9 MAI. Ziua Europei este și ziua în care înțelegem mentalitatea europeană!
”Pentru oamenii din Regiunea Centru, bunăstarea poate începe cu absorbția fondurilor europene, dar reprezintă mult mai mult!”
• Interviu cu domnul Simion Crețu, Director general ADR Centru
Stimate domnule Director general, a trecut mai mult de un deceniu de când suntem membri UE. Au fost sincope, au fost probleme, dar multe lucruri au mers și bine. 9 Mai este un fel de moment de bilanț pentru devenirea noastră europeană și, în această zi, poate mai mult decât în alta, dorim să vorbim despre efectele social-economice ale aderării noastre și despre viitor. Cum se vede el de la una dintre instituțiile cele mai obișnuite cu procedurile europene din județul nostru?
După, iată, mai mult de 11 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană, trebuie să recunoaștem că, poate ceva mai greu, am reușit să depășim multe din necunoscutele instituționale, care ne-au făcut să fim nepregătiți în urmă cu mai mult de un deceniu. Ultimii ani arată că acum suntem mai experimentați, ca țară, cu mecanismele europene. Concret, în ciuda tuturor dificultăţilor, eşecurilor şi neîmplinirilor, România şi românii au progresat semnificativ în ultimul deceniu. Asta o dovedesc datele statistice, cifrele relevante din punct de vedere european. O să spuneți, poate, că statistica nu ține de foame, dar, în esență, este vorba de lucruri pozitive, care au dus la creșterea globală a calității vieții. În primul rând, diferenţa dintre banii plătiţi drept contribuţie națională la bugetul Uniunii şi cei primiţi drept fonduri de coeziune sau subvenţii pentru agricultură. Trebuie să subliniem că țara noastră este un beneficiar net al fondurilor europene, pentru că am primit în plus cam 25 de miliarde de euro, față de cât am contribuit. Ca exemplu, pot spune că, global, în Regiunea Centru, prin toate programele operaționale de finanțare europeană nerambursabilă derulate la nivel regional au fost implementate peste 12.000 proiecte, a căror valoare totală este de peste 6 miliarde euro, din care au fost atrase fonduri nerambursabile de peste 3,7 miliarde euro.
Ce înseamnă pentru ADR Centru data de 9 Mai? Ce avantaje avem că aparținem acestui spațiu european?
Cel mai important indicator care se ia în calcul atunci când vorbim de finanțare și de puterea unei țări și care spune multe despre drumul parcurs de economia noastră, este Produsul Intern Brut. În 2006, înainte de aderare, PIB-ul pe cap de locuitor ajustat cu puterea de cumpărare era de numai 39% din media UE. În 2015, a ajuns la 57% din media europeană şi acum suntem foarte aproape de 60%. Așa că vorbim de cea mai mare creştere înregistrată în ultimii ani în rândul statelor-membre. Pentru comparație, putem spune că, Bulgaria a reuşit să urce de la 38% la puțin peste 50% din media UE, iar Croația a cam stagnat la 60%. Sunt și state care s-au dezvoltat mai mult, cum ar fi Polonia, Lituania și Cehia, dar evoluția noastră a fost una foarte bună. În mare parte datorită fondurilor europene absorbite, dar nu numai.
Pentru noi, 9 mai este o zi a bucuriei de a fi împreună, o zi a voinţei de solidaritate, o zi a marii comunităţi din care fac parte toţi cetăţenii UE. Poate fi definită ca ziuă a cetăţenilor unei ”Europe Unite”, construită de-a lungul deceniilor, cetățeni uniți în diversitatea garantată fiecărei națiuni. 9 Mai 1950, va rămâne un reper în istoria mondială ca fiind data care a schimbat pentru totdeauna faţa bătrânului continent, ziua în care ţările Europei au hotărât să se ridice din dărâmăturile lăsate de cele 2 războaie mondiale şi să se transforme în puteri mondiale, prin crearea unei uniuni care să sprijine dezvoltarea economică, socială şi culturală a membrilor săi.
