Comisia Europeană a publicat previziunile economice intermediare de iarnă. Conform acestor previziuni, se continuă tranziția de la redresare economică la expansiune. Economiile din zona euro și din UE au crescut cu 2,4 % în 2017, așteptându-se ca aceste rezultate să se mențină pe parcursul anilor 2018 și 2019, o rată de creștere de 2,3 % pentru zona euro și, respectiv, de 2,0 % pentru UE. 

Acest lucru este posibil datorită unor condiții favorabile reluării expansiunii economice, pe fondul îmbunătățirii continue a situației de pe piețele muncii și al faptului că indicatorul sentimentului economic se află în prezent la cote deosebit de ridicate, cât și printr-o revenire mai robustă decât se preconizase a activității economice și a schimburilor comerciale la nivel mondial. Cererea puternică, gradul ridicat de utilizare a capacității de producție și condițiile financiare favorabile sunt tot atâția factori care vor încuraja investițiile în perioada următoare.

Cu referire la rata inflației de bază, este de așteptat ca aceasta să rămână la cote moderate, având în vedere faptul că problema subutilizării forței de muncă se remediază lent, iar presiunile salariale rămân în limite rezonabile. Inflația globală va continua să reflecte influența semnificativă a prețurilor la energie, prevăzându-se o creștere modestă a acesteia în perioada următoare. Ajunsă la 1,5 % în 2017, rata inflației va crește până la 1,6 % în 2019.

Riscurile de evoluție negativă sunt date de rezultatul incert al negocierilor privind Brexitul, dar și de tensiunile geopolitice și de tendința de orientare către politici mai naționaliste și protecționiste.

 

Context

Previziunile publicate de Comisia Europeană se bazează pe o serie de ipoteze tehnice referitoare la evoluția cursurilor de schimb, a ratelor dobânzilor și a prețurilor produselor de bază, întemeiate pe informațiile disponibile până la data de 26 ianuarie 2018. În ceea ce privește toate celelalte date care au fost avute în vedere în scopul formulării acestor previziuni, previziunile țin cont de informațiile disponibile până la data de 30 ianuarie 2018.

Documentul complet cu previziunile publicate de Comisie este disponibil la următorul link:

https://ec.europa.eu/info/business-economy-euro/economic-performance-and-forecasts/economic-forecasts/winter-2018-economic-forecast_en

Pin It on Pinterest

Share This