În luna iulie, Centrul de informare Europe Direct Regiunea Centru a participat împreună cu alte nouă centre din rețeaua Europe Direct la o acțiune de cooperare în rețea având ca temă centrală Via Transilvanica. Cei 36 de participanți la eveniment au fost invitați la sediul asociației care a demarat acest proiect – Tășuleasa Social. Reprezentanții rețelei au parcurs de asemenea un segment din Via Transilvanica, aflat în zona Castelului Teleki din Posmuș, și au vizitat primul punct gastronomic local înființat în județ.
Drumul de peste 1400 km care străbate România de la Putna la Caraș Severin a fost conceput de Tășuleasa Social, o asociație cu o experiență îndelungată de implicare socială. Asociaţia a fost înfiinţată în anul 2001, în judeţul Bistriţa-Năsăud, de câţiva oameni care şi-au dorit să schimbe mentalităţile celor din jur şi să demonstreze că tinerii sunt dornici să se implice în rezolvarea unor probleme sociale.
Lângă Pasul Tihuţa membrii asociaţiei, ajutaţi de câţiva voluntari, au construit un campus unde îi găzduiesc pe tineri. Chiar din primul an, Tăşuleasa Social a început să implice elevi de la liceele din zonă pe care i-a învăţat ce înseamnă să fii voluntar şi de ce e important să îţi pese. Membrii Tăşuleasa Social şi-au propus să se apropie de voluntari, să îi încurajeze să îşi exprime propriile valori şi atitudini. Toţi tinerii care au participat la acţiunile asociaţiei au fost pregătiţi să desfăşoare pe cont propriu activităţi similare şi să facă, la rândul lor, alte campanii sociale.
Via Transilvanica, cel mai grandios proiect Tășuleasa Social, este în primul rând un proiect social, prin care comunități întregi care se aflau pe cale de dispariție, primesc un nou sens și o posibilitate de dezvoltare economică printr-un tip de turism făcut în tihnă, în care actorul principal, drumețul, nu are nevoie de lux, se mulțumește cu lucruri de bază și știe să aprecieze valoarea produselor locale, este curios și binevoitor.
Vă invităm pe toți să parcurgeți Via Transilvanica, integral sau pe porțiuni, să cunoașteți alți oameni pe traseu și să vă bucurați de poveștile lor, așa cum am făcut și noi pe parcursul a trei zile.
Ce este Via Transilvanica?
Viziunea a fost ca România să aibă un traseu de lungă distanță de clasă mondială, care leagă regiuni şi comunităţi diverse, care le permite drumeților să descopere Transilvania şi România având parte de trăiri şi experienţe unice într-un cadru natural şi cultural autentic.
Traseul a fost construit între 2018 și 2022, cu designul și concepția sa puternic inspirate de căile istorice ale pelerinilor și traseele de drumeții, cum ar fi Drumul Sfântului Iacob și Traseul Appalachian. Traseul poate fi parcurs pe jos, cu bicicleta sau călare.
Cum a început totul?
Proiectul Via Transilvanica a fost inițiat în anul 2018, anul sărbătoririi a 100 de ani de la Marea Unire de la Alba Iulia, și a venit ca răspuns al organizației noastre, la nevoia de a avea un proiect național care să fie cu adevărat despre unire. Așa s-a născut conceptul “drumul care unește”. Via Transilvanica unește nu doar zece județe prin care trece, dar și întreaga diversitate etnică, culturală, istorică sau geografică a Transilvaniei și a întregii țări și nu în ultimul rând, pe toți cei care parcurg acest traseu.
Amenajarea a început cu județul Bistrița-Năsăud. În 2019, au fost amenajate capetele acestui drum, respectiv Bucovina și județul Mehedinți. În 2020 s-a continuat cu amenajarea județelor Mureș, Harghita și Sibiu, în 2021 județul Caraș-Severin (fiind și județul care găzduiește cei mai mulți km), iar în anul 2022 a venit și rândul ultimele două rămase județele Hunedoara și Alba.
În prezent, Via Transilvanica este amenajată în întregime și are 1.400 de km, semnalizați și marcați cu stâlpi indicatori, marcaje cu vopsea și borne kilometrice. Mulțumită oamenilor care au contribuit cu borne și sponsorilor și partenerilor, și mulțumită colaborării cu autorități, instituții și organizații locale, asociația a reușit să ducă Via Transilvanica la capăt.
Pe unde trece Via Transilvanica?
Via Transilvanica este un traseu pe care nu are voie să se rătăcească nici un drumeț. Pe cei mai bine de 1400 km drumeții vor găsi simbolul traseului sub forma bornelor din piatră naturală (andezit) instalate din km în km, alături de stâlpi cu indicatoare în intersecții și marcaje cu vopsea foarte dese.
Aceste borne din andezit sunt opere de artă sculptate individual în cadrul taberelor de sculptură din campusul Tășuleasa Social de către artiști sculptori români sau străini. Bornele sunt elementul identitar care fac din Via Transilvanica una dintre cele mai mare expoziții de sculptură în aer liber din lume.
Ghidul Drumețului
Ghidul Drumețului este una dintre resursele cele mai importante care stau la dispoziția drumeților. El a fost scris de către Szekely Anna, director executiv la Tășuleasa Social, care împreună cu o echipă formată exclusiv din femei, de diferite vârste, au documentat an de an, porțiunile de traseu în lucru.
Ghidul conține un capitol introductiv de sfaturi generale, apoi descrierile detaliate ale traseului, împărțit nu doar pe cele șapte ținuturi, dar chiar pe zile, astfel încât, planificarea drumeției să fie intuitivă. S-a estimat dificultatea și durata traseului, astfel încât aproape oricine ar putea să îl parcurgă. Pentru fiecare zi de traseu, ghidul pune la dispoziție harta, profilul cu diferența de nivel, informații legate de infrastructură, inclusiv cazare, informații turistice și o descriere a traseului.
Ghidul este disponibil în cinci limbi: română, engleză, germană, maghiară și spaniolă. El poate fi descărcat gratuit de la următorul link: https://www.viatransilvanica.com/ro/ghid-vt/
Pe lângă Ghid, Tășuleasa Social a creat o serie de cinci filmulețe care ajută călătorii să te pregătească de traseu. Acestea răspund la întrebări precum: ce îmi pun în rucsac? cum mă îmbrac? care e treaba cu câinii? dar cu urșii? CLICK AICI CA SĂ LE VEZI.
De asemenea, puteți citi povești de pe Via Transilvanica în secțiunea:
https://www.viatransilvanica.com/ro/blogul-drumetului/
Părinți adoptivi de km
Eforturile echipei Via Transilvanica de a avea grijă de aproape 1400 km de traseu nu sunt suficiente fără oamenii locurilor care doresc să se implice în comunitatea unde locuiesc sau își desfășoară activitatea. Mentenanța traseului este o activitate continuă, motiv pentru care astfel de categorii de persoane, asociații sau companii pot avea grijă de Via Transilvanica prin obținerea statutului de “părinte adoptiv de kilometri”, sau general spus, “părinte de drum”.
Părinții de drum sunt responsabili de întreținerea unui număr de kilometri, însemnând: verificare traseu și infrastructură, remarcare, înlocuire mobilier VT, ecologizare sau participare la diverse activități care se desfășoară pe Via Transilvanica în proximitatea kilometrilor adoptați.
Mai multe informații despre cum poate deveni cineva părinte adoptiv de kilometrii pe Via Transilvanica sunt disponibile aici: https://www.viatransilvanica.com/ro/parinti-adoptivi-de-km/