Comisia Europeană a decis să înregistreze o inițiativă cetățenească europeană (ICE), intitulată „Conectarea tuturor capitalelor și cetățenilor europeni prin rețele feroviare de mare viteză”. Organizatorii inițiativei invită Comisia să propună un act cu forță juridică obligatorie care să vizeze conectarea tuturor capitalelor europene prin linii de cale ferată de mare viteză, conectând rețelele feroviare de mare viteză existente și construind linii de mare viteză acolo unde acestea nu există încă.

Decizia de înregistrare este de natură juridică și nu aduce atingere concluziilor juridice și politice finale ale Comisiei cu privire la această inițiativă și nici acțiunilor pe care intenționează să le întreprindă, după caz, dacă inițiativa obține sprijinul necesar.

Întrucât această inițiativă cetățenească europeană îndeplinește condițiile formale stabilite în legislația relevantă, Comisia consideră că este admisibilă din punct de vedere juridic. Comisia nu a analizat încă fondul propunerii.

Prin înregistrarea noii inițiative, se marchează o etapă importantă de la introducerea acestui instrument unic care le permite cetățenilor europeni să participe activ la definirea politicilor și priorităților Uniunii Europene.

Etapele următoare

După înregistrarea inițiativei de astăzi, organizatorii au la dispoziție șase luni pentru a începe colectarea semnăturilor. Dacă, în termen de un an de la începutul perioadei de colectare, o inițiativă cetățenească europeană primește un milion de declarații de susținere din cel puțin șapte state membre, Comisia va trebui să reacționeze. Comisia ar putea decide fie să dea curs solicitării, fie să o respingă și va trebui să își argumenteze decizia.

De la începutul ICE, Comisia a primit 125 de cereri de înregistrare a unor inițiative cetățenești europene, dintre care 100 au fost admisibile, îndeplinind astfel condițiile pentru a fi înregistrate.

Pentru mai multe detalii accesați următorul link: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_23_2254

Pin It on Pinterest

Share This