Această semnificație simbolică poate fi completată de aspecte practice? Economia românească s-a dezvoltat datorită fondurilor nerambursabile, sau datorită legăturilor economice cu piața comună europeană?
Economia românească s-a conectat mult mai bine la economia globală. De exemplu, în 2006 exportam mărfuri în valoare de 25,8 miliarde euro şi importam mărfuri în valoare de 40,7 miliarde de euro. În 2015 am atins valoarea de 54,6 miliarde euro pentru exporturi, practic peste 110% mai mult decât în urmă cu zece ani! Balanța comercială s-a îmbunătățit, pentru că la importuri avem 62,9 miliarde de euro, adică doar cu 54% mai mult. Tendința este de a nu mai fi atât de dependenţi de furnizorii din străinătate. Specialiștii susțin că, în fiecare an, exporturile, dar şi importurile, devin tot mai axate pe produsele cu valoare adăugată mare. Iar județul Alba este un exemplu deosebit, deoarece aici saltul calitativ este unul foarte mare. Avem localizate la noi firme importante, cum ar fi Star Assembly și Bosch, dar și altele, inclusiv cu capital românesc, cum este Transavia, care au ridicat forța economică a județului în primele zece locuri din țară, după valoarea PIB pe cap de locuitor.
Concret, românii au ajuns cu mai mulți bani acasă, deoarece salariul mediu net a crescut de la 866 lei (adică vreo 246 euro) în 2006, la aproape 2.500 lei (mai mult de 530 euro). Avem de-a face, aşadar, cu o dublare în euro. Și partenerii din Uniune s-au dezvoltat și, cred că observația că încă nu este așa cum ne dorim vine chiar din faptul că avem aceste drepturi europene și ne documentăm mai bine. Nu putem face comparații cu țările din vest, dar în Bulgaria salariile au crescut într-un ritm mai accelerat decât la noi, rămânând totuși mai mici decât ale românilor și mai rău a fost în Ungaria, unde salariul mediu brut lunar s-a majorat cu numai 25% în zece ani. Mai avem mult de muncă și mai sunt de îndreptat nedreptăți sociale, sau inechități salariale, dacă preferați această formulare, dar trebuie să ne asumăm și responsabilitățile și, în continuare, să devenim mai productivi.
Ce au însemnat acești ani pentru Regiunea Centru? Cum sărbătoriți Ziua Europei?
Ultimul deceniu arată bine și pentru regiunea noastră. Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru susține permanent dezvoltarea Regiunii Centru, printr-o gestionare corectă și transparentă a fondurilor nerambursabile europene și guvernamentale, alocate celor șase județe ce o constituie: Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu. Coordonăm procesul de dezvoltare locală, susținem atragerea de investiții, din orice resurse și ne preocupă monitorizarea rezultatelor, pentru a ști unde este nevoie de corecții și acțiuni suplimentare. De-a lungul timpului am făcut și facem în continuare tot ceea ce depinde de instituția noastră pentru a sprijini potențialii solicitanți de fonduri ca să-și pregătească proiecte bune, ce respectă condițiile din ghidurile de finanțare.
Sărbătorim Ziua Europei și impactul sprijinului european obținut la nivel local, subliniind atât rezultatele fondurilor nerambursabile investite în restaurarea Cetății și în dezvoltarea municipiului Alba Iulia, ca și a întregului județ, dar și prin promovarea activităților civice ce implică tinerii în acțiunile publice, pentru a-i responsabiliza în devenirea lor viitoare. Concret, ieșind din cadrul nostru oarecum formal, de cinci ani organizăm Crosul Europei în Cetatea Alba Iulia, care a ajuns la Ediția a V-a. În 11 mai, vineri, vom avea un eveniment în aer liber, la care sunt invitați să participe toţi cetățenii, care vor să facă mișcare. În acest an, avem prima ediție internațională, alături de noi va fi și Reprezentanța Comisiei Europene din România, prin doamna ambasador Angela Cristea, cu invitații proprii și Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, domnul Victor Negrescu. Între cei circa 500 de participanți deja înscriși, sunt tineri din Germania, din Republica Moldova și chiar din partea Ambasadei Regatului Danemarcei, va participa dl. Ștefan Emanoil Ilcuș, Însărcinat cu afaceri ad interim.
