”CE ȘTII DESPRE UE?”
”Eu sunt cetățean UE!”, este o afirmație care vine însoțită de drepturi, obligații și beneficii europene. Implicit, ”Ce știi despre Uniunea Europeană?” poate fi întrebarea adresată tinerilor elevi europeni care participă în trimestrul IV la Caravana regională de informare privind Uniunea Europeană.
La Târgu Mureș, mai precis la Liceul de Artă, a avut loc prima întâlnire dintre elevii și reprezentanții Europe Direct Regiunea Centru din cadrul ADR Centru, alături de tinerii de la Asociația ”Forum Apulum”, urmând ca următoarele întâlniri să aibă loc în Miercurea Ciuc, Sfântu Gheorghe, Brașov, Sibiu și Alba Iulia. Discuțiile cu elevii de liceu au fost purtate simplu cu aspecte despre ce știu ei sau ce au auzit despre Uniunea Europeană, ce este și cum a apărut, cine face parte și ce face UE pentru țări și cetățeni, ce înseamnă să fii cetățean UE în drepturi și beneficii, în ce direcție am dori să se îndrepte viitorul UE, e mai bine ca o țară să fie sau să nu fie stat membru UE – au fost cele mai fierbinți subiecte abordate.
”Această campanie se desfășoară în contextul în care liceenii își doresc să afle informații despre UE, dar oferta educațională pe teme europene este aproape inexistentă în licee. Asumându-ne misiunea de a oferi noțiunile de bază privind funcționarea şi activitățile Uniunii Europene prin intermediul unei campanii de informare adaptată elevilor, vom încerca în acest trimestru, dar și în anii care vin, să mergem în cât mai multe licee şi colegii ale Regiunii Centru. Nevoia de informare devine cu atât mai importantă în perioada următoare cu cât mulți dintre acești tineri vor participa pentru prima dată la vot, iar a ne cunoaște drepturile și obligațiile sunt deja informații de domeniul culturii generale”, a declarat domnul Simion Crețu director general ADR Centru.
”Ora interactivă de cetățenie europeană începe cu un exercițiu de imaginație”, spun reprezentanții Europe Direct Regiunea Centru. ”Știți cum arăta România acum 15-20 de ani și cum s-a schimbat datorită fondurilor și politicilor europene? În 1998 blocurile și orașele erau cam toate la fel și aveau o culoare gri – de beton, erau cozi la care stăteai o zi sau două pentru vize pe pașaport sau la control vamal pentru ieșirea din țară, un minut de vorbit la telefonul mobil costa 7 lei, pe internet se găseau informații generale, majoritatea magazinelor erau de tip bazar cu marfă turcească și nu se returna nici un produs, puteai cumpăra haine și electrocasnice doar din magazin, drumurile aveau gropi sau denivelări și nu prea existau două benzi pe sens, singura autostradă erau cei 100 de km București-Pitești, spitalele aveau echipamente vechi, toate școlile aveau săli de clase, bănci și aparatură vechi, nu existau computere în școli sau, dacă vedeai, erau 1, 2 bucăți de mărimea unui ghiozdan plin. Mașinile erau puține și ca să aduci o mașină în România plăteai o taxă vamală de mii de euro, nu puteai studia în afara României decât dacă aveai note excelente și bani ca să plătești taxele foarte scumpe, multe clădiri erau deteriorate, echipamentele erau vechi și infrastructură uzată. Știți acum cum e? La multe dintre îmbunătățirile acestea, la creșterea nivelului de trai, la normalitatea de a putea să ieși în 10 minute din țară cu buletinul, pentru a plăti un abonament cu minute nelimitat cu 20 de lei, sau a alege cu cine închei un contract de gaz sau curent, a vorbi sau a vizita părinții sau prietenii din alte țări fără probleme, a studia sau a beneficia de o bursă Erasmus și a călători gratuit în Europa, a avea drumuri bune, echipamente moderne, condiții și drepturi europene sunt beneficii la care a contribuit Uniunea Europeană, prin programe, inițiative, prin reguli și regulamente, prin fonduri nerambursabile investite”. Așa încep discuțiile, încercând să ilustrăm faptul că aceste condiții de azi nu sunt cele pe care le-am avut mereu sau pe care le-am fi avut dacă România nu era stat membru UE. Restul vine de la sine datorită imaginației elevilor
De la prezentarea evoluției României trecem la prezentarea situației de la nivel european. ”Credeți cumva că sunt puse în pericol în ziua de azi aceste drepturi sau beneficii? La nivel european, unii politicieni au un discurs care propune cetățenilor o separare a țării lor de UE, în alte țări este adusă în discuții doar contribuția la bugetul Uniunii Europene nu și veniturile obținute în toate domeniile datorită participării la UE, unii nu respectă principiile unui stat de drept, Marea Britanie a votat ieșirea din UE. Pe acest fond, Comisia Europeană a identificat cinci posibile scenarii pentru viitorul Europei, și consultă cetățenii în ce direcție vreți să mergem: fiecare cu viteza lui? Vreți să facem mai mult împreuna? Vreți, din contră, să facem mai puțin împreună? Vreți doar unii dintre voi și doar pe anumite domenii să mergeți împreună? Decideți, fiindcă de voi, cetățenii europeni, depinde viitorul spre care se va îndrepta Uniunea Europeană. Și pentru acest motiv trebuie să mergeți la vot, ca să decideți, cum va arăta țara și casa în care vom trăi cu toții, în aceste timpuri în care mediul înconjurător se degradează, avem imigranți, terorism, dar și dezastre naturale și nevoie de liniște”. Printr-o prezentare animată, cu materiale informative, obiecte promoționale, întrebări și răspunsuri, elevilor le este prezentat tabloul general al Uniunii Europene și al României la nivel european, lăsându-i pe viitori adulți să decidă singuri dacă vor să contribuie la schimbările din jur, să își manifeste opiniile sau dacă își doresc să ignore și să fie ignorați.
Campania de informare se folosește și de câteva planșe ce fac parte din ghidul de cunoaștere al UE și de animații exemplificative, care să ușureze munca celor ce doresc să înțeleagă rapid și ușor principalele informații despre UE. Prezentăm astfel prin aceste materiale, într-o formă grafică atractivă, elementele esențiale ale instituțiilor europene și impactul UE asupra cetățenilor români. Prin această campanie de informare vizăm totodată participarea elevilor la activitățile civice, cum sunt și alegerile europarlamentare din 2019. Pentru cei ce doresc să participăm și să transmitem informații și la alte școli decât cele prevăzute în această Caravană, pot transmite o solicitare Centrului Europe Direct Regiunea Centru la e-mail: europedirect@adrcentru.ro.
1. Ce este și cum a apărut Uniunea Europeană
2. Drepturi, beneficii și fonduri europene
4. Putem contribui la viitorul UE
5. Mai 2019 -a legerile europarlamentare: de ce să votăm?