O nouă inițiativă în cadrul programului Erasmus +, sprijină dobândirea de competențe și mobilitatea tinerilor europeni, „Move2Learn, Learn2Move” va permite unui număr de cel puțin 5.000 de tineri să călătorească în altă țară din UE într-o manieră durabilă – în mod individual sau împreună cu colegii de clasă. Este o inițiativă punctuală, legată de cea de-a 30-a aniversare a programului Erasmus.

Comisarul pentru educație, cultură, tineret și sport, Tibor Navracsics, a declarat: „Bazându-se pe succesul platformei eTwinning, această inițiativă va permite tinerilor să descopere și să acumuleze experiențe în țări și culturi diferite din întreaga Europă. Ea va constitui un nou exemplu de reușită al programului Erasmus, care împlinește 30 de ani și al cărui scop este de a reuni oamenii și de a-i ajuta să-și dezvolte sentimentul identității europene.”

Inițiativa „Move2Learn, Learn2Move” are la bază o idee avansată de Parlamentul European în anul 2016. Ea va fi pusă în aplicare prin intermediul eTwinning, cea mai mare rețea din lume a cadrelor didactice. Inițiativa va fi accesibilă tuturor claselor cu elevi și studenți, cu vârsta de 16 ani și peste, care participă la eTwinning. Acestea sunt invitate să precizeze dacă doresc să obțină bilete de călătorie gratuite, care vor fi acordate pentru cele mai bune proiecte eTwinning realizate în fiecare țară participantă. Incluziunea socială va fi un criteriu important în selectarea celor mai bune proiecte.

După stabilirea câștigătorilor, aceștia vor putea călători din luna august 2017 până în luna decembrie 2018, la o dată pe care o vor alege ei. Studenții vor putea călători în grup, în cadrul unei excursii școlare, sau individual, în funcție de decizia părinților și a cadrelor didactice.
Toate mijloacele de transport, operatorii și liniile disponibile pot fi selectate, luând în considerare criteriile de durabilitate și punctele de plecare și de destinație ale studenților participanți. Unii operatori susțin inițiativa prin oferirea de rabaturi speciale participanților. Acești operatori sunt: Aegean Airlines, Air Dolomiti, ALSA Grupo, Azores Airlines, Brussels Airlines, Comboios de Portugal, Croatia Airlines, Deutsche Bahn, Hahn Air, Iberia Express, Interrail, Luxair, Naviera Armas, Olibus, SNCF, Transferoviar Calatori, Trenitalia, Vueling și Westbahn.
Comisia a invitat și alți operatori să se alăture inițiativei.

Ce este eTWinning?
eTWinning este o platformă care permite personalului școlar (cadrelor didactice, directorilor de școală sau bibliotecarilor) să comunice, colaboreze și să dezvolte proiecte în cadrul unei comunități de învățare în Europa. În acest mod, eTwinning promovează colaborarea între școli și elevi și oferă cadrelor didactice posibilități de dezvoltare profesională onlinem gratuită și continuă. Peste 450.000 de cadre didactice au interacționat prin intermediul acestei platforme.

Platforma este susținută și administrată de către European Schoolnet, un parteneriat internațional format din 30 de Ministere ale educației din Europa care elaborează abordări ale educației pentru școlile, cadrele didactice și elevii din întreaga Europă. eTwinning este sprijinită și la nivel național prin 37 de centre naționale de asistență.
Fișă informativă: Inițiativa „Move2Learn, Learn2Move”
Fișă informativă: eTwinning
Move2learn, Learn2Mov
Sursa: https://ec.europa.eu/romania/news

 

Pin It on Pinterest

Share This