Comisia Europeană a lansat, în data de 20 martie, portalul web WiFi4EU, în cadrul căruia localitățile din toată Europa sunt invitate să se înregistreze pentru a obține finanțare din partea UE pentru instituirea unor puncte de acces public și gratuit la internet wireless.

Prin intermediul programului WiFi4EU se vor oferi WiFi4EU oferă bonuri în valoare de 15.000 EUR pe care localitățile le pot folosi pentru a institui puncte de acces Wi-Fi în spații publice, de exemplu în biblioteci, muzee, parcuri sau piețe publice. Bonurile vor putea fi folosite pentru achiziționarea și instalarea de echipamente Wi-Fi în anumite centre ale vieții publice locale pe care le-au ales în acest sens.

Până în anul 2020, sunt puse la dispoziție 120 de milioane EUR din bugetul UE pentru finanțarea echipamentelor necesare în scopul de a furniza servicii Wi-Fi publice gratuite în aproximativ 8.000 de localități din toate statele membre, precum și în Norvegia și Islanda.

Conform Președintelui Comisiei Europene, dl. Jean-Claude Juncker, inițiativa WiFi4EU va contribui la dezideratul de a dota până în 2020 fiecare sat și oraș din Europa cu acces gratuit la internet wireless în jurul principalelor centre de interes public.

 

Pașii de urmat pentru obținerea unui bon valoric WiFi4EU

  1. Etapa de înregistrare – este posibilă începând cu data de 20 martie 2018, pe portalul WiFi4EU.eu.
  2. Etapa de depunere a cererilor – primele cereri de finanțare vor putea fi depuse la mijlocul lunii mai 2018, localitățile înregistrate putând solicita bonuri valorice dintr-un prim lot de 1.000 de bonuri WIFI4EU (în valoare de 15.000 EUR fiecare). Bonurile valorice vor fi distribuite pe baza principiului „primul sosit, primul servit”.
  3. Etapa de atribuire – cele 1.000 de localități care vor primi finanțare în prima etapă vor fi selectate asigurându-se un echilibru geografic, fiecare țară participantă urmând a primi cel puțin 15 bonuri valorice.

De asemenea, în următorii doi ani vor mai exista încă patru oportunități de depunere a cererilor de finanțare în cadrul WiFi4EU.

 

 Context 

Inițiativa WiFi4EU a fost anunțată în cadrul discursului președintelui Juncker privind starea Uniunii din septembrie 2016 și se înscrie în contextul unei revizuiri ambițioase a normelor UE din domeniul telecomunicațiilor, care include noi măsuri menite să răspundă nevoilor crescânde în materie de conectivitate ale europenilor și să stimuleze competitivitatea Europei.

 UE a realizat rapid acorduri importante în domenii precum: eliminarea tarifelor de roaming, de la 15 iunie 2017, pentru toți călătorii din UE, portabilitatea conținutului, care le va permite cetățenilor europeni, încă de la începutul anului 2018, să aibă acces, atunci când călătoresc, la filmele, muzica, jocurile video sau cărțile electronice la care sunt abonați la domiciliu sau eliberarea benzii de 700 MHz pentru dezvoltarea tehnologiei 5G și a unor noi servicii online.

De asemenea, sunt în curs de desfășurare negocieri privind 14 propuneri legislative din cadrul Strategiei privind piața unică digitală, una dintre prioritățile principale ale Comisiei Juncker. Comisia a încurajat Parlamentul European și Consiliul să adopte rapid toate propunerile deja prezentate.

 

Fișă informativă privind portalul web WiFi4EU poate fi consultată la link-ul: https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/news/factsheet-wifi4eu

 

Mai multe informații privind acest portal sunt disponibile la link-ul: http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-18-2066_en.htm

Pin It on Pinterest

Share This