Acordul privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană a fost aprobat duminică, 25 noiembrie 2018, de liderii UE. România a fost reprezentată de domnul preşedinte Klaus Iohannis. Cei 27 de lideri ai UE au aprobat acordul după mai puţin de o oră de discuţii. 

Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, a declarat că momentul Brexitului este unul tragic și că acordul cu Marea Britanie este cel mai bun posibil, dar și singura variantă. “Aceasta nu este o zi de sărbătorit cu șampanie. Toată lumea a vorbit astăzi cu tristețe”, a declarat Juncker, precizând că cele menționate sunt în mare parte împărtășite de liderii UE.

Conform lui Juncker, unitatea celorlalte 27 de state membre a fost menținută, în ciuda presiunii. “Aceasta este singurul acord posibil. Unul bun, dar trist. Acesta este un moment trist pentru UE. Viitorul va arăta că este așa”, a spus președintele executivului.

Juncker a făcut un apel pentru ratificarea acrodului în parlamentul britanic: “Îi invit pe cei ce trebuie să ratifice acest acord în Camera Comunelor să ia acest lucru în considerare. Acesta este cel mai bun acord pentru Marea Britanie, pentru UK, singurul acord posibil.”

Președintele Consiliului European, Donald Tusk a declarat: “Indiferent de modul în care se termină, un lucru este sigur – vom rămâne prieteni până la sfârșitul zilelor și o zi în plus.”

După agrearea proiectului de către liderii statelor membre în Consiliul European, Acordul de retragere al Marii Britanii din Uniune urmează să fie aprobat formal în Consiliul UE şi de Parlamentul European și ratificat de către Parlamentul britanic.

Consensul de la Bruxelles intervine la 18 luni după începutul negocierilor dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană, după activarea Articolului 50 din Tratatul de la Roma în urma rezultatului referendumului din 2016.

Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană pe 29 martie 2019.

Pin It on Pinterest

Share This