Discutii practice despre problemele si solutiile de imbunatatire a sectorului agroalimentar au fost dezbatute in cadrul unei sesiuni organizata de catre ADR Centru, prin Centrul Europe Direct Regiunea Centru, la Alba Iulia, in 29 septembrie 2016. 

Sesiunea de dezbateri ce face parte din suita de dezbateri organizate pentru elaborarea documentului de planificare Concept Note Regional, a reunit reprezentantii autoritatilor publice locale, ai mediului de afaceri, asociatii din domeniile abordate, dar si reprezentantii mediului universitar din cele sase judete ale Regiunii Centru.

”Solutiile si propunerile rezultate in cadrul sesiunilor de dezbateri din aceasta saptamana, dar si in celelalte deja desfasurate sau in cele ce vor mai avea loc, vor fi preluate in Concept Note-ul regional. Aceste intalniri sunt foarte utile si ne-am bucura daca prezenta reprezentantilor mediului de afaceri ar fi mai mare, deoarece ei se lovesc de obicei de bariere institutionale, ei ajung la consumatorul final si ei au contact cu alti parteneri de afaceri. De aceea, problemele ridicate de investitori, dar si solutiile propuse, ne-ar ajuta enorm de mult in elaborarea unui document cat mai practic si aplicabil, care, pe termen lung are mai multe sanse a fi realizat, avand o componenta majoritar pragmatica. In acelasi timp si mediul universitar are un rol foarte important in cadrul intalnirilor, deoarece ei vin cu propuneri de proiecte inovative sau solutii identificate prin cercetare si dezvoltare. Iar reprezentantii autoritatilor publice locale dorim sa vina in intampinarea tuturor celorlalti prin preluarea si adaptarea ideilor discutate la nevoile cetatenilor”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Centrul Europe Direct Regiunea Centru a sustinut intalnirea de lucru, prin participare si organziare, la care au participat circa 20 de reprezentanti din diverse domenii ale sectorului agroalimentar. In cadrul acestei sesiuni s-au adus in discutie solutii de sustinere a sectorului agroalimentar, nevoi si metode pentru dezvoltare, promovare si extindere a afacerilor la nivel european in acest domeniu. Focus Group-ul constituit pentru discutii practice a reunit reprezentantii mediului de afaceri din sectorul agroalimentar, ai mediului universitar, ai clusterelor si ai autoritatilor publice locale din Regiunea Centru. Cu o suprafata agricola de peste 55% din suprafata totala a regiunii, sectorul agroalimentar din Regiunea Centru este unul din domeniile de specializare inteligenta regionale care necesita abordari punctuale despre modul in care Uniunea Europeana sustine investitiile din domeniu pentru cresterea numarului locurilor de munca. Ca urmare a discutiilor pe tematica dezvoltarii sectorului agroalimentar a reiesit necesitatea incurajarii crescatorilor de animale sa dezvolte linii de productie cu marci proprii, importanta certificarii produselor obtinute in fermele mici, necesitatea formarii profesionale a micilor fermieri, dar si organizarea de evenimente de promovare si vizite la ferme pentru a consolida gradul de cunoastere si incredere in produsele locale.

Sesiunile de dezbateri pentru elaborarea Concept Note-ului vor continua in saptamanile care urmeaza. Acest document strategic este important pentru implementarea Axei Prioritare 1 – Promovarea transferului tehnologic prin POR 2014-2020. Prin intermediul acestei Axe Prioritare se vor finanta activitatile specifice pentru dezvoltarea entitatilor de inovare si transfer tehnologic, implicit si a centrelor de competenta, in concordanta cu Strategia Nationala de Cercetare, Dezvoltare si Inovare si cu Strategia de Specializare Inteligenta a Regiunii Centru.

Calendarul reuniunilor de lucru ale grupurilor tematice pentru elaborarea Concept Note-ului Regional este publicat pe paginile de internet www.regio-adrcentru.ro si www.adrcentru.ro.

Alba Iulia, 29.09.2016

Pin It on Pinterest

Share This