I: Sfaturi ecologice pentru incalzirea locuintei

Toti vrem o locuinta calduroasa pe timp de iarna. Dar important e sa-ti incalzesti casa, nu imediata ei apropiere.

Incalzirea ineficienta este una din cauzele principale ale pierderii de energie. Potentialul de a economisi aceasta energie este fantastic. Cateva trucuri simple si cateva investitii pot sa scada semnificativ valoarea facturilor pentru incalzire.

1. Nu incalzi mai mult decat este necesar. 18-20 de grade Celsius sunt suficiente pentru o sufragerie, iar in dormitor, hol sau alte incaperi mai putin folosite temeratura poate fi mai scazuta. Asa ca tine usile inchise. Nu lasa niciodata sistemul de incalzire pornit atunci cand nu esti acasa. Instaleaza termostate ce regleaza automat temperatura camerei: mai cald ziua si mai rece noaptea.

2. Instaleaza izolatoare termice sau convinge-ti tamplarul sa o faca. Ferestrele vechi pot fi o sursa de pierderi de caldura; nu doar geamul, ci si tamplaria sau sistemele de inchidere necorespunzatoare.

3. Aeriseste camerele rapid. Cel mai bun mijloc pentru ca aerul proaspat sa intre in camera e sa inchizi instalatia de incalzire si sa deschizi fereastra putin. Este rapid si in acest mod peretii camerei nu se racesc. Nu lasa niciodata deschis sitemul de incalzire atunci cand aerisesti camera. Cu fiecare grad scazut in camera, economiseti pana la 6% din consumul de energie!

4. Fa-te comod! O izolare adecvata a peretilor exteriori, a podurilor sau a pivnitelor pot reduce costurile la incalzire pana la jumatate. Intreaba autoritatile in legatura cu subventiile pentru acest tip de investitii.

5. Verifica-ti sistemul de incalzire. Noile sisteme sunt mult mai eficiente, iar beneficiile sunt vizibile in scurt timp. Nu uita ca orice sistem de incalzire are nevoie de intretinere. Avertizare: sistemele electrice de incalzire sunt extrem de ineficiente, consuma foarte multa energie si trebuie inlocuite.

II. Sisteme de incalzire eficiente

Locuintele moderne se pot incalzi mai mult sau mai putin automat. Cele mai eficiente sisteme de incalzire sunt foarte bine izolate si sustinute si de caldura emanata de corpul uman. Iar daca temperatura scade puternic, sistemele alternative de incalzire pot ajuta. Emisii de CO2 = 0. Investitiile isi au rostul si in locuintele mai vechi.

1. Noile sisteme de incalzire pe lemne ard peleta sau rumegus. Sunt suta la suta automatice si pot incalzi apa pentru intreaga casa. Emisiile de CO2 au valori neutre daca lemnul provine din paduri regenerabile.
2. Panourile solare pot produce nu doar apa pentru spalat. Instalatiile de incalzire solara in casele bine izolate termic pot produce necesarul de caldura pentru zilele din timpul primaverii si al toamnei si pot sustine in acelasi timp sistemul de incalzire conventional in timpul iernii.
3. Biogazul nu este folosit doar pentru anumite domenii. Poate fi transformat de asemenea in gaz. Cand este ars in mici combinatii de plante pentru caldura si energie (CHP) poate suplini necesarul de caldura si energie.
4. Geo-caldura poate suplini energia in diverse feluri. Cateva mii de case au colectori subterani superficiali. Caldura pompata intrebuintata pentru a procesa geo-caldura trebuie condusa doar de eco-energie. Statiile de energie geo-termala produc atat electriciate cat si caldura.

III. Transportul ecologic constient

Prin transport, cantitatea de CO2 este larg raspandita. In timp ce unii prefera sa conduca masini imense de teren, altii iau autobuzul. Unii au nevoie sa zboare in jurul lumii in timpul liber, in timp ce altii prefera sa petreaca vacanta plimbandu-se pe jos. Acestea sunt mari diferente comportamentale, iar potentialul de a economisi energia este la fel de mare.

1. Foloseste transportul in comun! Autobuzele si trenurile sunt de trei ori mai eficiente din punct de vedere energetic decat masinile proprietate personala. Sistemele urbane de transport sunt cele mai eficiente si vor fi mai putin poluante in viitor, cand vor functiona pe baza de eco-energie.

2. Foloseste-ti picioarele mai des! Mersul pe jos iti mentine greutatea optima si nu dauneaza mediului. Recucereste orasul la picior!

3. Zboara cu avionul doar atunci cand e necesar! Traficul aerian este una din cele mai mari amenintari la adresa climei. Ia in calcul alternativele, precum telefonul sau video conferintele. Incearca sa reduci numarul de zboruri de lunga durata. Pe rutele scurte, spre tari invecinate, trenul este mai rapid si mult mai ecologic.

4. “Micsoreaza-ti” masina! Cea mai importanta intrebare la care ar trebui sa raspunzi atunci cand iti cumperi o masina trebuie sa fie: “Cat consuma?” Masinile ce consuma 4 litri la 100 de km sunt deja pe piata. Si cat de curand se va ajunge la 2 litri. Ajuta-ne sa-i facem pe proprietarii de limuzine, SUV-uri si alte masini care consuma cantitati enorme de combustibil sa se rusineze ca intrebuinteaza aceste masini.

5. Foloseste bicicleta! Ocupa un spatiu foarte mic si nu utilizeaza combustibil. Este silentioasa, ecologica si te mentine in forma. Asa ca foloseste orice oportunitate de a-ti pune la treaba vechea bicicleta, atunci cand te duci la serviciu, la cumparaturi sau in vacanta.

III: Ecologic, mai putin inseamna mai mult

Cat de mult, cat de repede, cat de ieftin – acesta este crezul lumii moderne. Turbo consumul nu face lumea mai fericita, iar mediul trebuie sa faca socotelile. O economie in care cantitatea este mai importanta decat calitatea duce la cresterea masiva a emisiilor de gaze cu efect de sera. Un management mai chibzuit al timpului si al resurselor va lasa urme mai putin distructive si va creste calitatea vietii.

1. Uita-te la calitate atunci cand cumperi haine sau electronice. Calitatea duce la o folosire mai indelungata. Cumparand produse de calitate protejam resursele naturale si reducem cantitatea de CO2 emisa in urma transportului lor.

2. Mananca mai putina carne! Dupa ultimele cercetari ale FAO (Food and Agriculture Organisation) cresterea animalelor este responsabila cu aproape 18% din totalul gazelor cu efect de sera emise; aceasta din cauza cantitatii mari de energie necesara pentru fertilizarea productiei, transformarea padurilor in locuri de pasunat sau in culturi de soia pentru furaje.

3. Alege produsele ecologice. Acestea cresc fara fertilizatori artificiali sau pesticide si nu implica transportul furajelor peste mari si oceane. Intreg procesul de productie genereaza mai putine emisii de gaze cu efect de sera.

4. Cumpara produse locale atunci cand este sezonul lor. Aceasta reduce traficul rezultat din transportul lor.

5. Si in cele din urma: redescopera frumusetile locale! Calatoriile cu avionul pentru cumparaturi sau plecarile in insule tropicale provoaca pagube mediului si sporesc contributia ta personala de emisii de CO2. Asa ca petrece-ti cat mai multe vacante in apropierea casei tale si descopera ca este la fel de frumos ca si in alte locuri indepartate.

 

Pin It on Pinterest

Share This