European City Facility are scopul de a sprijini municipalitățile și autoritățile locale în dezvoltarea conceptelor de investiții legate de implementarea acțiunilor identificate în planurile lor de acțiune pentru climă și energie. Obiectivul final al EUCF este de a construi o bază substanțială de proiecte de investiții în energie durabilă în municipalitățile din Europa.

European City Facility finanțează dezvoltarea unui Concept de Investiții cu o grantă fixă de 60 000 EURO pentru fiecare beneficiar.

Cea de-a șasea convocare, care se închide pe 15 martie 2024, la 17.00 CET, va finanța 75 de beneficiari.

Eligibilitate

EUCF este deschis tuturor municipalităților/autorităților locale, grupărilor lor și entităților publice locale care agregă municipalitățile/autoritățile locale din cele 27 de state membre ale UE, Islanda și Ucraina. Solicitanții trebuie să aibă un plan de acțiune pentru climă și/sau energie. Acest lucru include SECAP-uri (Planuri de Acțiune pentru Energie Durabilă și Climă), dezvoltate în cadrul inițiativei Covenant of Mayors, sau alte planuri pentru climă și/sau energie cu obiective de reducere a emisiilor.

În plus, solicitanții trebuie să demonstreze angajamentul politic pentru dezvoltarea Conceptului de Investiții printr-o scrisoare de susținere, semnată de primar sau alt reprezentant politic relevant. Solicitantul trebuie să se angajeze pentru perioada de monitorizare a EUCF de doi ani.

Un beneficiar al convocărilor anterioare ale European City Facility nu poate fi finanțat din nou.

Ce poate fi finanțat

EUCF finanțează activități, cum ar fi studii de fezabilitate (tehnice), analize de piață, analize ale părților interesate, analize legale, economice și financiare, analize de risc etc., necesare pentru dezvoltarea conceptului de investiție. Aceste activități pot fi realizate de personalul intern sau de experți externi subcontractați.

Grantul nu poate finanța direct investițiile efective, dar acoperă costurile pentru mobilizarea resurselor și accesul la servicii pentru dezvoltarea unui concept de investiții.

Aplicațiile sunt evaluate pe baza a 4 criterii de evaluare:

  1. Ambiția conceptului de investiție propus
  2. Structura de guvernare pentru dezvoltarea conceptului de investiție
  3. Strategia de implicare a părților interesate
  4. Coerența și plauzibilitatea

Avantajele aplicațiilor comune

În conformitate cu obiectivele European City Facility, autoritățile locale/municipalitățile sunt încurajate să își unească forțele și resursele și să prezinte aplicații comune, pentru a crește ambiția aplicației și pentru a crește șansele de succes.

Termen limită

A șasea convocare a European City Facility a fost deschisă pe 15 ianuarie 2024. Termenul limită pentru trimiterea aplicației dvs. este pe 15 martie 2024, la 17:00 (ora Bruxelles-ului).

Buget

Această a șasea convocare va sprijini dezvoltarea a 75 de concepte de investiții, cu un buget total de 4,5 milioane EUR alocate celor trei regiuni conform tabelului de mai jos:

  • Regiune: Europa Centrală și de Est (CEE)
    • Țările: Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovenia, Slovacia, Ucraina.
    • Buget disponibil pentru a șasea convocare (în milioane EUR): 1,80
    • Numărul de concepte de investiții finanțate: 30
  • Regiune: Țările Nordice și Europa de Vest (NC&WE)
    • Țările: Austria, Belgia, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Islanda, Irlanda, Luxemburg, Țările de Jos, Suedia.
    • Buget disponibil pentru a șasea convocare (în milioane EUR): 1,14
    • Numărul de concepte de investiții finanțate: 19
  • Regiune: Europa de Sud (SE)
    • Țările: Cipru, Grecia, Italia, Malta, Portugalia, Spania.
    • Buget disponibil pentru a șasea convocare (în milioane EUR): 1,56
    • Numărul de concepte de investiții finanțate: 26

Abordare Regională

Convocările European City Facility sunt organizate în paralel pentru trei regiuni geografice, incluzând toate țările eligibile (cele 27 de state membre ale UE, Islanda și Ucraina).

Procesul de Evaluare

Evaluarea aplicațiilor European City Facility este efectuată după închiderea fiecărei convocări pentru aplicații de către o echipă de evaluare dedicată. Fiecare aplicație este evaluată individual de cel puțin doi evaluatori. La verificarea documentelor, evaluatorii verifică dacă toate documentele de suport au fost trimise și conțin conținutul necesar. În cazul documentelor incomplete, aplicația este respinsă, iar solicitantul primește o notificare prin e-mail de pe zona de utilizator a site-ului EUCF.

Aplicațiile sunt apoi evaluate pe baza a patru criterii de evaluare:

  • Ambiția proiectului de investiție propus,
  • Structura de guvernare,
  • Strategia de implicare a părților interesate,
  • Coerența și plauzibilitatea.

La sfârșitul procesului de evaluare, fiecare solicitant este informat despre rezultatul final cu feedback corespunzător printr-un raport de feedback. Cele mai bine evaluate aplicații sunt selectate pentru a primi sprijin din partea EUCF. Aplicațiile nereușite pot solicita suport din partea Serviciului de Asistență EUCF și pot participa din nou la următoarea convocare pentru aplicații.

Pentru a descărca documentul de convocare, accesați linkul aici.

Pentru mai multe detalii accesați site-ul https://www.eucityfacility.eu/6th-call !

Pin It on Pinterest

Share This