Alimentată de creșterile salariale și de relaxarea fiscală, creșterea economică a României este estimată să înregistreze un vârf în cursul anului 2016 (4,2%), moderându-și apoi oarecum avansul în 2017 (3,7%). Se estimează, de asemenea, că se va accelera creșterea inflației începând cu jumătatea anului 2016 (până la 2,5% în 2017), parțial datorită tot creșterilor salariale. În urma reducerilor de taxe și a creșterii cheltuielilor, deficitul fiscal urmează să crească în mod substanțial. Iar noile inițiative legislative din sectorul financiar pun sub semnul riscului perspectivele macroeconomice.

Pierre Moscovici, comisar pentru afaceri economice și financiare, impozitare și vămi, a declarat: „În această iarnă, economia europeană face față cu succes noilor provocări, ajutată de prețurile mici ale petrolului, de cursul de schimb al monedei euro și de dobânzile mici. Cu toate acestea, contextul mondial defavorabil nu este fără riscuri și, din acest motiv, trebuie să fim de două ori mai vigilenți. Mai sunt încă multe de făcut pentru a consolida investițiile, pentru a spori competitivitatea noastră într-un mod inteligent și pentru a duce la bun sfârșit obiectivul reparării finanțelor noastre publice.”

Pe ansamblul Uniunii Europene, previziunile economice de iarnă arată că economia se află în cel de-al patrulea an de redresare, iar creșterea continuă într-un ritm moderat, în principal datorită consumului. Aceasta din urmă este prevăzută să se stabilizeze la 1,9% în acest an și să ajungă la 2,0% anul viitor. Se așteaptă ca anumiți factori care sprijină creșterea economică să fie mai puternici, iar efectele lor mai de durată decât s-a presupus anterior. Printre acești factori se numără prețurile scăzute ale petrolului, condițiile favorabile de finanțare și nivelul scăzut al cursului de schimb al monedei euro. În același timp, o mare parte a economiei mondiale se confruntă cu provocări majore, ceea ce creează riscuri crescânde pentru creșterea europeană. Printre acestea se numără: încetinirea creșterii economice a Chinei și a altor economii de piață emergente, scăderea în intensitate a comerțului mondial, precum și incertitudinea geopolitică și politică.

Context

Aceste previziuni țin seama de toate datele și factorii relevanți, inclusiv ipotezele privind politicile guvernamentale, disponibili până la data de 22 ianuarie 2016. Sunt incluse numai politicile anunțate în mod credibil și detaliate în mod corespunzător. Proiecțiile presupun absența modificărilor de politică. Aceste previziuni se bazează și pe o serie de ipoteze referitoare la elemente externe, cum ar fi cursurile de schimb, ratele dobânzilor și prețurile materiilor prime. Cifrele utilizate reflectă așteptările pieței, la momentul realizării previziunilor.

Comisia își va actualiza previziunile economice în mai 2016.

Sursa: http://ec.europa.eu/romania/index_ro.htm

Pin It on Pinterest

Share This