de Conferința președinților
  • 18 decembrie: Premiul Saharov este acordat la Strasbourg în cadrul unei sesiuni plenare.

 

Sursa: Parlamentul European

Pin It on Pinterest

Share This