Anul 2019 este un an important pentru cetățeni, pentru Uniunea Europeană și pentru viitorul nostru. În calitate de cetățeni europeni, ne confruntăm cu numeroase provocări, de la migrație până la schimbările climatice, de la șomajul în rândul tinerilor până la protecția datelor.

Trăim într-o lume competitivă, tot mai globalizată. În același timp, referendumul privind Brexitul ne-a demonstrat că UE nu este un proiect irevocabil. Și, în timp ce mulți dintre noi luăm democrația de bună, fiind convinși că nu va dispărea niciodată, ea pare să fie supusă unor amenințări tot mai mari, atât în teorie, cât și în practică. ”De data asta votez!”, este și numele site-ului pe care Comisia Europeană l-a lansat pentru a promova participarea activă, pentru implicarea civică a cetățenilor în activități, pentru a publica evenimentele la care putem lua parte sau pe care dorim să le desfășurăm. Înscrie-te-pe această platformă și participă la evenimente, alături de prieteni!

”De data asta votez!” (www.dedataastavotez.eu) este o comunitate de susținători, pe care reprezentanții Uniunii Europene au început să o construiască, care să ne ajute să încurajăm o mai mare prezență la vot la alegerile europene. Intenția nu este de a vă spune cu cine să votați, ci să pledeze pentru actul în sine, pentru participarea la vot, care reprezintă o implicare în procesul democratic, și pentru exprimarea votului în cunoștință de cauză și pe deplin informați. Prin evenimentele propuse, doresc să folosească puterea de convingere a conversațiilor față în față pentru construirea unei comunități de susținători în întreaga Europă, care să sprijine cauza participării la vot și să pledeze pentru însăși ideea de democrație, ideea potrivit căreia noi toți, împreună, decidem în ce fel de Europă vrem să trăim. Deoarece, de data asta, nu este de ajuns să sperăm că viitorul va fi mai bun: de data asta, fiecare dintre noi trebuie să își și asume responsabilitatea pentru viitor.

Înscrie-te pe site-ul dedataastavotez.eu! Participă activ la campania online sau în comunitatea ta locală, folosește-ți link-ul unic pentru a le cere tuturor cunoscuților să se implice, înscrie-te și vei fi contactat pentru a-ți spune cum să te implici online și în grupul și localitatea ta.

Pentru a mobiliza participarea cetățenilor la alegerile europarlamentare din 26 mai 2019 și pentru a susține actul democratic și responsabilitatea civică a fiecărui cetățean european din statele membre, anul 2019 pentru Centrele Europe Direct Regiunea Centru reprezintă un an în care principalele activități vor urmări informarea corectă a publicului larg referitor la procesul alegerilor. Activitățile organizate se vor concentra pe transmiterea faptului că, votând un partid, se votează deja viitorul președinte al Comisiei Europene, care este anunțat în momentul în care se înscrie un grup politic european în cursa alegerilor. Prin alegerea unui grup se votează practic viitoarea direcție de dezvoltare și colaborare a UE, poziția și acordurile Uniunii Europene la nivel mondial. Importanța participării la vot este crucială, mai ales în aceste momente în care stabilitatea și coeziunea UE sunt puse la încercare de problemele economice și sociale care zguduie intern fiecare stat membru. Pentru a informa și a dezbate motivele pentru care oamenii trebuie să meargă la vot, Europe Direct Regiunea Centru va organiza în 2019 patru dezbateri în centrele universitare din regiune, la care vor fi invitați să participe cetățenii și tinerii. Se va discuta cu echipele de profesioniști și cu angajații din mai multe unități de producție din Regiunea Centru, tot pentru a transmite informațiile corecte despre beneficiile apartenenței României în UE, despre importanța participării la vot. În 2019 și Crosul Europei va fi un eveniment transformat într-o ”cursă pentru vot”, o implicare într-o acțiune civică prin care fiecare participant câștigă. În 9 mai, va avea loc la Sibiu Summit-ul European EURoad2Sibiu, ce va reuni cei mai importanți comisari la Sibiu, poate pentru ultima dată în configurația actuală înainte de europarlamentare, iar ADR Centru și Europe Direct Regiunea Centru vor invita reprezentanții Comisiei Europene să participe alături de cetățeni la această ediție a Crosului Europei.

Pin It on Pinterest

Share This