2018 este Anul European al Patrimoniului Cultural, lansat oficial cu ocazia Forumului european al culturii din 7 decembrie 2017, care a avut loc la Milano, în Italia.

Patrimoniul cultural unește întreaga Europă prin istoria și valorile noastre comune. El include, de asemenea, bogăția și diversitatea tradițiilor noastre culturale. Patrimoniul nostru cultural comun trebuie înțeles, prețuit și celebrat. El ne ajută să mergem înainte și să ne construim viitorul.

În 2018 vor avea loc o serie de inițiative și de evenimente unice în întreaga Europă, menite să atragă atenția cetățenilor asupra patrimoniului lor cultural și să îi implice mai mult în acest sens, să încurajeze partajarea și aprecierea bogatului patrimoniu european și să consolideze sentimentul de apartenență la un spațiu european comun.

Informaţii detaliate despre Anul European al Patrimoniului Cultural sunt disponibile la adresa:

https://europa.eu/cultural-heritage/about_ro

 

De ce a fost creat anul european al patrimoniului cultural?

Anul European al Patrimoniului Cultural oferă o oportunitate excelentă de a reflecta asupra îmbunătățirii modului de abordare a potențialului și provocărilor sectorului: Cum putem promova mai bine imensul potențial al patrimoniului cultural? Cum putem maximiza beneficiile sociale și economice ale acestuia? Cum ne putem proteja și gestiona mai bine patrimoniul cultural, în același timp asigurându-ne că au acces la el persoane din toate mediile?

 

Investiţia UE în patrimoniu cultural

În perioada 2007-2013, UE a investit 4,4 miliarde EUR în proiecte de patrimoniu pentru dezvoltarea regionala şi rurala şi aproximativ 100 de milioane EUR în activitaţile de cercetare în domeniul patrimoniului cultural. O sumă estimată la 6 miliarde EUR este disponibilă prin Fondul de coeziune pentru sectoarele cultural și creativ, precum și pentru patrimoniul cultural, pentru perioada 2014-2020.

Concret, prin intermediul Programului Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5, Prioritatea de investiţii 5.1 referitoare la conservarea, protectia, promovarea si dezvoltarea patrimoniului au fost contractate 22 de proiecte din Regiunea Centru (judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu). Acestea au o valoare totală de 192,28 mil. lei, valoarea finanţării reprezentând 178,71 mil. lei. Detalii despre acest program sunt disponibile la adresa: http://regio-adrcentru.ro/5-1-conservarea-protectia-promovarea-si-dezvoltarea-patrimoniului-natural-si-cultural/

Patrimoniul cultural este unul dintre principalele sectoare sprijinite de Programul Europa Creativă și unul dintre cele mai bine reprezentate sectoare în rândul proiectelor selectate pentru a primi finanțare până la ora actuală. Din totalul de 426 de acțiuni sprijinite în perioada 2014-2016, 17 % sunt în domeniul patrimoniului cultural. Pentru 2017 au fost selectate 81 de proiecte de cooperare, 16 % din acestea (13 proiecte) fiind în domeniul patrimoniului cultural. Detalii despre acest program sunt disponibile la adresa: http://www.europa-creativa.eu/cultura

În plus, pentru perioada 2018-2019, 100 de milioane EUR vor fi disponibili pentru activități de cercetare în domeniul patrimoniului cultural în cadrul Programului Orizont 2020. Detalii despre acest program sunt disponibile la adresa: https://ec.europa.eu/programmes/horizon2020/

De asemenea, proiectele privind patrimoniul cultural sunt finanțate cu sprijinul Erasmus+, Europa pentru cetățeni și alte programe ale UE.

 

Ce se va întâmpla în perioada de după 2018?

Pentru a ne asigura că eforturile noastre își lasă amprenta și după 2018, Comisia, în colaborare cu Consiliul Europei, UNESCO și alți parteneri, va derula proiecte pe termen lung în jurul a 10 teme (10 inițiative europene). Acestea includ activități cu școlile, cercetare cu privire la soluții inovatoare pentru reutilizarea clădirilor de patrimoniu sau lupta împotriva traficului ilicit de bunuri culturale. Obiectivul este de a genera o schimbare reală a modului de apreciere, protejare și promovare a patrimoniului, asigurându-ne că Anul european aduce cetățenilor beneficii pe termen lung.

Cele 10 inițiative europene corespund unui număr de patru principii care definesc ceea ce reprezintă patrimoniul cultural european: implicare, sustenabilitate, protejare și inovare.

 

Zece inițiative europene pentru Anul European al Patrimoniului Cultural

Implicare

  1. Patrimoniul comun: patrimoniul cultural este al nostru, al tuturor
  2. Patrimoniul în şcoli: copiii descopera cele mai valoroase comori şi tradiţii ale Europei
  3. Tineretul şi patrimoniul: tinerii reînsufleţesc patrimoniul

Sustenabilitate

  1. Patrimoniul în tranziţie: reconfigurarea siturilor şi a peisajelor industriale, religioase şi militare
  2. Turism şi patrimoniu: turism responsabil şi sustenabil în ceea ce priveşte patrimoniul cultural

Protejare

  1. Preţuirea patrimoniului: elaborarea de standarde de calitate pentru intervenţiile asupra patrimoniului cultural
  2. Patrimoniul aflat în pericol: lupta împotriva comerţului ilegal cu bunuri culturale şi gestionarea riscurilor la care este supus patrimoniul cultural

Inovare

  1. Competenţe în domeniul patrimoniului cultural: o mai bună educaţie şi formare pentru profesiile noi
    şi tradiţionale
  2. Toţi pentru patrimoniu: încurajarea inovării sociale şi a participării cetaţenilor şi comunităţilor
  3. Ştiinţa pentru patrimoniu: cercetare, inovare, ştiinţă şi tehnologie în beneficiul patrimoniului 

Pin It on Pinterest

Share This