Cu multă bucurie, cu entuziasm și, la sfârșit, cu păreri de rău că s-au terminat provocările, un număr de aproape 400 elevi și profesori din liceele din Regiunea Centru au răspuns la European Friendship Challenge. Ineditul eveniment a adus laolaltă aproape 100 de echipe de prieteni și colegi, care au participat la o competiție interactivă în școli, au rezolvat quiz-uri, au răspuns la întrebări pe teme europene, și-au convins prietenii să recicleze, au cântat Imnul Europei, și-au exersat abilitățile și multe altele. Activitatea, organizată de Europe Direct Regiunea Centru, cu susținerea structurii gazdă ADR Centru, în parteneriat cu Asociația Emanoil din Alba Iulia, a cucerit toți participanții, elevi de liceu, care s-au simțit extraordinar alături de colegi.

Cu sprijinul Inspectoratelor Școlare Județene, pe parcursul lunii noiembrie echipa Europe Direct Regiunea Centru, alături de voluntarii de la Asociația Emanoil, au fost pe ,,drum‘‘ și au mobilizat aproape 400 de elevi și peste 50 de profesori să afle mai multe despre programele europene dedicate lor, despre sursele de informare la care au acces, despre valorile și principiile europene, dar și detalii despre soluțiile de protecție a mediului, care se pot aplica pentru contracararea deteriorării calității vieții.

Evenimentul, tip caravană, a propus participanților o activitate interactivă, pe tematică europeană, la care au participat tineri din toate cele șase județe, Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu, în cadrul unităților de învățământ propuse de Inspectoratele Școlare. Activitatea s-a desfășurat în contextul sărbătoririi Anului European al Competențelor, an în care tinerilor li s-a cerut să își facă auzită vocea, să se implice pentru a putea determina o schimbare a viitorului lor.

În cadrul unităților de învățământ din Regiune, cei înscriși la această activitate interactivă pe tematică europeană, grupați în echipe de câte 4 membri, au avut diferite provocări și sarcini de rezolvat în perimetrul școlii, cu puncte de verificare a îndeplinirii acestora și cu mici recompense. Sub supravegherea cadrelor didactice, timp de 60 de minute, toți participanții au avut libertatea de a veni cu idei, materiale sau soluții cât mai interesante, care să răspundă solicitărilor lansate în provocări.

La finalul activităților, nivelul de informații cu privire la practicile ecologice, posibilitățile de reducere a risipei energetice, dar și privind oportunitățile programelor de tineret au fost mai bine înțelese de toți participanții. Aceștia au primit din partea organizatorului câte un kit de materiale de participare și materiale informative, iar echipa cu cele mai multe răspunsuri corecte și cel mai bun timp a fost premiată suplimentar cu obiecte promoționale.

Un număr mare de elevi a răspuns pozitiv provocărilor prieteniei europene, la prima sa ediție, din activitatea EU Challenge. Elevii au avut ocazia să îmbine și să testeze activitățile intelectuale cu cele fizice, să își exerseze abilitățile digitale, plecând fiecare dintre ei cu mai multe cunoștințe despre UE, în cadrul unor activități foarte stimulante. Au discutat despre valorile europene, și-au sunat prietenii ca să-i convingă să recicleze, au dansat alături de profesori și au învățat să fie atenți la cerințele provocărilor, au transmis mesaje președintelui Comisiei Europene și au propus soluții de reducere a impactului activităților poluante.

28.12.2023

Pin It on Pinterest

Share This