ESTE VORBA DESPRE NOI, CETĂȚENI EUROPENI!

”Este vorba despre noi și modul în care acțiunile Uniunii Europene ne influențează și ne sprijină în îmbunătățirea calității vieții cetățenilor din Regiunea Centru”, este mesajul prezentat de către domnul Simion Crețu, director general ADR Centru ca fiind moto-ul acțiunilor de informare derulate la

nivelul județelor Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu de către Centrul Europe Direct Regiunea Centru din cadrul ADR Centru. Din 2013 și până în prezent, peste 7.000 de cetățeni au fost direct informați, prin proiectul finanțat de către Reprezentanța Comisiei Europene în România și găzduit de ADR Centru, referitor la fondurile europene disponibile, consultările publice lansate, tarifele reduse aplicate unitar la nivelul statelor membre UE, respectarea drepturilor cetățenilor, dar și despre alte inițiative și programe susținute de Comisia Europeană.

Prin aprobarea de către Reprezentanța Comisiei Europene a Planului anual de acțiuni pentru 2017, a fost demarat ultimul an de activități derulate în cadrul acestui proiect. Activitățile Centrului din anul 2017 sunt adaptate nevoilor identificate în rândul cetățenilor Regiunii Centru și cuprind activități de comunicare ce vizează prioritățile Comisiei Europene, celebrarea celor 10 ani de aderare a României la Uniunea Europeană, pregătirea României pentru preluarea președinției Consiliului Uniunii Europene în 2019, punând accent pe acțiunile care generează noi locuri de muncă și creșterea economică a regiunii, dar și alte activități întreprinse pentru creșterea gradului de siguranță și protecție socială a cetățenilor.

”Dacă activitatea principală a ADR Centru vizează informarea și susținerea în mod preponderent a autorităților publice locale, a ONG-urilor, mediului universitar și cel de afaceri, prin Centrul de Informare Europe Direct Regiunea Centru, activitățile se concentrează pe populația din Regiunea Centru, fie ei tineri elevi, studenți, angajați, șomeri. Această activitate de informare a fost derulată mereu de ADR Centru, dar odată cu anul 2013, toate acțiunile au fost promovate distinct, cu evenimente și acțiuni individuale care ne susțin în maximizarea efectului de informare. Prin activitățile Europe Direct completăm activitățile ADR Centru ce au vizat, începând cu anul 1998, gestionarea fondurilor europene, reducerea disparităților si a dezechilibrelor dintre zonele regiunii, în folosul locuitorilor, promovarea regiunii și susținerea cetățenilor din Regiunea Centru”, a declarat domnul Simion Crețu director general ADR Centru.

Pe parcursul anilor 2013 – 2016, experții echipei Europe Direct Regiunea Centru au contribuit la îmbunătățirea nivelului de informare al cetățenilor Regiunii Centru, în ceea ce privește drepturile cetățenilor, legislația europeană, programele de finanțare și activitățile instituțiilor europene, prin evenimente, concursuri, publicații, mijloace de comunicare social media, produse audio-video și evenimente pentru public larg, toate abordate dintr-un punct de vedere mai puțin formal, cu accent pe noi canale de informare dinamice și interactive.

În 2017 vom pune la dispoziția cetățenilor un chestionar pe tema activităților Comisiei Europene și cine știe să răspundă corect va câștiga materiale promoționale, vom lansa un Concurs de desene – benzi desenate teme europene, care apoi va fi transpus într-o publicație. Vom coopta cetățenii atât din Regiunea Centru, cât și din alte regiuni ale UE, pentru a ne transmite răspunsuri la întrebările ”Pentru mine a fi european însemnă…” și ”Pe mine educația m-a ajutat să…”, răspunsuri care vor fi transformate într-un film video ce va fi apoi mediatizat. Vom participa la evenimente organizate de parteneri, cum este Târgul de țară ce are loc la Muzeul în Aer Liber din Dumbrava Sibiului și alte două târguri de carieră ce se desfășoară în centrele universitare din Regiunea Centru (Târgu Mureș, Sibiu, Brașov). Vom organiza evenimente practice pentru tinerii studenți și elevi din Sibiu și Alba Iulia, care vor primi informațiile necesare pentru înființarea unei firme și oportunitățile de obținere fonduri pentru funcționarea și dezvoltarea acesteia. În cadrul săptămânii ”Școala Altfel” vom lansa un atelier de dezvoltare aptitudini antreprenoriale, iar de Ziua Educației, în octombrie, vom colabora cu liceele din 2 județe ale Regiunii Centru pentru a sublinia rolul educației în dezvoltarea elevilor. Nu în ultimul rând, vom organiza și cea de a IV-a ediție a Crosului Europei, un eveniment pentru publicul larg la care așteptăm peste 800 de participanți.

Alba Iulia, 10.02.2017

Cetățenii din Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureş și Sibiu prin intermediul Centrului Europe Direct, sunt informaţi asupra oportunităților de finanțare, a drepturilor pe care le au dacă vor să muncească, să călătorească sau să studieze în alte state membre și asupra activităților instituțiilor Uniunii Europene. Reprezentanții Centrului pot fi contactaţi la tel 0358/403121, la e-mail la europedirect@adrcentru.ro, sau direct la sediul din Alba Iulia, str. Decebal, nr. 12.

Pin It on Pinterest

Share This