Facilitatea pentru Comunități Energetice Europene (The European Energy Communities Facility) tocmai a lansat prima sa cerere de propuneri.
De acum și până pe 30 septembrie, comunitățile energetice emergente din cele 27 de state membre ale UE, Islanda, Moldova, Macedonia de Nord și Ucraina pot solicita o subvenție forfetară de 45.000 EURO pentru a dezvolta un plan de afaceri solid pentru proiectul lor.
În plus, dacă cererea dumneavoastră este aprobată, veți avea acces la schimburi naționale de informații inter pares și la un program de consolidare a capacităților care să vă sprijine în dezvoltarea și implementarea planului de afaceri.
În cadrul acestei cereri, The European Energy Communities Facility va distribui peste 3 milioane EURO către 73 de inițiative în total, oferind cetățenilor posibilitatea de a promova o tranziție energetică echitabilă, democratică și durabilă.
Grantul va acoperi toate lucrările pregătitoare necesare pentru pregătirea unui plan de afaceri pentru comunitatea dumneavoastră energetică: evaluări tehnice și financiare, proceduri juridice și administrative și alte sarcini premergătoare dezvoltării, cum ar fi studiile de fezabilitate.
Pot fi acoperite și lucrările pregătitoare necesare pentru structurarea unui plan de afaceri solid, viabil și eligibil pentru finanțare.
Deși obiectivul principal al apelului este de a ajuta comunitățile energetice emergente să obțină finanțarea necesară pentru a-și pune în practică proiectul și a-și profesionaliza activitățile, pot aplica și comunități energetice deja consacrate care doresc să exploreze noi servicii.
Singurele cerințe pentru a aplica sunt să fii înregistrat ca entitate juridică, să te conformezi cu una dintre definițiile UE pentru comunitățile energetice, să ai sediul într-o țară eligibilă și să te angajezi să îndeplinești obligațiile aferente grantului.
Poți folosi autoverificarea eligibilității pentru a afla dacă ești eligibil.
Pentru a oferi oportunități egale tuturor, candidaturile vor fi împărțite în două categorii regionale, în funcție de cadrul legal pentru comunitățile energetice din fiecare țară.
Aceasta înseamnă că inițiativele dezvoltate în țări în care contextul energiei comunitare este mai dificil nu vor trebui să concureze cu cele din țări cu un context mai favorabil.
Candidaturile vor fi evaluate de experți independenți pentru a asigura o evaluare corectă și echilibrată.
Acești experți vor evalua operațiunile și gradul de pregătire al comunității energetice, ambiția proiectului său, coerența și plauzibilitatea propunerii și impactul asupra comunității locale.
Ești gata să duci proiectul tău energetic comunitar la nivelul următor?
Consultă documentele apelului pentru a afla mai multe și a aplica acum !