Un nou raport cuprinzător al Centrului Comun de Cercetare (JRC) al Comisiei Europene explorează lumea complexă și adesea dezbinătoare a discursurilor privind migrația, evidențiind impactul semnificativ al acestora asupra percepțiilor publice și a deciziilor de politică. Raportul, care reunește dovezi din partea JRC, a Centrului European de Politici și a Institutului Universitar European, urmărește să ofere un punct de referință pentru înțelegerea rolului discursurilor în modelarea modului în care înțelegem migrația.

Raportul complet este disponibil online și se preconizează că constatările și recomandările sale vor contribui la o dezbatere publică mai nuanțată și mai informată cu privire la migrație în UE.

Cele șase cadre narative comune privind migrația

Raportul identifică șase cadre narative comune privind migrația utilizate în mass-media principală: cadrul de solidaritate; cadrul umanitar; cadrul beneficiilor economice; cadrul pragmatic; cadrul amenințării; și cadrul de criză.

De asemenea, analizează ceea ce face ca unele narațiuni să fie mai convingătoare decât altele, subliniind importanța rezonanței emoționale, alinierea la credințele preexistente și relevanța pentru preocupările actuale.

Pericolele narațiunilor care dezbină

Raportul avertizează, de asemenea, cu privire la pericolele discursurilor dezbinătoare privind migrația, care pot exploata temerile și anxietățile preexistente ale oamenilor, pot submina încrederea în instituții și pot alimenta xenofobia și diviziunile sociale.

O analiză a tweet-urilor liderilor populiști europeni dezvăluie utilizarea pe scară largă a discursului „noi vs. ei”, care este folosit pentru a discredita rivalii politici și a mobiliza sprijinul pentru agendele anti-sistem.

Studii de caz și recomandări

Cinci studii de caz diferite pun în lumină discursurile privind migrația climatică, discursurile populiste, criza locuințelor din Țările de Jos, dezinformarea cu privire la strămutarea din Ucraina și acțiunile de comunicare de succes privind migrația. Pe baza acestor studii, raportul oferă recomandări practice factorilor de decizie politică și profesioniștilor din domeniul comunicării pentru a promova discursuri care promovează o înțelegere bazată pe dovezi a migrației.

Priorități pentru instituțiile UE

Raportul propune trei priorități generale pentru ca instituțiile UE să creeze un mediu informațional bazat pe date concrete în ceea ce privește migrația:

1. Deveniți o sursă de încredere de informații legate de migrație: Să acorde prioritate consolidării încrederii, capacitării cetățenilor cu informații concrete și adoptării unei abordări coerente în materie de comunicare.

2. Elaborarea unor mesaje echilibrate: Crearea de comunicări care să rezoneze cu toate părțile societății, abordând preocupările și provocările legitime legate de migrație.

3. Crearea unei rețele de comunicatori la nivelul UE: Încurajarea unui efort comun între instituțiile, agențiile și statele membre ale UE pentru a transmite publicului beneficiile și valoarea politicilor UE în domeniul migrației.

Utilizarea cercetării pentru a informa comunicarea privind migrația

Raportul subliniază importanța utilizării cercetării pentru a informa eforturile de comunicare privind migrația, pentru a furniza date exacte, pentru a identifica concepțiile greșite comune și pentru a pune în lumină sentimentele și atitudinile în rândul grupurilor-țintă. Prin utilizarea serviciilor de sprijin științific, cum ar fi Centrul Comun de Cercetare, echipele de comunicare din cadrul instituțiilor UE pot elabora mesaje bazate pe dovezi care să rezoneze cu diverse categorii de public.

Aflați mai multe

Evaluarea producției și a impactului discursurilor privind migrația într-o perioadă de polarizare

Crearea unui dialog public echilibrat privind migrația și migranții

Politica UE în materie de migrație și azil

Pin It on Pinterest

Share This
Europe Direct Regiunea Centru
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.