Cererea de finanțare și activitățile propuse de echipa Centrului Europe Direct Regiunea Centru au primit undă verde de la Comisia Europeană, fiind unul dintre cele 24 de centre din țară care vor face parte din Rețeaua Europe Direct a României și vor desfășura activități de informare a cetățenilor.

Pentru anul 2021 activitățile se vor desfășura în lunile mai-decembrie 2021, urmând ca în anii următori activitățile să se deruleze pe 12 luni și să fie propuse anual, în funcție de cele mai noi și mai eficiente metode de informare, comunicare și implicare a cetățenilor din cele șase județe ale Regiunii Centru: Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu.

Lista de evenimente propuse în 2021 va demara în acest an cu sărbătorirea zilei de 9 mai-Ziua Europei. Toate activitățile propuse în acest an reflectă prioritățile Comisiei Europene și se adresează unor grupuri țintă clar identificate. Spre deosebire de perioadele anterioare, din acest an se schimbă denumirile și identitatea vizuală a centrelor, iar numărul maxim de centre pe regiunile din România a fost stabilit în condițiile de finanțare, la nivelul Regiunii Centru funcționând trei centre, respectiv Centrele Europe Direct Regiunea Centru, Harghita și Brașov.

   ”Este o rețea în care am intrat din anul 2013, iar prin intermediul acestui proiect am putut intensifica activitățile prin care ajungem în rândul cetățenilor, a tinerilor mai ales, dar și al mass-media și al reprezentanților societății civile. Pe parcursul acestor ani, am încercat mereu și vom continua, alături de partenerii noștri care fac parte din alte Centre Europe Direct, ONG-uri sau instituții, să oferim activități și evenimente interactive și atractive prin care vom crește numărul celor peste 15.000 de persoane, elevi, studenți , profesori, specialiști și cetățeni care au luat parte la acțiuni. Vom continua să oferim cetățeniilor din Regiunea Centru, motive să își dorească să participe la evenimente și activitățile Europe Direct, reușind astfel să transmitem tuturor valorile europene, detalii despre drepturile fundamentale și informații privind propunerile legislative ale CE. Vom crește gradul de conștientizare a impactului pozitiv al resurselor pentru dezvoltare și credem că publicul larg observă creșterea condițiilor de trai din ultimii ani”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.

 

Acțiuni și evenimente propuse cetățenilor în 2021:

Pentru informarea și implicarea cetățenilor se vor promova acțiunile Pactului Verde European printr-un mixt de evenimente de interior și exterior. Europe Direct Regiunea Centru va organiza 6 dezbateri online în fiecare din cele șase județe ale Regiunii Centru pe tema identificării unor soluții de protecție a mediului la nivelul comunităților. Dacă restricțiile se ridică până în toamnă, va fi organizată cea de-a VII-a ediție a Crosului Europei, un eveniment în aer liber la care se estimează o participare a cca 1000 persoane. Dacă restricțiile COVID se vor menține, atunci evenimentul se va înlocui cu 6 evenimente sportive județene/locale cu un număr limitat de participanți. Pe parcursul lunii iunie, ED Regiunea Centru va participa în calitate de partener la competiția dedicată studenților ”CIRCULAR ECONOMY HACKATHON 2021”.

În domeniul relațiilor cu mass-media și cu multiplicatorii de la nivel local a fost lansat un chestionar de actualizare a multiplicatorilor de informații din regiune. Cei de doresc să facă parte din această rețea, se pot înscrie completând chestionarul: https://forms.gle/u6R1MV4f9YLcSDpy6. Prin această rețea, Europe Direct și ADR Centru vor transmite constant informații pe e-mail către membrii rețelei, care au responsabilitatea de a le prelua și difuza, iar cei mai activi dintre ei vor fi invitați sa participe la un eveniment regional organizat în al doilea semestru din 2021. Forumul regional al multiplicatorilor va avea o durată de trei zile, iar pe parcursul acestui eveniment se vor prezenta proiecte din regiune finanțate de UE și se vor premia cele mai bune proiecte și cei mai activi membri din rețea.

 Pentru informarea pe plan local cu privire la subiecte sensibile referitoare la UE se va derula o campanie online prin care vom colecta opiniilor locale referitor la subiectele sensibile referitoare la UE. Cu scopul de a identifica opiniile sau informațiile denaturate de la cât mai mulți cetățeni din Regiune, se vor selecta cel puțin două publicații/județ care vor promova un chestionar online și apoi vor publica versiunea corectă a informațiilor false propagate. Pentru județele Harghita, Covasna și Mureș, va exista și o versiune în limba maghiară a acestor acțiuni.

 Uniunea Europeană în școli se va concretiza prin colaborare cu Inspectoratele Școlare Județene din cele șase județe, precum și cu universitățile din Regiune. Se vor organiza dezbateri în cadrul unităților de învățământ înscrise, pe tema digitalizării, iar cele mai bune echipe din Regiune (debateri și coordonator) vor participa la o vizită la Bruxelles. Dezbaterile vor fi organizate în două etape – o etapă județeană între cele mai bune echipe din județ și o etapă regională între finaliștii etapei județene.

Toate aceste evenimente, dar și alte acțiuni în parteneriat se vor promova prin intermediul unei platforme regionale de rețele. ED Regiunea Centru va lansa un web-site cu identitatea vizuală a proiectului, pe care se vor promova în home-page – punctele de contact și paginile web ale rețelelor europene de nivel local, regional sau național, va exista un formular activ de răspuns la informații. Atât programele structurii gazdă-ADR Centru, cât și informații Comisiei Europene în România și ale celorlalte organisme intermediare de fonduri europene se vor prelua pe această platformă.

Noul centru fizic al Europe Direct Regiunea Centru se va lansa public printr-un eveniment ce va avea loc în semestrul doi al anului, la care vor fi invitați să participe atât partenerii din proiect cât și cetățenii interesați.

Pentru mai multe informații sau dacă doriți să participați la aceste acțiuni ne găsiți la adresa: Strada DECEBAL, Nr. 12, cod postal 510093, Alba Iulia, județul Alba, ne puteți contacta la tel. 0358 403 121, e-mail la adresa: europedirect@adrcentru.ro, ne găsiți online pe www.europedirect-adrcentru.ro sau Facebook: https://www.facebook.com/EDregiuneacentru

Pin It on Pinterest

Share This