Europe Direct Regiunea Centru va fi și în 2019 lângă cetățenii din cele 6 județe ale Regiunii Centru.

 Anul 2018 a fost un an în care echipa Europe Direct Regiunea Centru, alături de colegii din ADR Centru, au organizat și au participat la numeroase evenimente, prin care s-au transmis informații la peste 50.000 de oameni din Regiunea Centru.

Cel mai mare dintre aceste evenimente a fost organizat de Europe Direct Regiunea Centru, respectiv ediția a V-a a Crosului Europei în Alba Iulia, eveniment public cu peste 1500 de oameni, la care a participat și Reprezentanța Comisiei Europene. Anul s-a încheiat pentru Europe Direct Regiunea Centru prin publicarea celei de-a patra ediții a ziarului care prezintă impactul fondurilor europene și programele prin care se oferă sprijin cetățenilor români, publicație distribuită gratuit în 10.000 exemplare/ediție. 

Tot în 2018, peste 1000 de liceeni din Alba Iulia, Brașov, Miercurea Ciuc, Sibiu, Sfântu Gheorghe și Târgu Mureș, au primit informații despre Uniunea Europeană, cum a luat naștere, care sunt principalele sale instituții, ce rol și beneficii avem noi, dar și ce oportunități au tinerii prin programele europene. Cinci infografice și cinci animații cu informații succinte despre UE au fost realizate și distribuite cetățenilor. Trei reprezentații de teatru forum interactiv, au fost susținute pe scena Casei de Cultură a Studenților din Alba Iulia, dar și în două licee din Mureș și Brașov prin care s-a subliniat ideea ”participă, implică-te și acționează în viața ta, dacă vrei să obții ceva. Participă la vot dacă ești un cetățean responsabil!”.

Peste 2000 de persoane au primit informații despre fondurile europene disponibile pentru cei ce vor să pună pe picioare o afacere sau pentru cei ce au deja o afacere și vor să o dezvolte, dar și despre locurile de muncă din UE sau programele de voluntariat și de descoperire a UE, prin intermediul participărilor la cele patru Târguri de Carieră din Mureș, Alba și Sibiu, dar și prin seminarele punctuale organizate în Bălan și Sfântu Gheorghe.

”Prin proiectul Europe Direct, ADR Centru își completează activitățile de comunicare care s-au axat primordial pe specialiștii din administrația publică, din firme și universități. Centrul nostru Europe Direct comunică direct și focalizat cu oamenii din Regiunea Centru, organizând evenimente, activități, concursuri, publicații și activități social-media pentru elevi, studenți, șomeri, adulți, sau participând ca parteneri la Târguri de Cariere, conferințe și seminare, pentru a le transmite informații cetățenilor. Din 2013 până în prezent, peste 15.000 de cetățeni au participat la evenimentele noastre și au plecat acasă cu informații și materiale și peste 400.000 de persoane din țară au primit informațiile electronic. Prin fiecare eveniment pe care l-am organizat sau la care am participat, am transmis informații despre UE, despre drepturi și responsabilități, despre programe pentru noi, strategii și acțiuni ale UE pentru dezvoltarea comunității locale și regionale, impactul fondurilor alocate, oportunitățile existente pentru publicul larg. Cetățenii vor fi mai informați, sperăm ca tinerii să fie mai pregătiți și ca toți să știe că această regiune s-a dezvoltat și modernizat, iar acum avem multe alte șanse, datorită Uniunii Europene”, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru.

 

Însă anul 2019 este un an important pentru cetățeni, pentru Uniunea Europeană și pentru viitorul nostru. O serie de evenimente vor decide direcția în care se va îndrepta Uniunea Europeană. În ultimii ani, Europa se confruntă cu valuri de imigranți și atacuri teroriste, dar și cu ascensiunea unor partide extremiste, iar participarea la vot va duce la reducerea multor probleme sau la eliminarea incertitudinilor economico-sociale. În acest context, România a preluat Președinția Consiliului Uniunii Europene și va conduce pe parcursul primelor șase luni din 2019 peste 300 de întruniri dintre comisarii și experții UE. Acest mandat este foarte important, deoarece la sfârșitul lunii martie e programat a se finaliza procesul de ieșire a Marii Britanii din UE, fiindcă trebuie încheiat un acord pe planul bugetar al UE pentru perioada 2021-2027, dar și pentru că în 26 mai 2019 vor fi alegeri europarlamentare.

Pentru a mobiliza participarea cetățenilor la aceste alegeri și pentru a susține actul democratic și responsabilitatea civică a fiecărui cetățean european din statele membre, anul 2019 pentru Centrele Europe Direct Regiunea Centru reprezintă un an în care principalele activități vor urmări informarea corectă a cetățenilor referitor la procesul alegerilor. Activitățile organizate se vor concentra pe transmiterea faptului că, votând un partid, se votează deja viitorul președinte al Comisiei Europene, care este anunțat în momentul în care se înscrie un grup politic european în cursa alegerilor. Prin alegerea unui grup se votează practic viitoarea direcție de dezvoltare și colaborare a UE, poziția și acordurile Uniunii Europene la nivel mondial. Importanța participării la vot este crucială, mai ales în aceste momente în care stabilitatea și coeziunea UE sunt puse la încercare de problemele economice și sociale care zguduie intern fiecare stat membru. Pentru a informa și a dezbate motivele pentru care oamenii trebuie să meargă la vot, Europe Direct Regiunea Centru va organiza în 2019 patru dezbateri în centrele universitare din regiune, la care vor fi invitați să participe cetățenii și tinerii. Se va discuta cu echipele de profesioniști și cu angajații din mai multe unități de producție din Regiunea Centru, tot pentru a transmite informațiile corecte despre beneficiile României în UE, despre importanța participării la vot. În 2019 și Crosul Europei un eveniment transformat într-o reprezenta o cursă pentru vot, o implicare într-o acțiune civică prin care fiecare participant câștigă. În 9 mai, va avea loc la Sibiu Summit-ul European EURoad2Sibiu, ce va reuni cei mai importanți comisari la Sibiu, poate pentru ultima dată în configurația actuală înainte de europarlamentare, iar ADR Centru și Europe Direct Regiunea Centru vor invita reprezentanții Comisie Europene să participe alături de cetățeni la această ediție a Crosului Europei.

Cei mai implicați și activi cetățeni din Regiunea Centru, care au participat la dezbateri și la activitățile Centrului, vor fi recompensați printr-o tabără de vară ce va fi organizată în colaborare cu Centrul Europe Direct Timișoara, eveniment pe parcursul căruia participanții vor participa la training-uri de dezvoltare personală și la simulări de sesiuni europene.

Pin It on Pinterest

Share This