Comisia Europeană invită orașele europene care s-au angajat să promoveze durabilitatea să își depună candidatura pentru ediția din 2027 a Premiilor „Capitala europeană verde” și „Frunza verde”.
Aceste premii recunosc și recompensează eforturile orașelor europene care depun eforturi pentru a-și reduce impactul local și global asupra mediului, îmbunătățind în același timp calitatea vieții locuitorilor lor.
Orașele câștigătoare vor primi un premiu financiar și se vor alătura rețelei tot mai mari de orașe europene de vârf care împărtășesc o viziune și o expertiză comune, inspirându-i și pe alții să le urmeze exemplul.
Luând cuvântul în această privință, Jessika Roswall, comisarul pentru mediu, reziliență la apă și o economie circulară competitivă, a declarat:
„Fac apel la orașele noastre europene să candideze pentru premiile „Capitala europeană verde” și „Frunza verde” din 2027. Aceasta este o oportunitate de a arăta cât de durabil sunteți deja și de a împărtăși povești inspirate și bune practici cu alte orașe pentru a deveni mai ecologice. Majoritatea europenilor trăiesc în orașe, așa că haideți să îi facem sănătoși și plăcuți pentru a face viața, munca și afacerile cât mai durabile cu putință.”
Premiul „Capitala europeană verde” este disponibil pentru orașele cu peste 100 000 de locuitori, în timp ce orașele mai mici și orașele cu peste 20 000 de locuitori își pot depune candidatura pentru premiul „Frunza verde europeană”.
Câștigătorul premiului „Capitala verde” va primi 600 000 EUR, iar până la doi câștigători ai premiului „Frunza verde” vor primi fiecare câte 200 000 EUR.
Premiul financiar sprijină orașele câștigătoare în punerea în aplicare a inițiativelor de îmbunătățire a performanței lor de mediu și în colaborarea cu cetățenii, în special în timpul anului câștigător. În plus, toți solicitanții vor primi feedback personalizat cu privire la cererile lor.
Procesul
Orașele interesate sunt invitate să se înscrie la concurs prin intermediul sondajului UE, pentru a se asigura că primesc acces la documentele relevante și la formularul de candidatură.
Termenul de depunere a candidaturilor este 15 aprilie 2025.
Un grup de experți independenți în materie de durabilitate urbană va examina și va evalua performanța orașelor concurente în raport cu următorii șapte indicatori de mediu:
- Calitatea aerului
- Apă
- Biodiversitatea
- Zonele verzi și utilizarea durabilă a terenurilor
- Zgomotul generat de deșeuri și de economia circulară
- Atenuarea schimbărilor climatice
- Adaptarea la schimbările climatice
Pe baza recomandărilor experților și a verificărilor factuale ale antecedentelor, Comisia selectează orașele finaliste (preconizate pentru lunile iunie/iulie).
Finaliștii vor fi invitați de juriu să ofere contribuții suplimentare cu privire la strategia lor de guvernanță și comunicare durabilă.
Aceștia vor fi invitați să își prezinte viziunea juriului, care va selecta apoi câștigătorii (preconizați în jurul lunii octombrie). În fiecare an, sunt selectați unul sau doi câștigători ai premiului Green Capital și unul sau doi câștigători ai premiului Green Leaf.
Aflați mai multe despre proces și reguli aici.
Contextul
Premiul „Capitala europeană verde” a fost lansat de Comisia Europeană pentru a încuraja orașele să devină mai ecologice și mai curate și pentru a îmbunătăți calitatea vieții locuitorilor.
Având în vedere că peste două treimi din populația Europei locuiește în orașe, orașele joacă un rol de lider în transformarea socială, de mediu și economică prioritară în cadrul Pactului verde european.
17 orașe au câștigat premiul „Capitala europeană verde”, iar 19 orașe mai mici au câștigat premiul „Frunza verde europeană” până în prezent, formând o rețea din ce în ce mai mare de orașe europene de vârf care împărtășesc o viziune și o expertiză comune și îi inspiră și pe alții să le urmeze exemplul.