Ulterior acestui eveniment, tot vineri, dar la ora 17.00, va avea loc o dezbatere privind viitorul Europei, un ”Dialog cu cetățenii”. Colaborăm cu Reprezentanța Comisiei Europene în România și cu Primăria Alba Iulia la organizarea acestei întâlniri de mare ținută, la Muzeul Principia. Suntem într-un moment cheie în care se decid viitoarele direcții de dezvoltare ale Uniunii Europene, atât ca buget cât și ca politici economico-sociale și legislative. Viitorul Europei sau cum dorim noi să se dezvolte Europa, va fi subiectul dezbătut de doamna Angela Cristea și de domnul Victor Negrescu în cadrul acestei întâlniri cu cetățenii.
Aceste activități sunt deja tradiționale pentru ADR Centru, nu-i așa?!
Da. Noi suntem la dispoziția celor ce doresc fonduri nerambursabile, a celor ce ne adresează întrebări pentru a informa corect publicul larg, dar și a oricărui cetățean care ne sesizează diverse probleme. Am văzut în acești zece ani că îmbunătățirea colaborării dintre instituții este condiția obligatorie în munca noastră și încercăm mereu să găsim căile prin care ne putem sprijini partenerii. Am creat în cadrul Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru un Centru Europe Direct, care este principalul vector prin care dorim să îmbunătățim nivelul de informare a cetățenilor din Regiunea Centru. Vrem să transmitem tuturor, atât drepturile dobândite în calitate de cetățeni europeni, dar și responsabilitățile pe care le incumbă această calitate. Până la urmă, facem în așa fel încât fiecare om să își dea seama că 9 Mai 1950, trebuie să rămână un reper în istoria mondială, ca fiind data care a schimbat pentru totdeauna faţa bătrânului continent, ziua în care ţările Europei au hotărât să se ridice din dărâmăturile lăsate de cele două mari războaie şi să se transforme în puteri mondiale, după ce, tot într-o zi de 9 mai s-a sfârșit ultima conflagrație globală. Dar 9 Mai este și ziua în care am decis să ne recăpătăm Independența, ca națiune, deci sărbătorim și devenirea noastră ca popor. De aceea, prin Centrul Europe Direct Regiunea Centru activăm susținut, de peste cinci ani, cu sprijinul direct al Reprezentanței Comisiei Europene, ca să fim cât mai aproape de cetățeni, de tineri. Aceasta este tradiția pe care dorim să o perpetuăm: permanenta și corecta informare a publicului larg!
Și o ultimă întrebare. Cum se transformă cererile de finanțare în proiecte contractate și cum se dezvoltă regiunea, acum când se pregătește noul buget european? Vom face față noilor provocări?
Activitatea noastră este menită să sprijine atât autoritățile administrației publice locale, cât și investitorii privați să deruleze proiecte prin care, până la urmă, să crească gradul de bunăstare și de siguranță al cetățenilor. Dacă ne vom respecta și atinge obiectivele vom face față provocărilor europene.
