Scăderea emisiilor gazelor de seră, îmbunătățirea constantă a calității aerului, proiectele care susțin reducerea noxelor și aplicarea unor soluții de eficiență energetică au fost prezentate în cadrul evenimentului

organizat de Centrul Europe Direct Regiunea Centru, alături de structura gazdă, ADR Centru ”Energie verde-mai mult verde în Regiunea Centru – acțiuni, proiecte și propuneri”. Circa 50 de persoane din Alba și Sibiu, prezente online, au aflat care sunt subvențiile primite dacă vor să achiziționeze mașini noi, posibilitatea obținerii a 70.000 lei pentru eficientizarea consumului de energie a proprietăților imobiliare, dar și detalii despre programele europene pentru creșterea calității mediului.

În 3 decembrie 2020, evenimentul a adus împreună, timp de 3 ore, cetățeni, reprezentanții consiliilor județene Alba și Sibiu, ai primăriilor Alba Iulia și Sibiu, dar și din Aiud, Blaj, Sebeș, Abrud, Avrig și Cugir, alături de reprezentanții organizatorilor. Ce au făcut fiecare și ce intenții au de a aplica soluții cu componente de protecție a mediului a fost principala temă abordată de către cei prezenți. După cuvântul de bun venit din partea domnul Simion Crețu, director general ADR Centru, domnul Andrei Iorgulescu, Director din cadrul Administrației Fondului de Mediu a prezentat programele de finanțare la care pot alica cetățenii pentru a îmbunătății eficiența energetică a caselor, dar și programele de finanțare ce vizează eficiența energetică a unor clădiri administrate de autoritățile publice locale. Calitatea aerului din județul Alba și modul în care se determină, precum și soluțiile aplicate pentru gestionarea problemelor în domeniu au fost prezentate de către domnul Niculai Gheorghe, Șef Serviciu Monitorizare în cadrul APM Alba.

Tema de azi, ”Regiunea Centru – o regiune verde”, a fost propusă fiindcă protecția mediului înconjurător reprezintă un motiv de îngrijorare ridicat de cetățenii din regiune, dar în același timp este o activitate importantă pe agenda autorităților publice locale și, nu în ultimul rând, reprezintă un scop al proiectelor care au atras fonduri europene, atât cele investite până în prezent, cât și cele care vor veni în perioada următoare din partea Comisiei Europene, prin instrumentele de finanțare. Prin Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru, din 2007 și până în prezent, am semnat și finanțat la nivelul Regiunii Centru, peste 1.440 de contracte de finanțare, doar din fondurile Programului Operațional Regional, la care se adaugă alte 800 de contracte pe care le-am gestionat prin Programul de Competitivitate, adică sunt peste 2.200 proiecte care au aplicat soluții pentru protecția mediului. Pentru viitoarea perioadă vom gestiona resurse financiare semnificative prin POR 2021-2027, prin Programul Național de Redresare și reziliență, precum și prin programul finanțat de Fondul de Tranziție Justă, de aceea suntem siguri că toate proiectele pe care le vom coordona , în valoare totală de peste 2 miliarde euro până în 2030, vor asigura protecția mediului”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.

Prezentarea concretă a rezultatelor obținute, prin proiectele contracte prin ADR Centru, la nivelul regiunii, dar și al celor două județe a fost susținută de către Claudiu Ghiță, Director Monitorizare în cadrul ADR Centru. Măsurile de protecție a mediului, implementate prin proiectele contractate din fonduri europene în mediul rural, a fost abordată de către doamna Emilia-Luciana Șdira, director CRFIR 7 Centru Alba. Ulterior, proiectele de eficientizare energetică și de creștere a calității mediului în județul Alba, au fost prezentate de doamnele Nicoleta Prejban și Paraschiva Horvath din partea Consiliului Județean Alba, iar din partea Consiliului Județean Sibiu de către doamna director Oana Popa. Proiectele cu componente de mediu din municipiile Alba Iulia și Sibiu, dar și planurile de viitor pentru ameliorarea climatului urban au fost expuse de Maria Seemann, manager public în cadrul Primăriei municipiului Alba Iulia, respectiv au fost transmise de către doamna Alexandra Dincă – Șef Birou în cadrul Primăriei municipiului Sibiu.

Problemele de mediu din Sebeș, precum și măsurile și proiectelor care susțin îmbunătățirea calității aerului din municipiu au fost informațiile prezentate de domnul Emil Benga, consilier al Primăriei municipiului Sibiu, iar pentru municipiul Aiud, domnul Liviu Florea, manager public, a prezentat cetățenilor investițiile care vor reduce noxele și vor îmbunătății și înfrumuseța orașul. Domnul Marius Jibotean, administrator public al Primăriei orașului Cugir a avut o intervenție legată de modul în care calitatea aerului din oraș va fi îmbunătățită, iar doamna Gabriela Țârău, expert în cadrul ADR Centru, a prezentat la finalul evenimentului, câteva exemple de bune practici de economie circulară din Alba și Sibiu, respectiv modul în care cetățenii pot recicla, reutiliza și reduce consumul de materii prime.

Inregistrarea evenimentului: Dezbatere cu cetațenii – teme de mediu Alba-Sibiu

Prezentare Agenția pt Protectia Mediului Alba – Calitatea aerului in Alba

Prezentare Situația proiectelor finanțate prin POR 2014-2020- eficiență energetică

Prezentare CJ Sibiu- un județ prietenos cu mediul

Prezentare Municipiul Alba Iulia – proiecte mediu

Prezentare Municipiul Sibiu- proiecte mediu

Prezentare Municipiul Aiud- proiecte mediu

Prezentare Municipiul Sebes- proiecte mediu

Prezentare Calitatea aerului Sebes

Prezentare Exemple economie circulara – Regiunea Centru

Prezentare Proiect reciclare plastic Alba Iulia 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This