Vineri, în 8 mai 2015, peste 600 de tineri și copii, dar și mulți alți oameni cu voie bună și cu spirit tânăr au participat la CROSUL EUROPEI. Manifestarea sportivă, organizată de Ziua Europei, a reprezentat un nou eveniment al Centrelor Europe Direct Regiunea Centru și Alba Iulia, din cadrul ADR Centru și al Fundației PAEM Alba, realizat cu sprijinul Primăriei municipiului Alba Iulia, al DJST Alba și alături de Consiliul Județean Alba. Evenimentul s-a desfășurat pe întregul traseu din interiorul zidurilor fortificației Cetăţii Alba Carolina, cu pornire din faţa Catedralei Reîntregirii din Alba Iulia. Atenția spectatorilor a fost atrasă și de spectacolul oferit de peste 100 de copii de la patru grădinițe din Alba Iulia, care au prezentat costume ale unor personaje de basm și care au fost animați într-un flash-mob de amploare.

Devenit deja o tradiție în Alba Iulia, Crosul Europei este un foarte bun prilej pentru promovarea valorilor europene către tineri, și nu numai, dar constituie și o oportunitate pentru cei mici să se distreze și să învețe, în același timp. Un Clown, o Prințesă și-un Pirat, dar și Hello Kitty, alături de figurine în mărime naturală ale Zeiței Europa, frumoasei Românii, precum și a unui super erou, întruchipat de ”EuroMan”, au animat participanții la Cros și au dat o veselă pată de culoare sutelor de tricouri albastre ale alergătorilor.

Primul concurent care a trecut linia de sosire a câștigat trofeul celui mai rapid alergător, precum și o bicicletă mountain-bike. Premierea câștigătorilor a fost realizată de vicepreședintele Consiliului Județean Alba, domnul Florin Roman, de primarul municipiului Alba Iulia, domnul Mircea Hava și de directorul general ADR Centru, dom-nul Simion Crețu. Cupe, medalii, corturi, rucsacuri și multe obiecte pentru timp liber au fost oferite primilor trei clasați atât la masculin, cât și la feminin. Sute de obiecte promoționale, care să le reamintească de eveniment, au primit toți participanții. Premii speciale au mai obținut cel mai tânăr concurent, precum și cel mai informat cetățean despre istoria Uniunii Europene. Cuplul de vârstnici care cunoaște atât semnificația zilei de 9 mai, cât și importanța de a fi cetățean european, i-a impresionat pe cei prezenți prin faptul că au alergat ținându-se de mână, un simbol al unității europene premiat de către organizatori. În același timp, DJST Alba a premiat participanții la cros care s-au clasat pe trei categorii de vârstă (sub 14 ani, între 15 și 18 ani, precum și între 19 și 35 de ani).

”Ziua de 9 mai are în conștiința poporului român, o triplă semnificație: proclamarea Independenței de stat a Ro-mâniei la 9 mai 1877, victoria coaliției Națiunilor Unite în cel de-al doilea Război Mondial, dar și Ziua Europei. În acest an, ADR Centru, împreună cu partenerii săi tradiționali, a organizat evenimentul sportiv ca o manifestare mai largă, cu mai multe puncte de atracție. Am parcurs întregul traseu al zonei reabilitate prin proiecte europene în Cetatea Alba Carolina, pentru că am dorit să ilustrăm sprijinul acordat dezvoltării regiunii noastre de Uniunea Europeană, să implicăm și cooptăm cetățenii în activitățile pe care le desfășurăm. Cu alte cuvinte, noi sărbătorim o zi care a adus cetățenilor din România o serie de drepturi și beneficii, o uniune prin care am dobândit dreptul de a munci în toate statele UE sau să călătorim doar cu buletinul, care a susținut prin fonduri nerambursabile dezvol-tarea județului Alba și a Regiunii Centru, datorită căreia nivelul traiului de viață s-a îmbunătățit”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.

La buna organizare a evenimentului au mai contribuit: Inspectoratul Școlar Județean împreună cu școlile și liceele din municipiu, Asociația AS Speromax și Fundația Comunitară Alba, Crucea Roșie Filiala Alba, SJA Alba și IJJ Alba. Mediatizarea evenimentului a fost asigurată de partenerii media: ziarele Unirea și Apulum, Alba TV, Radio Reîntregirea, Ardeleanul FM, Atlas FM și Radio Unirea, precum și de portalele de știri și sport: Alba 24, Știri și reportaje Alba, ProALBA, Plaiu Luminatu, Silpres.Info și Alba Sport.

Alba Iulia, 8.05.2014

Pin It on Pinterest

Share This