„Fit4EU – Formarea cadrelor didactice pentru educația civică specifică unui grup țintă în Uniunea Europeană” este un proiect Jean Monnet care oferă profesorilor de educație civică patru cursuri de formare care urmăresc să aducă o contribuție relevantă și de durată atunci când vine vorba de educarea grupurilor țintă în UE la școli din Germania și Europa.

Obiectivele de bază ale cursurilor sunt implementate în așa fel încât profesorii să fie pregătiți corespunzător, să obțină o dezvoltare profesională în continuare și să primească instrumentele necesare pentru formarea și cercetarea pe cont propriu ulterior.

Pentru înregistrare apăsați aici !

O proporție substanțială a legislației naționale din statele membre este rezultatul inițiativelor legislative la nivel european. Din acest motiv, Uniunea Europeană are o influență directă asupra vieții cetățenilor săi. Această influență depășește libertatea de circulație în Europa și UE prin eliminarea tarifelor de roaming. Fie că se află în supermarketuri, navigând online sau pe malul lacului, deciziile luate de UE influențează viața cetățenilor europeni într-un mod omniprezent.

În același timp, cetățenii pot participa la procesul decizional al UE prin proceduri și procese de participare europeană, de exemplu, alegerile europene și Inițiativa cetățenească europeană. Mai mult, pentru prima dată în istorie, începând din 2024, germanii vor putea vota la alegerile directe pentru Parlamentul European la vârsta de 16 ani.

Astăzi, este imposibil să înțelegem și să predați în mod adecvat educația civică în Germania și Europa fără a lua în considerare dimensiunea europeană. Din acest motiv, este nevoie de o educație civică contemporană. Acest lucru devine totuși dificil atunci când mulți profesori consideră că este dificil să predea politica europeană cu toate complexitățile ei. Dinamica integrării europene devine rapid depășită în manualele folosite în școli, iar complexitatea acestor procese de luare a deciziilor este complicată și mai mult de nomenclatura specifică a diferitelor instituții.

Se consideră că studenții au o lipsă de interes și prejudecăți larg răspândite față de UE. În plus, calitatea și adecvarea materialului disponibil pe scară largă online este dificil de evaluat de către profesori individuali.

Aici intervine Fit4EU. Proiectul nostru oferă cadrelor didactice patru cursuri de formare a profesorilor cu mai multe module, care se adresează profesorilor de educație civică din școlile primare, gimnaziale, școlile profesionale și școlile gramaticale și cuprinzătoare, precum și un program specific de predare a limbii engleze.

Prin participarea la Fit4EU, profesorii își pot aprofunda cunoștințele pedagogice și specifice disciplinei, dezvoltând în același timp abilități pentru a oferi studenților o educație europeană solidă din punct de vedere academic, centrată pe elev, diversificată din punct de vedere metodologic și activatoare din punct de vedere cognitiv.

Datorită finanțării UE, pregătirile pentru profesori sunt gratuite!

Pentru înregistrare apăsați aici !

Fit4EU

Proiectul este realizat de Profesorul de Științe Politice cu accent pe Didactica Științelor Sociale de la Universitatea Goethe din Frankfurt și este cofinanțat de Uniunea Europeană.

Fit4EU este o extensie a proiectelor anterioare Jean Monnet care au fost conduse anterior de către președinte.

De exemplu, în cadrul proiectului PEP (germană: Planspiele zur handlungsorientierten EU-Vermittlung in der Primarstufe ) a fost concepută o simulare orientată spre acțiune, în care elevii din școala primară ajung să joace rolul Consiliului UE.

Un altul este JUMPER în germană: Junge Menschen erreichbar machen mit politischer Europabildung ) care își propune să facă educația civică în UE mai accesibilă tinerilor.

Modulul 1

Uniunea Europeană – Cum funcționează din nou?

Abordări practice ale predării unui sistem politic complex

  • UE ca sistem sui generis de guvernanță – Reîmprospătarea și actualizarea cunoștințelor
  • Abordări interactive pentru înțelegerea integrării europene
  • Prelegeri ale experților din UE și discuții ulterioare
  • În culise: un schimb deschis cu un membru al Parlamentului European
Modulul 2

Predarea UE la clasă – abordarea adecvată a „complexităților europene”

  • Obiective și abordări ale predării educației civice în Europa
  • Abordarea problemelor controversate atunci când se preda educația civică în UE
  • Aplicarea de metode de predare inovatoare și orientate spre acțiune, de exemplu jocuri de simulare specifice grupului țintă
  • Prezentarea materialelor de predare și învățare
  • Atelier: alegerile pentru Parlamentul European din 2024

Modulul 3

Internalizați și transferați

  • Reflecție asupra implementării metodelor în clasă
  • Discutarea provocărilor și schimbul de bune practici
  • Viituri europene? Scenarii despre viitorul UE

Modul 1: 12 martie sau 13 martie 2025 Online
Modul 2: 19 martie sau 20 martie 2025 și 24 martie sau 27 martie 2025 și 31 martie sau 03 aprilie 2025 Online
Modul 3: 28 aprilie sau 29 aprilie 2025 Online

Pentru înregistrare apăsați aici !

Pentru mai multe detalii accesați site-ul:

https://fit4eu.org/en/homepage/

Pin It on Pinterest

Share This