COMUNICAT DE PRESĂ

În săptămâna “Școlii altfel!”, copiii de clasa a treia au aflat ce este Uniunea Europeană și cum fondurile Uniunii au sprijinit înfrumusețarea orașelor și îmbunătățirea vieții de zi cu zi a locuitorilor din Regiunea Centru.

În același timp, sala de ședințe ADR Centru a devenit sală de conferințe pentru elevii Liceului cu Program Sportiv din Alba Iulia, unde cei mici au pus pe hârtie noi idei de proiecte, iar echipa Europe Direct Regiunea Centru le-a explicat tuturor de ce și pentru cine se dau fonduri europene.

Suntem în cel de al doilea an când primim la sediul ADR Centru elevii împreună cu profesorii însoțitori pentru a petrece o zi plină de întrebări despre activitățile Agenției Regionale de Dezvoltare Centru și a Centrului de informare Europe Direct Regiunea Centru. În acest an, celor mici le-au fost oferite informații despre Uniunea Europeană, despre țările europene, dar și despre proiectele din Regiunea Centru care au fost finanțate în perioada 2007-2013 și care acum au devenit atracții turistice, parcuri, stațiuni deja vizitate de către unii dintre ei. Au fost alese câteva inițiative care au captat atenția elevilor, respectiv parcul de aventură ”Dino Parc” din Râșnov, Cetatea Alba Carolina și Parcul dendrologic tot din Alba Iulia. Pornind de la tematica celor trei proiecte s-au vizionat filmulețe, au fost puse întrebări, și de asemenea, a fost surprinzător să aflăm cât de multe cunoșteau elevii despre locațiile finanțate din fonduri și beneficiile aduse de acestea. Partea de final a „conferinței” s-a concretizat printr-un atelier de strângere de idei de proiecte în care s-a lucrat pe echipe. Micii cetățeni europeni ai Alba Iuliei au venit cu propuneri îndrăznețe și au dat răspunsuri foarte bune la întrebări de ”specialitate”: care sunt benefi-ciarii proiectului ales de ei, care este bugetul, unde anume doresc să implementeze acest proiect și de ce au nevoie pentru realizarea acestuia. De pe fișele elevilor au apărut idei frumoase de proiecte care s-ar putea implementa în Regiunea Centru. Cei mai mulți au optat pentru parcuri de distracție, cu tobogane și cu locuri de joacă, terenuri de sport, dar și parcuri tematice, școli și fel de fel de amenajări urbane. La sfârșit, fiecare echipă a primit mici surprize constând în obiecte promoționale personalizate: rame foto, carnețele, plase, dar și suporturi de notițe.

Principalele activități ale Centrului, de a răspunde la solicitările de informații primite de la cetățenii Regiunii Cen-tru și din alte regiuni, dar și de a-i informa mereu referitor la acțiunile întreprinse sau susținute de UE la nivel local sau regional, vor fi permanent asigurate de către echipa Europe Direct Regiunea Centru. Fiind un an în care se vor lansa o serie programe ce alocă fonduri nerambursabile pentru perioada 2014-2020, o parte din activitățile propuse în 2016 vor viza diseminarea acestor informații. Participarea la evenimente regionale și di-seminarea informațiilor, prezentarea oportunităților existente pentru tinerii aflați la început de drum după finaliza-rea studiilor, dar și ateliere practice privind scrierea de proiecte pentru accesarea fondurilor europene, vor fi temele atinse prin evenimentele propuse de echipa Europe Direct. ADR Centru susține activitatea Centrului de informare Europe Direct Regiunea Centru care va organiza ediția a treia a ”Crosului Europei” în luna septembrie și va lansa diverse concursuri dedicate cetățenilor din Regiunea Centru.

Alba Iulia, 21.04.2016

Prin intermediul Centrului Europe Direct cetățenii din Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureş și Sibiu, vor fi informaţi și pe parcursul următorilor ani asupra oportunităților de finanțare, a drepturilor pe care le au dacă vor să muncească, să călătorească sau să studieze în alte state membre și asupra activităților instituțiilor Uniunii Europene. Reprezentanții Centrului pot fi contactaţi la tel 0358/403121, la e-mail la europedirect@adrcentru.ro, sau direct la sediul din Alba Iulia, str. Decebal, nr. 12.

 

[widgetkit id=114]

Pin It on Pinterest

Share This