Ne implicăm și contribuim la ”înverzirea planetei”, prin plantare, reciclare și… dezbatere

Evenimentul de trei zile dedicat dezvoltării personale a tinerilor și promovării acțiunilor pentru protecția mediului, organizat de EUROPE DIRECT Regiunea Centru, s-a încheiat cu premierea celor mai buni tineri care se implică în dezbateri școlare din regiune. Aproape 30 de persoane au participat la evenimentul ce s-a desfășurat la Alba Iulia, pe parcursul căruia șase echipe de tineri au fost provocați cu informații europene și au intrat în competiția de dezbateri pe teme de mediu. EUROPE DIRECT Regiunea Centru, alături de structura gazdă ADR Centru și cu sprijinul Inspectoratelor Școlare Județene, au propus participanților o dezbatere – concurs pe teme de mediu pornind de la prioritatea europeană – Pactul Verde European, în contextul problemelor poluării mediului care generează schimbări climatice accentuate.

Pe parcursul evenimentului, în perioada 12.12.2022-14.12.2022, tinerii au fost implicați în diverse activități cu tematică europeană, au discutat, au lucrat și au dezbătut propuneri de îmbunătățire a condițiilor de mediu și au vizitat proiecte europene. Obiectivul acestei activități a fost de a stimula implicarea tinerilor, de a-i ajuta să-și dezvolte gândirea analitică și de a fi mai bine pregătiți pentru viitor. La competiție au fost invitați să participe liceenii din județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu, alături de profesori coordonatori, competiția având 2 runde – prima ce a constat în meciuri de dezbateri și a doua în prezentarea unor soluții la probleme de mediu din comunitățile din care provin elevii. Transportul, masa și cazarea au fost asigurate, toți participanți primind materiale informative și promoționale, iar cei mai buni au primit și vouchere cadou.

Evenimentul a implicat tinerii, deoarece au un cuvânt important de spus pentru ca viitorul lor să fie ”mai verde”. Această competiție le-a oferit celor mai buni șansa să câștige premii, să cunoască mai multe informații despre proiectele europene și despre impactul proiectelor finanțate de Uniunea Europeană în România. Am selectat acest tip de eveniment deoarece dezbaterile pregătesc tinerii să acționeze coerent, să se documenteze și să se reprezinte pe ei și localitățile de unde au venit. Tinerii participanți și-au aprofundat astfel cunoștințele despre prioritățile Uniunii Europene în privința Pactului Verde European, au analizat probleme de mediu abordate de societatea civilă, și au exersat abilitățile de a fi critici şi constructivi în abordarea unor subiecte importante pe teme europene. Suntem bucuroși că au participat tineri entuziasmați care conștientizează problemele de mediu, care au idei de reciclare și care se implică în acțiuni de protecție a mediului, direct sau convingând prietenii să le fie alături. Suntem convinși că acești tineri vor avea mai multe șanse la un viitor mai bun, iar acest eveniment sigur a sudat relații și prietenii între toți participanții din Regiunea Centru”, a declarat Simion Crețu director general ADR Centru.

Echipele participante au fost formate din 3 elevi, însoțiți de către un cadru didactic coordonator. Deoarece echipa de la Brașov nu a mai putut participa, locul lor a fost preluat de către o echipă de studenți ai Universității ”1 Decembrie 1918”, care nu au intrat în competiție, dar au avut rol de parteneri de dezbatere pe moțiunea selectată. Tema meciului de dezbateri a fost moțiunea ”mişcările ecologiste ar trebui să-şi axeze campaniile spre a schimba comportamentul cetățenilor, mai degrabă decât a schimba comportamentul companiilor cu privire la poluare şi protecția mediului”. Atât juniorii, cât și echipele de tineri mai experimentați în dezbateri, au intrat în competiție și s-au documentat pe temele propuse, prezentând ulterior mai multe inițiative pentru protecția mediului.

Conform agendei evenimentului, în data de 12.12.2022 toți participanții au fost întâmpinați de către reprezentanții Europe Direct Regiunea Centru la locația de cazare, unde au avut loc prezentările echipelor și a activităților, tema moțiuni și regulile ”world school”. Pentru a facilita interacțiunea între participanți, echipele au fost provocate să se implice în activitatea de ”EU FRIENDSHIP CHALLENGE”, în urma căreia toți au primit recipiente de hidratare din materiale reciclabile, iar echipa Sibiului, care a răspuns corect provocărilor în cel mai scurt timp,  au primit și alte obiecte promoționale.

În 13 decembrie 2022, a doua zi de eveniment, participanții au început activitățile cu o vizită la Agenția pentru Dezvoltare Regională CENTRU, urmată de o vizită la proiectele implementate din Cetatea Alba Iulia și coordonate de ADR Centru. Tot în această zi au avut loc meciurile de dezbateri la Centrul de Excelență al Colegiului Economic ”Dionisie Pop Marțian”, clădire reabilită recent cu fonduri din cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, derulate de ADR Centru. Cei 18 tineri, elevi și studenți ai Colegiului Militar ”Mihai Viteazul” Alba Iulia (AB), Liceul Teoretic ”O.C. Tăslăuanu” Toplița (HR), Liceul ”Mircea Eliade” Întorsura Buzăului (CV), Colegiul Național “Unirea” Tîrgu Mureș (MS) , Liceul ”Onisifor Ghibu” Sibiu, (SB) și Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia(UAB) și-au extras poziția de dezbatere (Guvern și Opoziție) și au intrat în meciuri conform formatului stabilit. Profesorii elevilor au avut rolul de a-i coordona, și mobiliza pe tineri să participe, de a le asigura suport în cazul pregătirii temelor de dezbatere. Arbitrii în competiție au fost profesorii, alături de alți doi tineri cu experiență de 4 ani în dezbateri.

În ultima zi, toți participanții au oferit un feed-back referitor la organizarea evenimentului, la formatul acestuia, condițiile de cazare și agenda, fiind cu toții foarte încântați de întregul program, de informațiile primite și stabilind continuarea colaborării pe viitor. Din partea organizatorilor, urările de ”Sărbători Fericite” au fost însoțite și de câte un pachet de dulciuri.

Câștigătorii desemnați ai primelor 3 locuri, în urma punctajului acumulat pe ambele runde au fost, în ordinea locurilor: elevii Colegiului Militar ”Mihai Viteazul” din Alba Iulia (locul I), elevii Liceului Teoretic O.C. ”Tăslăuanu” din Toplița, județul Harghita (locul al II-lea) și elevii Liceului ”Mircea Eliade” din Întorsura Buzăului, județul Covasna (locul al III-lea). Toți participanții, elevi și profesori, au primit din partea organizatorilor un set de material promoționale, un rucsac, usb 32Gb, un tricou, un suport birou ”Do It Yourself”, o agendă și un pix, iar ocupanții primelor 3 locuri, cât și cei 2 arbitri din rândul elevilor au fost recompensați în plus cu vouchere 400 lei, 300 lei și 200 lei.  

Alba Iulia, 15.12.2022

Pin It on Pinterest

Share This