”Unde sunt fondurile europene din județ?” a fost întrebarea la care și-au propus să răspundă experții ce gestionează fondurile europene la nivel regional în cadrul mai multor evenimente organizate de Centrul Europe Direct Regiunea Centru din cadrul ADR Centru.

Până acum trei sesiune de dezbateri s-au desfășurat în municipiile reședință de județ, Brașov, Miercurea Ciuc și Alba Iulia. În ultimele trei luni ale anului 2019, brașovenii, harghitenii și cetățenii din Alba, au participat la aceste dezbateri județene ce au adus în centrul discuției fondurile europene, unde sunt investite și unde consideră cetățenii că ar mai trebui investite investească. Începând cu luna ianuarie 2020, vor fi invitați să participe la dezbateri județene și cetățenii din Mureș, Sibiu și Covasna.

Aceste evenimente au fost organizate pentru a prezenta cetățenilor informații despre proiectele finanțate prin fonduri europene din Regiunea Centru. Cu scopul de a transmite publicului larg informații cât mai complete și punctuale asupra amplorii și impactului fondurilor europene atrase în fiecare județ din regiune: Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu, dezbaterile promovează beneficiile aduse de către Politica de Coeziune în fiecare regiune prin prezentarea impactului proiectelor europene finanțate la nivel local/regional și implicarea cetățenilor în evaluarea valorii adăugate a politicii de coeziune în regiunea lor. Începând cu 2007, în centrele orașelor, în special la Alba Iulia, Sibiu, Brașov, Târgu Mureș, Miercurea Ciuc și Sfântu Gheorghe, dar și alte orașe mai mici și comune, se văd lucrări de reabilitare, modernizări sau construcții noi, care sunt în proporție de peste 80% finanțate din fonduri europene. Lucrările de drumuri județene, străzi urbane, parcuri, cetăți, biserici, spitale, școli, grădinițe, dar și mii de firme mici sau mai mari de la comune și orașe au primit fonduri europene și au angajat oameni, s-au extins și au generat creștere economică. Despre aceste rezultate, dar și despre oportunitățile de finanțare nerambursabilă ce vor fi disponibile în perioada 2021-2027, s-a discutat la fiecare eveniment.

La Brașov peste 80 de persoane au participat la dezbaterea publică despre rezultatele fondurilor europene din județ și circa 4.000 de persoane au vizualizat transmisiunea video a întâlnirii desfășurate la Centrul Cultural ”Reduta” din Brașov. Pe parcursul a trei ore s-au derulat prezentări și s-a răspuns cu cifre și exemple concrete de proiecte finanțate de către Uniunea Europeană, din 2007 până în prezent. Invitații și interlocutorii lor din sală au vorbit atât despre ce s-a realizat, cât și despre viitorul buget al Uniunii și despre necesitățile locale de dezvoltare.

La Miercurea Ciuc în Harghita, au răspuns întrebărilor reprezentanții ADR Centru (dezvoltare regională), ai OJFIR Harghita (dezvoltare rurală), OIR POSDRU Centru (dezvoltare resurse umane), dar și reprezentanții Consiliului Județean Harghita și ai Primăriei Municipiului Miercurea Ciuc. Cele peste 90 de persoane prezente la acest eveniment, au participat la discuții și au adresat întrebări fie direct, fie online, iar transmisiunea live a evenimentului a fost văzută de peste 5.700 persoane.

În județul Alba a avut loc cea de-a treia dezbatere din Regiunea Centru, și ultima din 2019, organizată pentru informarea cetățenilor referitor la fondurile europene, unde sunt deja investite și unde mai este nevoie de finanțare. Localizarea fondurilor europene din județ, atât din mediul urban, cât și din mediul rural, derulate prin proiectele finanțate de POR, AFIR sau POCU, a fost prezentată de reprezentanții ADR Centru, ai OJFIR Centru, ai OIR POSDRU Centru, dar și de către reprezentanții Consiliului Județean Alba și ai Primăriilor Alba Iulia, Blaj și Cugir. Un număr de 70 de persoane au fost prezente la acest eveniment și au adresat întrebări, direct sau online, iar transmisiunea live de la fața locului a fost văzută de peste 7.370 persoane.  

Și în rețelele social-media comentariile făcute de către cetățenii din județ au fost foarte variate, vizând atât proiectele derulate, dar și proiectele pe care ei ar dori ca administrația publică locală să le realizeze în beneficiul lor. Atât cetățenii participanți la eveniment, cât și cei care au urmărit discuțiile în mediul online, au aflat că, prin POR și prin PNDR, respectiv prin fondurile europene dedicate dezvoltării mediului urban și prin cele dedicate dezvoltării mediului rural, s-au atras în cele două perioade de programare, 2007-2013 și 2014-2020.

”Aceste dezbateri sunt un exercițiu pragmatic și util pentru cetățenii din județ, participanții având oportunitatea să întrebe direct sau on-line, dar și să își exprime nemulțumirile sau să propună proiecte. Luăm pulsul comunității, fie al participanților la eveniment, fie al celor ce au răspuns pe social-media. Cu toate că mulți dintre cei prezenți sunt mai interesați de viitoarele proiecte, există întrebări legate și de activitatea de până acum. Sperăm ca aceste evenimente să ofere pentru toți câte ceva constructiv, atât pentru noi, cât și pentru participanți sau autorități”, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru.

Pin It on Pinterest

Share This