Miercuri, 25 iulie, au fost lansați încă 4 sateliți Galileo, de la Centrul Spațial European din Guyana Franceză, purtați de lansatorul european Ariane-5. Prin urmare, sistemul global de navigație prin satelit al UE beneficiază în acest moment de 26 de sateliți, aceștia oferind un semnal de mai mare precizie pentru o serie de servicii importante. 

Lansați începând cu luna decembrie 2016, sateliții Galileo furnizează servicii de poziționare și de datare pentru circa 400 de milioane de utilizatori, capacitatea operațională integrală urmând a fi atinsă în anul 2020, când constelația va atinge 30 de sateliți. Cu o precizie de 20 cm, care la momentul respectiv va reprezenta un record, Galileo va fi cel mai precis sistem de navigație prin satelit din lume.

 

Serviciile furnizate de Galileo

În prezent, Galileo furnizează trei tipuri de servicii bazate pe navigația prin satelit:

  • Serviciul deschis Galileo – un serviciu gratuit de poziționare, navigație și datare, care permite sistemului eCall, care trebuie instalat în mod obligatoriu în toate automobilele noi din UE începând cu data de 31 martie 2018, să comunice serviciilor de urgență locul unde se află vehiculul.
  • Serviciul de căutare și de salvare (SAR) al Galileo – care permite localizarea semnalelor SOS provenite de la o baliză activată. Odată cu demararea serviciilor inițiale ale Galileo în decembrie 2016, durata de detectare a unei persoane pierdute pe mare sau în munți s-a redus de la 4 ore la aproximativ 10 minute de la activarea unei balize pentru cazuri de urgență. Precizia localizării s-a îmbunătățit de la 10 km fără Galileo la mai puțin de 2 km cu Galileo. În plus, începând din anul viitor, serviciul va transmite înapoi un semnal prin care informează persoana aflată în pericol că semnalul de urgență a fost detectat și localizat.
  • Serviciul public reglementat (PRS) Galileo – un serviciu criptat, conceput pentru utilizarea de către autoritățile publice în cazuri sensibile din punctul de vedere al securității, de exemplu pentru operațiuni militare. Acest serviciu urmărește asigurarea continuității serviciilor chiar și în cele mai nefavorabile condiții, furnizând un serviciu deosebit de robust și complet criptat pentru utilizatorii guvernamentali în timpul situațiilor de urgență sau de criză de la nivel național, precum atacurile teroriste.

Aceste servicii se bazează pe semnale de mare precizie, putând fi folosite pentru poziționare, navigație și datare de orice dispozitiv compatibil cu Galileo. Serviciile Galileo sunt utilizate în faza actuală în combinație cu alte sisteme de navigație prin satelit, precum GPS. Însă, odată cu atingerea, în anul 2020, a numărului de 30 de sateliți, sistemul va fi complet operațional și independent, ceea ce înseamnă că o poziție va putea fi determinată în mod autonom oriunde și oricând doar cu ajutorul sateliților Galileo.

 

Context

Galileo reprezintă sistem civil aflat sub control civil, care furnizează informații precise de poziționare și datare, având drept scop să asigure independența Europei față de alte sisteme de navigație prin satelit, precum și autonomia sa strategică în domeniul navigației prin satelit. Autonomia în acest sector va impulsiona piața locurilor de muncă din Europa, va ajuta UE și mai mult în misiunea sa de a oferi securitate și apărare și va sprijini tehnologiile emergente precum inteligența artificială, dronele, mobilitatea automatizată și internetul obiectelor.

Sateliții Galileo poartă numele copiilor ale căror desene au fost selectate ca imagini câștigătoare în cadrul Concursul de desene Galileo din anul 2011. Cei 4 sateliți lansați la 25 iulie sunt numiți după Tara din Slovenia, Samuel din Slovacia, Anna din Finlanda și Ellen din Suedia.

 

Pașii următori

Pentru bugetul perioadei 2021-2027, Comisia a propus un Program spațial al UE cu un buget de 16 miliarde EUR, care să acopere toate activitățile spațiale existente, precum și cele noi, inclusiv menținerea accesului autonom al UE la spațiu, sprijinirea întreprinderilor nou-înființate din sectorul spațial și dezvoltarea de noi componente de securitate precum cunoașterea situației spațiale (SSA) și comunicarea guvernamentală prin satelit (GOVSATCOM).

Mai multe informații privind noul program spațial al UE sunt disponibile la link-ul: http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-18-4023_ro.htm

Mai multe informații privind Strategia spațială pentru Europa (octombrie 2016) sunt disponibile la link-ul: http://europa.eu/rapid/press-release_IP-16-3530_ro.htm

Pin It on Pinterest

Share This