O NOUĂ EDIȚIE A TÂRGULUI DESTINAT EFICIENȚEI ENERGETICE ȘI ENERGIILOR REGENERABILE

La sfârșitul săptămânii trecute Europe Direct Regiunea Centru a sprijinit, pentru al patrulea an consecutiv, organizarea Târgului ALEA. Evenimentul, intitulat Târgul „Surse regenerabile de energie ALEA 2016 – Târg de echipamente și soluții complete” s-a desfășurat în perioada 17-18 septembrie, la centrul comercial Alba Mall din Alba Iulia, în organizarea Agenției Locală a Energiei Alba și a Consiliului Județean Alba, cu sprijinul Primăriei Municipiului Alba Iulia și al Universității ”1 Decembrie 1918”. 

La acest eveniment, aflat la a IX-a ediție, au fost expuse panouri solare termice, panouri fotovoltaice, pom-pe de căldură, sisteme electromagnetice de încălzit, turbine pentru microhidrocentrale, centrale termice pentru biomasă, instalații eoliene și multe alte aplicații legate de energia obținută din surse regenerabile. O atenție deosebită a fost acordată, și în acest an, transportului sustenabil, prin expunerea unor mijloace de transport electrice, de la biciclete, la autoturisme și mici microbuze urbane.

Echipa Centrului Europe Direct, le-a prezentat albaiulienilor, și nu numai, informații și detalii despre Directivele europene privind eficientizarea consumurilor de energie, precum și detalii despre importanța utilizării energiilor regenerabile. În paralel, celor interesați le-au fost detaliate posibilitățile de atragere de fonduri nerambursabile pentru investiții în aceste sectoare economice, care se regăsesc în Catalogul Surselor de Finanțare Nerambursabile, document electronic editat de echipa ADR Centru. Sub motto-ul “O energie durabilă, sigură și la prețuri accesibile pentru europeni”, vizitatorilor și celorlalți expo-zanți le-au fost prezentate informații privind politicile publice europene în domeniul energiei, dar și modul de identificare a partenerilor străini prin proiectul BisNET-Transylvania. Acest proiect este dedicat sprijinirii cooperării în afaceri și dezvoltării activităţii de internaționalizare a firmelor din Regiunea Centru. Concret, prin participarea la astfel de evenimente, ADR Centru oferă mai multe servicii gratuite de consultanţă firme-lor din Regiunea Centru, prin furnizarea, la cerere, a răspunsurilor la întrebări punctuale pe teme europene și asistenţă în accesarea programelor cu finanţare europeană. Pe parcursul celor două zile ale evenimen-tului, peste 200 de participanți au vizitat standul ADR Centru și au primit din partea echipelor Centrului de Informare Europe Direct Regiunea Centru și BisNET Transylvania obiecte promoționale și multe materiale informative.

Târgul propriu-zis de echipamente și servicii complete ”ALEA 2016”, a reunit peste 20 de firme, inclusiv cu produse din domeniul iluminatului public eficient, al microhidrocentralelor, al centralelor eficiente pe bioma-să, al pompelor de căldură, dar și al soluțiilor de eficientizare a consumului energetic în clădiri. Ca o atrac-ție inedită, pe lângă expunerea de soluții tehnice, în cadrul Târgului a fost prezentat și ”Jenny 5” – un robot care ”crește” și ”învață”, realizat la Universitatea ”Babeș Bolyai” din Cluj Napoca, pentru a deveni un ajutor de nădejde în gospodărie. Coordonatorul echipei care a construit și perfecționează mașinăria-minune, speră că acest robot va ajunge ”mâna dreaptă” într-o casă, unde va ajuta la gătit și curățenie, dar va putea să se ocupe și de grădinărit sau zugrăvit. La evenimentul de la Alba Iulia curioșii au văzut cum acest robot, deși departe de imaginea confraților săi prezentată în filmele de ficțiune, poate să-și urmeze însoțitorul și, eventual, să-l ajute la cărat bagaje.

La finalul evenimentelor, în cadrul Tombolei organizate în ultima zi a Târgului ALEA-2016, au fost oferite 5 premii și 20 de mențiuni. Echipa ADR Centru a oferit 5 mențiuni, constând în seturi de obiecte promoționa-le, fiecare în valoare de circa 50 lei, câștigate de doamnele Lupoian Florina, Rus Mădălina și Kis Camelia, precum și de domnii Mititelu Vasile și Avram Căta.

Alba Iulia, 19.09.2016

 

[widgetkit id=”127″]

Pin It on Pinterest

Share This