Primul sistem european de navigație prin satelit, Galileo, a devenit funcțional joi, 15 decembrie. În prezent, sistemul numără 18 sateliți pe orbită. În următorii ani, noi sateliți vor fi lansați pentru a lărgi constelația Galileo. Sistemul urmează să fie finalizat în 2020, când va atinge capacitatea operațională deplină (30 sateliți).

Galileo furnizează un set de servicii inițiale gratuite pentru autorități publice, companii și cetățeni. Următoarele servicii sunt furnizate în mod gratuit:

  • Sprijin pentru operațiunile de urgență: În prezent, pot fi necesare ore pentru a detecta o persoană pierdută pe mare sau în munți. Cu serviciul de căutare și salvare (SAR — Search and Rescue), persoanele care lansează un apel de urgență cu ajutorul unei balize compatibile cu Galileo pot fi acum găsite și salvate mai rapid, deoarece timpul de detectare va fi redus la numai 10 minute.
  • Navigație mai precisă pentru cetățeni: Serviciul deschis Galileo va oferi un serviciu gratuit de larg consum pentru poziționare, navigație și cronometrare care poate fi utilizat de chipseturile compatibile cu sistemul Galileo din telefoanele inteligente sau din sistemele de navigație instalate la bordul autovehiculelor. Cel târziu până în 2018, Galileo va fi instalat, de asemenea, în fiecare tip nou de vehicul vândut în Europa, oferind servicii de navigație îmbunătățite pentru o gamă largă de dispozitive și abilitând funcționarea sistemului de reacție în caz de urgență, eCall.
  • O mai bună sincronizare în timp pentru infrastructurile critice: Prin intermediul ceasurilor de înaltă precizie, Galileo va permite o sincronizare în timp mai robustă a operațiunilor bancare și financiare, a telecomunicațiilor și a rețelelor de distribuție a energiei, precum și a rețelelor inteligente.
  • Servicii sigure pentru autoritățile publice: Prin intermediul serviciului public reglementat, Galileo va sprijini, de asemenea, autoritățile publice, cum sunt serviciile de protecție civilă, serviciile de ajutor umanitar, autoritățile vamale și poliția. Acesta va oferi un serviciu deosebit de robust și complet criptat pentru utilizatorii autorizați de autoritățile publice în situațiile de urgență națională sau de criză, cum sunt atacurile teroriste, pentru a asigura continuitatea serviciilor.

Declarația privind serviciile inițiale ale programului Galileo înseamnă că sateliții Galileo și infrastructura la sol sunt în prezent pregătite din punct de vedere operațional. Aceste semnale vor fi foarte precise, însă nu vor fi disponibile în orice moment. Din acest motiv, în timpul fazei inițiale, primele semnale Galileo vor fi utilizate în combinație cu alte sisteme de navigație prin satelit, precum GPS. Sistemul este pe deplin interoperabil cu cel GPS, însă va oferi o poziționare mai precisă și mai fiabilă pentru utilizatorii finali.

Deocamdată sunt deja disponibile pe piață primele telefoane inteligente Galileo, produse de societatea spaniolă BQ, si se preconizează că și alți producători vor urma acest exemplu.

Serviciile inițiale Galileo sunt gestionate de Agenția GNSS European (GSA). Programul Galileo în ansamblu este administrat de Comisia Europeană, care a transferat responsabilitatea pentru dezvoltarea sistemului și pentru sprijinul tehnic pentru sarcini operaționale Agenției Spațiale Europene (ESA).

 

Pagini utile:

Material audiovizual despre GALILEO: http://ec.europa.eu/avservices/focus/index.cfm?sitelang=en&focusid=2003
Centrul de servicii European GNSS (GSC): https://www.gsc-europa.eu/
GALILEO pentru cetățeni: http://www.usegalileo.eu/EN/
Strategia spațială pentru Europa: http://europa.eu/rapid/press-release_IP-16-3530_ro.htm

 

Pin It on Pinterest

Share This