Noi, ca instituție, coordonăm implementarea Programului Operațional Regional și am implementat câteva componente din Programul Operațional Sectorial pentru Creșterea Competitivității Economice. Ca urmare a activității noastre, în toate județele Regiunii Centru se pot vedea acum rezultatele proiectelor de dezvoltare locală și regională realizate cu finanțare europeană, de care beneficiem cu toții, fie proiecte de îmbunătățire a drumurilor, a infrastructurii școlare, de sănătate sau turistică, fie proiecte de dezvoltare a orașelor și a mediului de afaceri. Aceste proiecte depășesc ca număr cifra de 1300 și au o valoare totală de peste 1,1 miliarde euro. Gradul de absorbție al fondurilor europene, pe Programul Operațional Regional, 2007-2013 a depășit 82%, iar pe programul de competitivitate, POSCCE, a depășit 93%.
Pentru noul Program REGIO 2014-2020, cu un an în urmă am fost prima Agenție din țară care a semnat primul proiect la nivel național. Avem alocat la nivel regional un buget de circa 828 milioane euro. Până la 30 aprilie 2017, la nivelul Regiunii Centru s-au depus pe POR 2014-2020, un număr de 1063 proiecte, a căror valoare totală este de 6,63 miliarde lei, adică peste 1,35 miliarde euro. Până acum, un număr de 316 cereri de finanțare au fost contractate la nivel regional, cu o valoare totală de circa două miliarde lei, prin care se atrag direct sume nerambursabile de peste 1,7 miliarde lei, respectiv circa 365 milioane euro. Avem încă 90 de proiecte, în valoare totală de peste 390 milioane lei care sunt în analiză la AM POR și ar putea fi contractate foarte curând. Situații la zi cu proiectele depuse și contractate pe POR 2014-2020 regăsiți pe pagina de internet dedicată acestui program la nivel regional și coordonată de ADR Centru.
Dacă vorbim de noul buget european, chiar în urmă cu o săptămână a fost înaintată propunerea oficială a Comisiei Europene asupra Cadrului financiar anual plurianual 2021-2027. Acesta este prevăzut la 1.279 de miliarde de euro, cu 27 de membri, în creştere faţă de cadrul din 2014-2020, în valoare de 1.087 de miliarde de euro, cu 28 de membri, inclusiv Marea Britanie. Este un buget ambițios, dar care cuprinde și anumite limitări, reduceri de fonduri în sectoare emblematice, între care agricultura și politica de coeziune, legând acordarea fondurilor europene de respectarea statului de drept. Deja au apărut critici asupra acestei propuneri de buget din partea unor ţări, în timp ce oficialii europeni consideră că este un buget echilibrat şi corect pentru toţi. Noi știmm că o dezvoltare sănătoasă trebuie bine prognozată și atent coordonată. Vrem să ducem la bun sfârșit proiectele contractate și să transformăm cât mai mult din ceea ce înseamnă cereri de finanțare în lucruri concrete.
Pentru viitor ne concentrăm atenția pe ceea ce înseamnă specializare, pe valorificarea inteligentă a avantajelor de care dispunem. Poate că percepția cetățenilor este puțin diferită, deoarece au așteptări reale pentru a li se îmbunătăți condițiile de viață. Dar, în general, calitatea vieții în regiunea noastră a crescut, inclusiv datorită faptului că s-au realizat multe investiții cu resurse europene, care altfel nu ar fi putut fi făcute. Este evident însă că nu totul se poate face peste noapte. La fel cum este evident și faptul că mai este mult de muncă, pentru îmbunătățirea infrastructurii și a serviciilor publice. Prin toată activitatea noastră, a Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru și a Centrului Europe Direct, căutăm cele mai bune soluții, în favoarea cetățenilor, în favoarea atragerii și valorificării celor mai bune resurse!
În concluzie, acum, de Ziua Europei, aveți previziuni optimiste și vreți să îmbunătățiți cât mai mult experiența noastră, a tuturor, în calitate de cetățeni europeni. Mai trebuie doar să ne schimbăm mentalitatea, să devenim poate mai responsabili și mai conștienți de apartenența noastră la spațiul comun european. Mulțumim pentru interviu și vă urăm mult succes în tot ce vă propuneți!
© ADR Centru – 09.05.2018
Departament Comunicare