Comisia Europeană, prin Direcția de Sport va continua să dezvolte Săptămâna Europeană a Sportului, ediția a II-a, din 2016, urmând să se desfășoare în perioada 10-17 septembrie. Anul trecut, la prima ediție, au participat în cele peste 7.000 de activități organizate în toate țările Uniunii Europene și alte 5 țări de pe continent mai bine de 5 milioane de persoane.

De altfel, comisarul european responsabil pentru sport, Tibor Navracsics, a subliniat, la bilanțul prezentat la Bruxelles: “După succesul de anul trecut, vrem să menținem aceeași dinamică pozitivă și să arătăm tuturor că există multe ocazii de a include activitățile fizice și sportive în viețile noastre cotidiene, indiferent de vârstă, de forma fizică sau de mediul social. Trebuie să colaborăm pentru a construi o Europă mai activă”.

Deschiderea oficială a Săptămânii europene a sportului din anul acesta va avea loc la 10 septembrie 2016 în Kosice, Slovacia. Pe parcursul lunii septembrie vor avea loc în Europa Săptămâni naționale ale sportului și alte evenimente conexe, perioada de referință fiind 10-17 septembrie.

Perioada aleasă pentru anul acesta a ținut seama și de o propunere a mai multor țări, între care și România, de a se apropia datele de desfășurare ale competițiilor (inițial gândită drept “prima săptămână din luna septembrie”) de deschiderea anului școlar, în unele zone ale Europei.

Finanțarea SES 2016 este realizată, ca și anul trecut, prin programul european Erasmus+, pe plan continental, precum și cu contribuție internă, în România aceasta fiind realizată de Ministerul Tineretului și Sportului.

Evenimentele deosebite ale anului 2016, în special desfășurarea Jocurilor Olimpice de vară de la Rio de Janeiro, soldate cu semnarea tardivă a contractului dintre coordonatorul național, FRST, și MTS, au condus la o întârziere a declanșării acțiunilor pregătitoare obligatorii, determinând o întâlnire de urgență pe 19 august, cu persoanele direct implicate în desfășurarea Săptămânii Europene a Sportului.

Așa cum au toate țările, și România și-a ales 2 ambasadori pentru Săptămâna Europeană a Sportului, două personalități ale domeniului, vicecampioana mondială Narcisa Lecușanu, secretar de stat pentru Sport în MTS, și Mihai Androhovici, vicepreședinte al FRST, un specialist în organizarea, inclusiv la nivel regional, pentru Europa de Est, a acțiunilor specifice sportului pentru toți. Narcisa Lecușanu și-a ales drept motto “Spiritul de echipă, câștigat prin practicarea sportului, îți face viața mai armonioasă, în mijlocul prietenilor!” (Team spirit, acquired through practicing sports, leads to a more harmonious life, among friends!). Motto-ul lui Mihai Androhovici este “Investește în sănătate și viață lungă, practicând activitatea fizică în fiecare zi!” (Invest in health and a long life by practicing physical activity every day!)

Federația Română Sportul pentru Toți scontează pe prezența a peste 20.000 de participanți, pentru sprijinirea acestora anunțându-și disponibilitatea peste 1.000 de voluntari, toți cei prezenți la acțiuni, competiții, întreceri și alte forme de mișcare fizică specifice răspunzând astfel temei generale a campaniei, aceeași ca anul trecut #BeActive.
România are, din acest punct de vedere, o situație și mai grea, un recent sondaj, dat publicității în luna mai de Kantar Media, relevând cifre dramatice, care duc la concluzia că suntem în stadiul de țară subdezvoltată sportiv.

Astfel, 31% dintre copii nu au practicat niciun sport în ultimele 12 luni. La adulți, situația este la fel de precară: 32% dintre bărbați și 46% dintre femei nu au făcut niciun fel de mișcare în ultimul an. Spre comparație, în Europa, ‘inactivii’ nu depășesc 20%, în timp ce, potrivit ultimelor date statistice, 59% dintre locuitorii Vechiului Continent practică exercițiul fizic și sportul.

În aceste condiții, România trebuie să profite din plin de acțiuni precum Săptămâna Europeană a Sportului, finanțată în proporție majoritară de UE, pentru a recrea, cu răbdare și tenacitate, obișnuința practicării exercițiilor fizice și a sportului.

Săptămâna europeană a sportului e promovată în România prin intermediul paginii de internet:
http://sportulpentrutoti.ro/

Pin It on Pinterest

Share This