Este posibilă viața pe o altă planetă? Răspunsul la această întrebare ar putea fi dat de un ambițios proiect de cercetare, finanțat de Uniunea Europeană, ce a dus la descoperirea unui sistem planetar cu caracteristici interesante.

Potrivit anunțului din revista “Nature”, din 22 februarie, sistemul a fost reperat prin utilizarea unei serii de instrumente astronomice, printre care telescoapele spațiale Spitzer, al NASA, și TRAPPIST-Sud, de la Universitatea din Liège.

“Această descoperire spectaculoasă a demonstrat că sprijinul determinant al Comisiei Europene pentru cercetare și colaborare internațională au permis relansarea uneia din cele mai fascinante căutări: semne de viață în afara sistemului nostru solar. Felicit echipa internațională condusă de cercetătorul belgian Michaël Gillon care, grație fondurilor europene, a pus bazele acestei descoperiri revoluționare”, a declarat Carlos Moedas, comisarul european pentru cercetare, știință și inovare.

Denumit TRAPPIST-1, sistemul numără șapte planete de dimensiuni similare Pământului ce gravitează în jurul unei stele, ele putând adăposti apă în formă lichidă pe suprafața lor. Revelat cu sprijinul NASA, care a evidențiat prezența a patru planete suplimentare celor descoperite cu telescopul universității belgiene, acest sistem numără cel mai mare număr de planete de tip telluric, și potențial locuibile, descoperite până acum.

Descoperirea face parte din proiectul SPECULOOS (Search for habitable Planets EClipsing Ultra-cOOl Stars/Căutarea de planete locuibile gravitând în jurul unei stele pitice), de detectare a exo-planetelor potențial locuibile. Ea a fost făcută de o echipă internațională condusă de Michaël Gillon, astronom la Universitatea din Liège. Proiectul se află în prezent în faza finală de pregătire, la Observatorul Austral European de la Paranal (ESO), din Chile. El a beneficiat de o finanțare de 1,96 milioane de euro din partea Consiliului European de Cercetare (CEC).

Consiliului European de Cercetare (CEC) https://erc.europa.eu/projects-and-results/statistics
Detalii despre proiectul SPECULOOS http://thema.ulg.ac.be/spatial/en/trappist-1-2/
Sursa: http://ec.europa.eu/romania/home_ro

Pin It on Pinterest

Share This