Preluarea Președinției Consiliului Uniunii Europene de către Luxemburg, pe perioada iulie – decembrie 2015, a fost marcată în România de o conferință de presă organizată în 13 iulie la sediul Reprezentanței Comisiei Europene în Romania. La eveniment au participat Christian Biever – Ambasadorul Marelui Ducat de Luxemburg în România, Bogdan Aurescu – ministrul Afacerilor Externe al României și Angela Filote – șeful Reprezentanței Comisiei Europene în România.

Luxemburg este una din cele șase țări fondatoare ale Uniunii Europene, fiind totodată stat membru al NATO, OCDE, al Națiunilor Unite și a Benelux, susținând consensul politic în favoarea integrării economice, politice și militare. Capitala statului este orașul Luxemburg, aici avându-și sediul mai multe instituții și agenții ale Uniunii Europene.

Președinția Consiliului se asigură prin rotație între statele membre ale UE la fiecare șase luni. În cursul acestui semestru, Președinția conduce reuniunile la toate nivelurile în Consiliu, contribuind la asigurarea continuității lucrărilor UE.

Consiliul UE este instituția Uniunii în cadrul căreia se reunesc reprezentanții guvernelor statelor membre, mai precis miniștrii din fiecare stat membru care sunt competenți într-un anumit domeniu. În ceea ce privește rolul îndeplinit de Consiliul UE, menționăm că acesta adoptă acte legislative, cel mai adesea în „codecizie” cu Parlamentul European, contribuie la coordonarea politicilor statelor membre, elaborează politica externă și de securitate comună pe baza liniilor strategice stabilite de Consiliul European, încheie acorduri internaționale în numele Uniunii și aprobă, împreună cu Parlamentul European, bugetul Uniunii.

 

Prioritățile mandatului luxemburghez

Motto-ul mandatului luxemburghez este “O Uniune pentru cetățeni”, o Uniune care să fie mai aproape de cetățeni și de mediul de business, acordându-se o atenție specială nevoilor cetățenilor, partenerilor sociali și susținerii mediului de afaceri.

Conform Prim-ministrului luxemburghez, Xavier Bettel, prioritățile acestui mandat se bazează pe șase capitole: aprofundarea dimensiunii sociale a UE; gestionarea migraţiei care îmbină noţiunile de libertate, justiţie şi securitate; revitalizarea pieţei unice, cu accent pe dimensiunea sa digitală; plasarea competitivităţii europene într-un cadru global şi transparent; promovarea dezvoltării durabile; întărirea poziţiei UE în lume.

O altă provocare căreia trebuie să îi facă faţă preşedinţia luxemburgheză este dezbaterea deschisă de Marea Britanie, pe tema rămânerii ei în UE. O primă evaluare a discuțiilor dintre Bruxelles și Londra, privind viitoarele raporturi ale acestei țări cu blocul comunitar, este inclusă pe agenda Consiliului European din luna decembrie.

 

Pentru informații suplimentare pe această temă vă invităm să accesați site-ul președinției luxemburgheze:
http://www.eu2015lu.eu/en/index.html

Pin It on Pinterest

Share This