Astăzi, 24 aprilie, Comisia Europeană a decis să inițieze o procedură de constatare a neîndeplinirii obligațiilor prin trimiterea unei scrisori de punere în întârziere României [INFR(2024)4004] pentru aplicarea incorectă a normelor din Directiva privind întârzierea în efectuarea plăților (Directiva 2011/7/UE).

Întârzierile în efectuarea plăților au efecte negative asupra întreprinderilor, reducând lichiditățile, împiedicând creșterea economică, slăbind reziliența și putând împiedica eforturile în direcția dublei tranziții verzi și digitale. În contextul economic actual, întreprinderile și mai ales IMM-urile depind de plăți regulate pentru a funcționa și a face investiții. Directiva privind întârzierea în efectuarea plăților obligă autoritățile publice să își plătească facturile în termen de 30 de zile (sau de 60 de zile, în cazul autorităților din domeniul sănătății publice).

Comisia trimite României o scrisoare de punere în întârziere din cauza faptului că autoritățile din domeniul sănătății publice înregistrează întârzieri excesive în efectuarea plăților către farmaciile independente din România pentru medicamentele eliberate pacienților prin intermediul sistemului național de asigurări de sănătate. Întrucât farmaciile sunt direct răspunzătoare pentru orice fel de întârziere față de distribuitori și de alte părți din lanțul de aprovizionare, aceste întârzieri la plată riscă să provoace falimentul farmaciilor independente din România. România are acum la dispoziție două luni pentru a răspunde și a remedia deficiențele semnalate de Comisie. Dacă nu primește un răspuns satisfăcător, Comisia poate decide să emită un aviz motivat.

Context

Prin pachetul său lunar de decizii în constatarea neîndeplinirii obligațiilor, Comisia Europeană („Comisia”) urmărește acționarea în justiție a statelor membre care nu și-au îndeplinit obligațiile ce le revin în temeiul legislației UE. Aceste decizii, care vizează diverse sectoare și domenii de politică ale UE, au scopul de a asigura aplicarea corespunzătoare a legislației UE, în beneficiul cetățenilor și al întreprinderilor.

Etapele procedurilor de constatare a neîndeplinirii obligațiilor.RO•••

Pentru mai multe detalii referitoare la toate deciziile luate, vă rugăm să consultați registrul deciziilor în constatarea neîndeplinirii obligațiilor.

Pin It on Pinterest

Share This