Prin intermediul programului UE de încurajare a consumului de fructe și legume în școli, 150 milioane de euro sunt alocați anual pentru legume și fructe.

Cel mai distribuit fruct este mărul, urmat de pere, prune, piersici, nectarine, portocale, căpșuni și banane, iar morcovii, roșiile, ardeii și castraveții sunt cele mai apreciate legume. Pentru programul UE de distribuire a laptelui în școli sunt alocate 100 milioane de euro, cele mai apreciate produse fiind laptele, laptele aromatizat și produsele pe bază de lapte fermentat, precum iaurtul, brânza fiind și ea distribuită pe scară largă.

În anul școlar 2016-2017, peste 12,2 milioane de copii din 79.000 de școli au participat la programul UE de încurajare a consumului de fructe și legume în școli și în jur de 18 milioane de copii au participat la programul UE de distribuire a laptelui în școli. Astfel, peste 74.000 de tone de fructe și legume și peste 285.000 de tone de produse lactate, distribuite în principal copiilor cu vârsta între 6 și 10 ani.

Pe lângă distribuirea de produse alimentare gratuite, programul promovează și obiceiurile alimentare sănătoase în rândul copiilor, incluzând activități didactice specifice cu privire la importanța unei bune alimentații și producerea alimentelor. Aceste activități includ vizite la ferme, îngrijirea grădinilor din cadrul școlilor, cursuri și/ sau concursuri de gătit, lecții cu nutriționiști, jocuri, etc.

 

Situația României

Pentru anul școlar 2018/2019, României i-au fost alocate peste 17,6 milioane euro pentru programele de încurajare a consumului de legume, fructe și lapte în școli, o sumă similară celei alocate în anul precedent (17,7 mil. euro).

Cele mai recente rapoarte de monitorizare arată că, în România, 66% dintre părinții intervievați dau copiilor pachete cu mâncare pentru școală în fiecare zi, iar 57% sunt de părere că nu pot asigura de fiecare dată un pachet compus doar din alimente sănătoase. Peste 40% din părinți merg la restaurante de tip fast-food cu copiii de cel puțin câteva ori pe lună. Alimentele care apar pe principalele locuri în dieta zilnică a elevilor sunt legumele și fructele (93%), carnea (80%), produsele lactate (75%) și dulciurile (70%).

 

Context

Pentru a putea participa la acest program, țările trebuie să se adreseze Comisiei Europene. Alocarea orientativă din bugetul UE pentru fiecare stat membru se bazează pe numărul de elevi din fiecare țară și, în cazul laptelui, pe succesul programului anterior. Autoritățile naționale au libertatea de a transfera, de la un sector la altul, o parte a bugetului alocat (20 % – 25 %). Ele pot, de asemenea, să anunțe că doresc să cheltuie mai mult decât suma solicitată dacă alte state membre refuză să își preia întreaga sumă alocată.

Pe lângă deciziile ce țin de modul de implementare a programului, cum ar fi alegerea activităților didactice tematice sau a altor produse agricole ce pot fi distribuite copiilor, statele membre au posibilitatea de a suplimenta ajutorul UE cu un ajutor național pentru finanțarea programului.

Alegerea produselor ține cont de criteriile de sănătate și de mediu, de anotimp, de soi și de disponibilitate, țările membre putând încuraja achizițiile locale sau regionale, produsele ecologice, lanțurile de aprovizionare scurte, cu beneficii pentru mediu și sistemele agricole de calitate.

Informații privind Programul UE de încurajare a consumului de fructe, legume și lapte în școli este disponibil la următoarea adresă: https://ec.europa.eu/agriculture/school-scheme_ro

Rapoartele de monitorizare ale statelor membre privind programul UE de încurajare a consumului de fructe și legume în școli în perioada 2016-2017 sunt disponibile la link-ul: https://ec.europa.eu/agriculture/sfs/eu-countries_ro

 

Pin It on Pinterest

Share This