
Aceasta include măsuri de consolidare a securității cibernetice, de combatere a dezinformării și de includere a Republicii Moldova în zona de roaming a UE.
Autorizarea Consiliului în ceea ce privește utilizarea pentru Republica Moldova a rezervei UE pentru securitate cibernetică marchează un progres esențial în domeniul securității regionale și al cooperării digitale dintre UE și Republica Moldova în temeiul Regulamentului UE privind solidaritatea cibernetică. Acest prim „acord cibernetic” de succes la care s-a ajuns în timpul președinției daneze contribuie la abordarea unor incidente majore de securitate cibernetică. El reprezintă o realizare semnificativă în urma eforturilor Comisiei de a spori cooperarea digitală și de a consolida securitatea atât a Republicii Moldova, cât și a UE, astfel cum se subliniază în Declarația comună UE-Republica Moldova.
Comisia salută, de asemenea, acordul politic privind aderarea Republicii Moldova la zona de roaming la tarife naționale. După adoptarea oficială, acesta le va permite cetățenilor moldoveni și călătorilor din UE să sune, să trimită mesaje și să utilizeze datele mobile fără a plăti taxe suplimentare. În plus, Republica Moldova intră pe lista UE a țărilor terțe de încredere pentru validarea semnăturilor electronice din țări terțe. Acest lucru permite validarea cu ușurință a semnăturilor și a sigiliilor din partea organizațiilor și cetățenilor UE, astfel încât întreprinderile și cetățenii din UE și din Republica Moldova să poată face mai ușor afaceri împreună.
În fine, pentru a consolida reziliența societății împotriva ingerințelor străine și a dezinformării în regiune, a fost creat un nou centru al Observatorului european al mass-mediei digitale, FACT, cu sprijinul Comisiei.