Parlamentul European a adoptat miercuri, 11 februarie, regulile actualizate referitoare la schimbul transfrontalier de date privind infracțiunile rutiere. Astfel, șoferii care vor încălca codul rutier în timp ce se află în alt stat membru al Uniunii Europene nu vor mai putea scăpa de amendă. Regulile vor asigura un tratament egal aplicat șoferilor și o îmbunătățire a siguranței rutiere.

Modificările aprobate de Parlament asigură o nouă bază legală (siguranța rutieră) pentru regulile privind schimbul de date, conform deciziei Curții Europene de Justiție din 6 mai 2014, care a stabilit că anterioara bază legală, Directiva 2011/822, care facilita schimbul de informații privind anumite încălcări ale normelor de circulație, dar și executarea transfrontalieră a sancțiunilor, nu era corectă. Față de vechile norme, au fost aduse clarificări privind temeiul legal și rectificări tehnice privind protecţia datelor personale.

Directiva anterioară nu se aplica în Marea Britanie, Irlanda și Danemarca, dar schimbarea bazei legale le obligă să transpună noua directivă în legislațiile lor naționale în termen de doi ani de la intrarea ei în vigoare.

Referitor la noua bază legală aprobată, europarlamentarul spaniol Inés Ayala Sender a declarat: ”Pentru a atinge obiectivul UE de a diminua cu până la jumătate decesele pe șosele, avem nevoie de instrumente mai eficiente de siguranță rutieră, cum ar fi această directivă care combate impunitatea. Desigur că cetățenii nu vor fi încântați să primească o notificare privind o infracțiune rutieră, dar trebuie să aprecieze că toată lumea va fi tratată egal în UE, indiferent unde este înregistrată mașina. Directiva s-a dovedit deja un pas foarte eficient înainte pentru a combate impunitatea pe șoselele din UE. Șoferii străini vor fi mai atenți acum, știind că pot primi notificări privind orice infracțiune rutieră pe care o comit în străinătate”

 

Infracțiunile care fac obiectul amenzilor transfrontaliere

Regulile privind schimbul transfrontalier de date guvernează modul în are statele membre UE schimbă între ele informații din registrele auto naționale pentru a găsi șoferii pasibili de amenzi pentru următoarele infracțiuni transfrontaliere:

• Depășirea vitezei
• Lipsa centurii de siguranță
• Trecerea pe roșu
• Condusul sub influența alcoolului
• Condusul sub influența drogurilor
• Motocicliști care nu poartă cască de protecție
• Folosirea unei benzi interzise
• Utilizarea ilegală a telefonului mobil sau a oricărui alt aparat de comunicare, în timpul condusului.

 

Următorii paşi

Acordul trebuie aprobat formal de către Consiliul de Miniștri. Regulile actuale rămân în vigoare până la 6 mai 2015, pentru a permite modificarea bazei legale înainte ca noua directivă să intre în vigoare.

 

Transpunerea în legislaţia naţională

Directiva 2011/822 a fost transpusă în legislația națională prin Legea nr. 5/2014 privind unele măsuri pentru facilitarea schimbului transfrontalier de informaţii referitoare la încălcările normelor de circulaţie. Legea prevede că șoferii cetăţeni români, amendaţi în statele membre UE, vor primi amenzile la adresa domiciliului din România. În schimb, cetăţenii din statele membre UE care săvârşesc contravenţii la regulile de circulaţie pe teritoriul României vor primi amenzile la domiciliul din respectivele state. Comunicarea procesului-verbal de constatare a contravenţiei şi a înştiinţării de plată se face prin poştă, cu scrisoare recomandată, cu conţinut declarat şi confirmare de primire.

Conţinutul integral al textului adoptat de către Parlamentul European poate fi descărcat accesând linkul: http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-%2f%2fEP%2f%2fTEXT%2bTA%2b20150211%2bTOC%2bDOC%2bXML%2bV0%2f%2fRO&language=RO .

Pin It on Pinterest

Share This